James-Simon-Galerie

jamessimongalerie

Foto: James Simon Galleri. Fotograferet af berlin-guide.dk dagen før åbningen.

James-Simon Galeriet er ikke et rigtigt museum. Det er den centrale indgang fælles indgang til museerne på museumsøen. Det er en ordentlig entre på 4.600 kvadratmeter. Lige som pyramiden ved Louvre i Paris.

Bygningen, der stod færdig i 2019, efter otte års byggeri står på det sted, hvor der indtil 1938 stod en bygning af Karl Friederich Schinkel. Bygningen er designet af den britiske arkitekt David Chipperfield (1953).

James Simon (1851-1932), som har lagt navn til både bygningen og til James-Simon park på den anden side af Museumsøen var en jødiske industrifyrste i Berlin. Han var sammen med sin bror millionær i handel med bomuld.

I 1898 grundlagde James Simon det tyske orientselskab sammen med Wilhlem von Bode. Han betalte fx for udgravningen af Al Amarna i Ægypten 1907-1914. Kunstgenstandene fra det 14. århundrede før kristus er udstillet i Neues Museum på Museumsinsel. Det gælder fx Nefertiti-busten, så James Simon har haft afgørende indflydelse på samlingerne på Museumsøen.

Sammen en lille håndfuld stenrige jøder havde James Simon både tæt og venskabelig kontakt til kejseren. De rige jøder blev nedladende omtalt som “kejserjøderne”. Det var almindeligt at velhavere var mæcener og opbyggede store kunstsamlinger.

Simons enorme bidrag betyder også at den nye flotte bygning på museumsøen bærer hans navn.

Hvad færre mennesker i samtiden lagde mærke til, er, at han hvert år donerede en tredjedel af hans indtægt til velgørende, sociale formål fx svømmebade i de tætte arbejder kvarterer eller til hospitaler. Faktisk betalte han for Tysklands første, offentlige svømmebad.

Det er ikke veldokumenteret for han var diskret med det og synes ikke det var noget at tale om. Han døde i 1932 i Berlin og blev sparet for Hitlers magt-overtagelse. Den gamle kejser sendte en krans fra sit exil i Holland.

Over ved James Simon parken lå der i øvrigt en gang et cirkus ligesom cirkusbygningen i København. Det hed Cirkus Busch. Det blev revet ned i 1937. Det var et tysk cirkus, men det blev grundlagt i 1885 i Svendborg på Fyn. Sådan er der så meget.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Stettin - Polsk storby på kanten til TysklandStettin - Polsk storby på kanten til Tyskland

Szczecin er en havneby i det nordvestlige Polen med 400.000 indbyggere. Det er den næststørste havneby i Polen. Szczecin har mere end tusind års historie – og langt det meste af den historie er kasjubisk, tysk, svensk, russisk, fransk og dansk. Det tyske og danske navn for byen er Stettin. Kasjuberne kalder byen for Szcze [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Murens dokumentationscentrum - på sporet af de sid...

Berlinmuren var det store symbol på den kolde krig, delingen af tyskland og Berlin. Idag er der næsten ingen spor efter muren, der blev fjernet i løbet af 1990'erne. Den mur, som mange mennesker omkom ved i kampen for at flyve over, grave sig under, svømme uden om eller køre lige igennem. Den mur som i en generati [ ... ]

DDR og den kolde krigLæs mere
Sex og prostitution i BerlinSex og prostitution i Berlin

Bordel, 15. århundrede af Meist mit den Bandrollen. Se wikipedia. Verdens ældste erhverv, prostitution, findes overalt og også i Tyskland og Berlin. I det 13 århundrede var det i nogle byer en offentlig opgave at sikre, at der var Frauenhauser til rådighed. Prostituerede blev set som et nødvendigt onde, som e [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
DDR-ledelsens sikre luksuslejr i WandlitzDDR-ledelsens sikre luksuslejr i Wandlitz

Foto: Politbureauet 1968 - den politiske magt i DDR I juni 1953 gjorde arbejderne i DDR oprør. Sovjetmagten rullede tanks på gaden og sluttede balladen. Men oprøret gjorde DDRs politbureau utryg. Det kunne jo ske igen. Næsten alle de vigtige politiske ledere boede sammen i et omhegnet område i Pankow. Majakowski-r [ ... ]

Udflugter fra BerlinLæs mere
Martin-Gropious-Bau - altid noget nyt på plakaten

Fotos, arkæologi, lyd, grafik - Martin-Gropious-Bau har løbende forskellige udstillinger. Der foregår altid noget i Martin-Gropius-Bau, der er værd at besøge.

KunstmuseerLæs mere
1904 Berlin set fra Baedekers Rejsefører1904 Berlin set fra Baedekers Rejsefører

Der er skrevet mange rejsebøger og guide bøger om Berlin. En af klassikerne er Baedekers Berlin und Umgebung - Handbuch für reisende. Den kan du bladre i her. Den kan også hentes til din ipad eller din kindle. Læg ikke for meget vægt på priser og åbningstider. Meget er ændret siden 1904

Historiske øjne på BerlinLæs mere
Babylon - til Berlin i Gereon Raths fodsporBabylon - til Berlin i Gereon Raths fodspor

Foto: Billedet viser Alexanderplatz i 1900 med Politipræsidiet (Der Rote Burg er den store røde bygning) og restaurant Aschinger (den lyserøde bygning til højre for Politipræsidiet), hvor Gereon Rath og andre kriminalfolk ofte spiser deres frokost. Alle bygningerne er i dag forsvundet, så det kan forklare, h [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere