Bröhan Museum - Jugend, Art Deco og Funktionalisme

Brohan museum

Jugendstil, Art Deco og Funktionalisme - tre stilarter, der kickstartede forrige århundrede. Bröhan Museum er Berlins specialmuseum for tre stilarter, der præsenteres gennem glas, keramik, porcelæn, sølv og metal, i møbler, tæpper, belysning, grafik og malerier. Kort sagt er du til Bo Bedre - så finder du den ægte vare her.

 

Udstillingsgenstandende er franske, tyske, belgiske og skandinaviske. Der er værker fra Emile Gallé møbler af Eugène Gaillard, Hector Guimard, Louis Majorelle, Peter Behrens, Bruno Paul og Richard Riemerschmid, Jacques-Emile Ruhlmann, Art-Deco Kunst og smedearbejder af Edgar Brandt, sølv af Jean Puiforcat, Paris, og Georg Jensen, København.

Malerierne på Bröhan-Museum omfatter Hans Baluschek, Karl Hagemeister, Willy Jaeckel, Walter Leistikow und Franz Skarbina, Jean Lambert-Rucki. Havde du ikke før styr på klassikerne - så får du overblikket her.

Bröhan-Museum
Schloßstr. 1a
14059 Berlin

http://www.broehan-museum.de/

Kunstleksikon

Jugendstil

jugend

Jugendstil (også kaldet Art Nouveau eller Modern Style, Belle Epoque,) er en kunstnerisk stilperiode i Europa 1896-1910. I Danmark 1900-1915. Jugendstilen er et formsprog, der arbejder meget med kurvede former, inspireret af naturens former.

Jugend slog særligt igennem i de midt-europæiske lande. I England herskede den beslægtede stilretning Arts and crafts. I Skotland var Art Nouveau meget udbredt, repræsenteret af bl.a. Charles Rennie Mackintosh. Jugend (tysk for ungdom) angiver, at der er tale om en ny og ung stil. Jugendstilen er opkaldt efter tidsskrift Die Jugend. Jugendstilen var imod historicismen og dens efterligninger. Den ville forene arkitektur og dekorativ kunst og lægger vægt på god udførelse, ægte materialevirkninger og former og dekoration baseret på slyngede, stiliserede, dekorative stregmønstre inspireret af naturens former fx tulipaner og åkander.

Man ville genindføre håndværksmæssig og kunstnerisk kvalitet i brugsting, genopdage de traditioner for håndværk, der kendtes fra middelalderen og lægge afstand til industrialismens massefremstilling. Kunsthåndværket og kleinkunsten er fx. møbler, smedejernsarbejder, smykker og glas, der er udført i organiske former. Glas har flere farver og blomsterdekorationer. Smykker ses i forskellige materialer og kan være udformet som fx blomster og insekter. I Danmark slog Jugend aldrig rigtigt igennem. Dog har arkitekten Anton Rosen tegnet en række jugendinspirerede bygninger i København, blandt andet Savoy hotellet på Vesterbrogade og Palace Hotel på Rådhuspladsen i København. Derudover udmærker Elefanthuset (Husumgade 10-12) sig som et af de sjældne danske eksempler på jugend-arkitektur.


Teksten er fundet på Wikipedia - læs mere på
http://da.wikipedia.org/wiki/Jugendstil

Art Deco

Art Deco er en forkortelse for "Art Decoratifs" (Det oprindeligt navn var Style Moderne) Strømningen Art Deco i arkitektur og industriel design blev skabt fra 1920 til 1939, og har oplevet en vis genopblussen i forskellige perioder siden.

Art Deco har stadig indflydelse i nutidskunst og design. Oprindeligt kan Art Deco relateres til Konstruktivisme, Kubisme, Modernisme, Bauhaus, Art Nouveau og futurisme. Der er tale om en strømning uden politisk budskab, det handler om at lave dekorative genstande og kunst med vægt på elegance, funktion og et vist opgør med tidligere designideer.


artdeco


Stilen kan bedst beskrives som en slags dekorativ modernisme, og den blev i eftertiden kendt som Art Deco. Selve begrepet Art Deco ble først innført som stilbetegnelse i 1960-erne. Navnet var en kortform av det franske navn for udstillingen for brukskunst og industriel formgivning i Paris i 1925 (Paris Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes).

Teksten er fundet på Wikipedia - læs mere på http://da.wikipedia.org/wiki/Art_deco

Funktionalisme

Funktionalisme (Funkis, nyttekunst) er en kunstnerisk stilperiode i Europa 1930-. I Danmark 1930-.

Eksempler:

  • Århus Rådhus (tegnet af Arne Jacobsen og Erik Møller, opført 1938-1941)
  • Hotel Astoria i København (tegnet af Ole Falkentorp, opført 1934-35)
  • Radiohuset i Rosenørns Allé (tegnet af Vilhelm Lauritzen, opført 1937-45)

Funktionalismen opstod som retning inden for arkitekturen efter verdenskrigen 1914-1919 og havde som forgænger bl.a. futurismen. Ønsket om at udvikle en funktionel arkitektur var flertydig. Den funktionalistiske bevægelse havde dels front mod ydre pryd og forskønnelse, dels rettede den sig mod alle former for stilforvirring, og endelig prøvede den at reflektere de nye muligheder, som bygningsindustrien kunne give, og de nye begrænsninger, som de nye produktionsmetoder indebar.

Ordene funktion og funktionalisme blev efterhånden stående som fællesbetegnelse for modernisering, teknisk effektivitet og industriel standardisering af byggeelementerne. Problemet var, at pryd nogle gange var den egentlige funktion, hvilket funktionalisterne havde svært ved at håndtere.

Teksten er fundet på Wikipedia - læs mere på
http://da.wikipedia.org/wiki/Funktionalisme_%28arkitektur%29

Læs om andre stilperioder på wikipedia
http://da.wikipedia.org/wiki/Kategori:Stilperioder


 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Museum for nutidskunst - Hamburger BahnhofMuseum for nutidskunst - Hamburger Bahnhof

Museum für Gegenwart - der såmænd bare betyder nutid - udstiller nutids kunst fra 1960 og frem. Museumet er placeret i den ombyggede banegård Hamburger Bahnhof, som blev opført i 1846 - 1847. I 1987 åbnede den som udstillingsbygning, og her er en række af de store udstillinger blevet afholdt: 'Die re [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Philip Kerr: Hinsides TavshedenPhilip Kerr: Hinsides Tavsheden

Foto: W. Somerset Maughan - velhavende og berømt forfatter. Ham hjælper Bernie Gunther i "Hinsides Tavsheden". Anmeldelse. Så er Bernie Gunther på banen igen med hele sit Berlin Noir univers. Det er nu blevet 1956 og Bernie Gunther arbejder under falsk navn på Grand-Hôtel du Cap-Ferrat ved den franske ri [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
David Hasselhof Museum David Hasselhof Museum

David Hasselhof (f. 1952) er amerikansk skuespiller med tyske rødder, men han har haft stor succes i USA med serierne Baywatch og Nightrider. Det er bemærket i das Heimat i sådan en grad, at det store Circus Hostel i Berlin Mitte har åbnet deres eget "David Hasselhof"-museum. Nogen mener lige frem, at han bidrog til Tyskl [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Ole Steen Hansen: Bombemål BerlinOle Steen Hansen: Bombemål Berlin


Tysk forsvar gør klar til endnu en bombenat på flakfortet. Foto: Wikipedia. Anmeldelse. Arrene efter 2. verdenskrig heler langsomt i Berlin. Berlin blev 2. verdenskrigs mest bombede by og de allierede smed 68.285 tons bomber. Resultatet var 556.500 mistede boliger og 80 millioner kubikmeter murbrokker. Næsten alle huse havde ska [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Küstrin - Oderflodens pompeiiKüstrin - Oderflodens pompeii

Foto: Luftoptagelse af Küstrin før 2. verdenskrig. Bagerst til højre anes Berliner Tor, som i dag er restaureret og noget nær det eneste, der er genkendeligt i byen. Küstrin var en tysk by ved bredden af Oderfloden med mange århundreders historie. Kun 80 kilometer øst for Berlin. 90 procent af byen blev [ ... ]

Krigens spor omkring BerlinLæs mere
Cæcilie Heldt Rønnow - om at slå igennem som kunstner i BerlinCæcilie Heldt Rønnow - om at slå igennem som kunst...

Foto: Cæcilie Heldt Rønnow ved stuebordet. På den anden side af bordet sidder hendes coronaven, Joe, som altid gider at lytte. Cæcilie taler meget, så det er godt at have en god lytter ved hånden. Og bliver han for kedelig er der altid kæresten, Pablo Ehmer, der også er kunstner. Foto: berlin-guide [ ... ]

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Skovmuseet - Naturen omkring BerlinSkovmuseet - Naturen omkring Berlin

Berlins skovmuseum i Grünewald viser tre udstillinger om skovens liv og økologi. Der er dioramer med de dyr, der lever i Brandenburgsskove. Der er quiz, hvor du skal gætte fx fuglestemmer og træsorter. Der er mikroskoper, så man får blik for de små ting i skoven.

Natur og dyr i BerlinLæs mere