James-Simon-Galerie

James-Simon Galeriet er ikke et rigtigt museum. Det er den centrale indgang fælles indgang til museerne på museumsøen. Det er en ordentlig entre på 4.600 kvadratmeter. Lige som pyramiden ved Louvre i Paris.

jamessimongalerie

Foto: James Simon Galleri. Fotograferet af berlin-guide.dk dagen før åbningen.

Bygningen, der stod færdig i 2019, efter otte års byggeri står på det sted, hvor der indtil 1938 stod en bygning af Karl Friederich Schinkel. Bygningen er designet af den britiske arkitekt David Chipperfield (1953).

James Simon (1851-1932), som har lagt navn til både bygningen og til James-Simon park på den anden side af Museumsøen var en jødiske industrifyrste i Berlin. Han var sammen med sin bror millionær i handel med bomuld.

I 1898 grundlagde James Simon det tyske orientselskab sammen med Wilhlem von Bode. Han betalte fx for udgravningen af Al Amarna i Ægypten 1907-1914. Kunstgenstandene fra det 14. århundrede før kristus er udstillet i Neues Museum på Museumsinsel. Det gælder fx Nefertiti-busten, så James Simon har haft afgørende indflydelse på samlingerne på Museumsøen.

Sammen en lille håndfuld stenrige jøder havde James Simon både tæt og venskabelig kontakt til kejseren. De rige jøder blev nedladende omtalt som “kejserjøderne”. Det var almindeligt at velhavere var mæcener og opbyggede store kunstsamlinger.

Simons enorme bidrag betyder også at den nye flotte bygning på museumsøen bærer hans navn.

Hvad færre mennesker i samtiden lagde mærke til, er, at han hvert år donerede en tredjedel af hans indtægt til velgørende, sociale formål fx svømmebade i de tætte arbejder kvarterer eller til hospitaler. Faktisk betalte han for Tysklands første, offentlige svømmebad.

Det er ikke veldokumenteret for han var diskret med det og synes ikke det var noget at tale om. Han døde i 1932 i Berlin og blev sparet for Hitlers magt-overtagelse. Den gamle kejser sendte en krans fra sit exil i Holland.

Over ved James Simon parken lå der i øvrigt en gang et cirkus ligesom cirkusbygningen i København. Det hed Cirkus Busch. Det blev revet ned i 1937. Det var et tysk cirkus, men det blev grundlagt i 1885 i Svendborg på Fyn. Sådan er der så meget.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Dessau – her blev Bauhaus født

Bauhausentusiaster kender med garanti Dessau, som ligger syd for Berlin og nord for Leipzig. Bauhaus er en kunst, arkitekt, design tænkning, som opstod omkring 1920. Andre vil kende Dessau for slaget ved Dessau den 25. april 1626, hvor danske styrker blev slået tilbage. Dessau husede Junkers flyfabrikker i 2. verdenskrig, og det kostede [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Frank Jensen: Min far var spion

Anmeldelse. Tidligere operativ chef for PET Frank Jensen er bogstaveligt talt født ind i en familie af spioner. Hans far, Ernst Jensen, var hemmelig dansk agent i Nazityskland for MI5 under 2. Verdenskrig – og siden en del af et hemmeligt spionnetværk i Danmark under den kolde krig. Frank Jensen fandt et hemmeligt rum i sin fars  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Antony Beevor: Berlin – faldet 1945

Anmeldelse. Angrebet på Berlin i 1945 var voldsomt og afsluttede den 2. verdenskrig i Europa. Der er skrevet meget om angrebet, men den bedste beskrivelse er stadigvæk Antony Beevor's ”Berlin – faldet 1945”. Den er en klassiker og fortjener naturligvis en anmeldelse af berlin-guide.dk selvom værket er fra 20 [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Røde Kors museet i Friedenau

Røde Kors kender alle i hele verden. Den neutrale hjælpe organisation, som har fokus på mennesket og hjælper upartisk. I Berlin er der et lille museum for Røde Kors. Museet viser historien om Røde Kors fra 1863 og til i dag – og om, hvordan Røde Kors var delt under den kolde krig.

Historie- og kultur museer Læs mere
Kegler og Bowling i Berlin

Kegling minder om Bowling: Man skal forsøge at vælte kegler ved at trille en kugle. Det er et simpelt spil og mon ikke det er næsten lige så gammelt som kontrollen over ilden. Når først der var gang i bålet og jagtbyttet spist har det været tid til spas: Vælte pinde med sten har man kunne lege [ ... ]

Sportsklubber i BerlinLæs mere
TV-2 om Berlin

Det danske band TV-2 har også skrevet en sang om Berlin. Steffen Brandt har skrevet har skrevet sangen, hvor Gasthaus Stöberhai indgår. Jeg ikke kunnet identificere nogen Gasthaus Stöberhai i Berlin. Men der ligger et i Harzen.

StemningerLæs mere
Wolgast og den danske ulykke

Wolgast er en by i Tysklands fjerneste, nordøstligst hjørne i Mecklenburg-Vorpommern. En lille by, men egentlig er det byen, som markerede Danmarks skifte fra nordeuropæisk stormagt til nedturen som småstat i Europas udkant. Wolgast er en lille hyggelig by, som er et stop værd på vej til ferieøen Usedom. [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere