Condé - skelettet af Alte Fritz's hest

Condé var Frederik den Stores hest. Hesten er nu død. Det skete allerede i 1804, men du kan stadig møde hestens skelet på det Veterinære Institut på Freies Universitet i Berlin.

FrederikdenstoreshestConde

Maleri af Condé, Alte Fritz's ynglingshest, ved det kinesiske The-hus i parken ved Sans Souci.


Condé - den fantastiske hest

Kongens hest var ikke hvilken som helst gemen krikke. Den blev født i 1766 i England og sendt til kongens palads i Potsdam. Der blev et nært forhold mellem Condé og og Frederik den store. Hesten gik ofte bag ved kongen og snusede i hans frakke lommer, hvor den kunne finde melonskiver og figner.

Frederik den store red sin sidste tur på Condé den 7. juli 1786. Han døde et par uger efter. Condé blev staldet op i Neustatd/Dosse og senere i 1790 på den kongelige veterinære skole i Berlin. Condé blev 38 år og døde først i 1804.

Evig opstaldning på den Gurltske samling i Dahlem

Condé blev udstoppet og hans skelet plev placeret på Museet på Instituttet for Veterinær Anatomi i Dahlem. Condé levede åbenbart ikke af grovfoder, for tænderne er ikke så slidte. Condé er en del af den Gurltske samling i Dahlem.

Er du til dyreknogler og præparater af dyr i sprit er her en samling med 143 skeletter og 105 præaparater i alkohol. Den Gurltske samling var oprindeligt meget større. I 1870 var der eksempelvis 6.418 præparater. Som så meget andet forsvandt en del af samlingen i 1945 efter et luftangreb. Men ikke Condé.

Condé, Alte Fritz og rytterstatuen

rytterstatuenmedfrederikdenstorepaunterdenlinden

Condé ridder til dels endnu. På Unter den Linden står en stor rytterstatue med Frederik den Store. Det er naturligvis Condé han sidder på. Rytterstatuen er fra 1851 og blev afsløret på 111 årsdagen for Frederik den stores tronbestigning. 13,5 meter højt er mindesmærket.

Frederik den store er det historiske navn, Kong Frederik 2 det formelle navn, og "Alte Fritz" det folkelige navn.

Selve mindesmærket er lavet af Christian Daniel Rauch og bliver anset for et hovedværk i det 19. århundredes kunst med en overgang til en meget realistisk periode. Rytter og hest overlevede anden verdenskrig ved at opholde sig i et muret beskyttelsesrum.

Efter krigen stod hesten og rytteren pludselig i et kommunistisk land, der ikke brød sig meget om "Alte Fritz" - og så vendte han iøvrigt forkert, nemlig mod øst. Museumsmagistraten i Berlin udtalte: "„Der königliche Reiter muss weg, […] weil er gegen Osten reitet“. "Den konglige rytter må værk, for han ridder imod øst".

Det er stalinistisk, dogmatisk tænkning af 1. rang. Dermed blev hest og rytter flyttet til Potsdam ved Park Sans Souci.

Her blev statuen gemt væk i næsten 10 år indtil den i stilfærdighed blev stillet op ved Charlottenhof park. I 1980 varmede øst og vestberlin op til Berlins 750 år og Honnecker forbarmede sig over Alte Fritz og den 30. November 1980 - efter næsten 30 år - var Alte Fritz og Condé tilbage på Unter den Linden. Kun få meter fra sin oprindelige plads.

Condé optræder iøvigt på billeder af Frederik den Store til hest og lever også videre i en roman af Theodor Fontane.

Heste på de himmelske vidder

Det er ikke mange heste, der er blevet så meget berømmelse til del som Condé. Ja, millioner af mennesker er døde siden 1804, fortjent eller ufortjent, uden at verden husker dem. Men Condé, den husker og mindes vi. Condé er helt der oppe i hesteparnasset med:

 • Tarok, dansk national hest, nærmest. Den vandt 111 løb. Da Tarok døde i 1981 åbnede DR sin TV Avis med ordene: "Dannebrog på fire ben er død...".
 • Hrymfaxe og Skinfaxe. Er i nordisk mytologi den hest, der trækker månevognen. Den er sort og derfor lidt svær at få øje på. Morgenduggen er Hrymfaxes skum. Skinfaxe er hvid og dagshesten, der trækker solen over himlen og skinner. I Oehlenslägers digt Guldhornene, som de færreste har læst, står der blandt andet: "Hrymfaxe den sortepuster og dukker og i Havet sig begraver .Morgenens Porte Delling oplukker,og Skinfaxe traver i straalende Lue paa Himlens Bue."
 • Black Beauty - roman og filmhest - spillet af hesten Docs keeping time.
 • Bukephalos var Alexander den stores hest og den døde 326 f.kr i slaget ved Hydaspes i Pakistan. Den ligger begravet ved Jalalpur Sharif udenfor Jhelum i Pakistan. Der er malerier på Louvre og statuer med hesten så tæt på som i Edinburg. Den er på antikke mønter. En by i Pakistan er opkaldt efter den. En hest vi mindes i mere end 2.000 år. Det overgår selv Conde, og den kan ikke engang indhente Bukephalos, der jo altid vil have de 2.000 års forspring.
 • Pegasus, hest med vinger, som blev skabt af Medusas blod, da Perseus huggede hovedet af hende. Pegasus åbnede musernes kilde på Helikon, Hippokrene, og hvis man drikker kildens vand bliver man inspireret til både at synge og og skrive digte. Derfor inspirerer Pegasus til digte.
 • Incitatus var en romersk hest, der i år 42 angiveligt fik fast sæde i det romerske Senat som Consul Det var den vanvittige kejser Caligulas ynglingshest og hans ide. Hesten inviterede det finere borgerskab på middage i sit hus.
 • Llamrei - Kong Arthurs hoppe. I Wales, tæt på Llyn Barfog, kan man stadig se mærket efter Llamreis hov i klipperne, fra dengang hun trak monsteret Addanc op ad søen.
 • Wild horses - Rolling Stones
 • Prometea - verdens første klonede hest (2003), så der er håb for Conde.
 • Den sorte hoppe - Silas hest i Cecil Bødkers roman
 • Ferrari hesten. Sort, stejlende på gul baggrund og foran hundredvis af hestekræfter. Mange mænds favorithest. Ser man nøje efter er der også en Porsche hest. Så den kan også bruges til manden der har alt. Eller...sådan en har manden der har alt jo nok i forvejen.
 • Copenhagen, Duke of Wellingtons hest i slaget ved Waterloo. Den er begravet i Aldershot i England. Der var bud efter den, så også dens skelet kunne blive udstillet ved siden af Marengos skellet (se denne). Men nej. Tre af hestens hove blev skåret af da hesten døde, men greven fik dem igen, og brugte dem som blækhus.
 • Marengo var Napoleons hest. Marengo var med i de fleste af Napoleons slag og da den blev fanget af russerne stod den bag et vellykket udbrudsforsøg og Marengo kom tilbage til Napoleon. Ved slaget ved Waterloo tabte Napoleon - og Marengo blev fanget af britterne. Den blev udstillet i London og efter sin død blev skelettet en del af samlingen hos Imperial War Museum.
 • Trigger - berømt filmhest. Marion ridder på den i Robin Hood (1938). Hesten lærte 150 tricks og kunne gå 15 meter på bagbenene og var flere gange med op ad trapper på hospitaler for at hilse på sygebørn. "Trigger" var bare filmnavnet. Dens rigtige navn var Golden Cloud - men det husker de færreste. 
 • Firefoot, Éomer's hest i Ringenes herre. Hesten deltog i krigene i 3018 - 3019.
 • Rocinante - Don Quixotes hest. Roci er en ringe arbejdshest og ante betyder forhenværende, så Rocinante bærer et kors. Den skulle måske have været til numerolog, selv om Don Quixotes tænkte i hele fire dage, før han kom på navnet.
 • Houyhnhnms - en hesterace fra Gullivers rejser. Prøv udtal ordet - så forstås det bedre. Houyhnhnms var rationelle og noble dyr modsat de skrækkelige og utilregnelige menneskelignende individer, der hed Yahoos.
 • Sleipner, Odins sorte hest med 8 ben, som kan krydse grænsen mellem de levende og de døde. Et ondsindet rygte siger, at Loke var faderen. Den slags er forbudt i dag.
 • My Little Pony - både legetøj og filmstjerne.
 • Gubben (Pippis hest) - hvid og med pletter og en meget rolig hest i et kaotisk børnemiljø. Den perfekte pædagog.
 • Grim og Fjalar (Fra brdr. Løvehjerte) - perfekt til ridning i Nagijala.
 • Lukas (Emil fra Lønneberg) som Emil på ærlig og fantastisk vis vandt på markedet i Vimmerby ved at holde hesten uden at kilde den, så den kunne blive skoet.
 • Malgré Tout - Den hvide hest, som Christian 10 sad på ved genforeningen den 10. juli 1920. Den blev begravet ved Visborggaard ved Hadsund, hvor den har fået en mindesten. Nogen mener den blev malet hvid til lejligheden, men det er gas.
 • Jolly Jumper (Lucky Lukes hest), måske den klogeste hest af alle, hvis ikke det var fra Kluger Hans. Hesten har det med at kommentere begivenhederne med grov sarkasme og går ikke ad vejen for et spil skak. Er loyal overfor Lucky Luke, men er for magelig til at være den, der går forrest ind i begivenhederne.
 • De fire heste foran quadrigaen på Brandenburger Tor har vist ikke noget navn. Alligevel er der en del diskusion om hvilken vej de bør løbe. De løber mod øst, op ad Unter den Linden til kongens og kejserens palads.
 • Kluger Hans, en tysk hest i 1895, der angiveligt kunne både tælle og regne. En videnskabelig kommite på intet mindre end 13 videnskabsfolk studerede fænomenet "Kluger Hans". Det viste sig, at Kluger Hans ikke kunne regne, men var dygtig til at aflæse ansigtsudtryk.
 • Joey - hovedpersonen i romanen og musicallen War horse, som handler om hesten Joey, der kommer fra England og pludselig er på 1. verdenskrigs slagmarker. Musicallen blev en gigantisk succes. Den blev sat op i Berlin i 2013-2014 og var det første skuespil på tyske brædder om 1. verdenskrig - oven i købet i et teater, som har lagt sædder til både kejseren og Adolf Hitler. Musicallen handler og fred, og et engelsk teaterstykke oversat til tysk, med tysk besætning, der sang engelske folkesange på tysk byggede bro på alle mulige måder. Joey kommer dermed til at repræsentere de millioner af heste, som er gået til i krige. Joey klarede det. Joy blev modsat Conde, Marengo, Copenhagen, Bukephalos og andre heste berømt for fred og ikke krig. Det er jo ikke så skidt igen. Så pyt med, at han sidst er set som marionetdukke.
 • Ronja, Tulle, Lukas og Prins er det mest populære hestenavne i Danmark. I gamle dage var det hesten Klaus, som trak plov og vogn for bønder og husmænd. Dem husker vi som en tåget masse af heste.

Luk nu øjnene en stund og se de store vidder med de fjerne bjerge i baggrunden og de frie og berømte heste lege. Find mere inspiration til heste navne her.


Condé kan du efter aftale besøge på den

Gurlt'sche Sammlung
Institut für Veterinär-Anatomie,
Fachbereich Veterinärmedizin der Freien Universität Berlin
Dahlem

Pruuu ha en masse hestesnak - tid til en godbid

 

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Thomas Brussig: I den korte ende af Sonnenalle

Anmeldelse. Østberlin før murens fald er for mange indhyllet i tåger og myter. Hvordan var det? Hvordan føltes det? Hvordan så der ud? Forfatteren Thomas Brussig (f 1965) er selv opvokset i Østberlin og det meste af de første 25 år af hans liv foregik på indersiden af muren i DDR. Stemninge [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
The Gate - Brandenburger Tor oplevelsen

Brandenburger Tor er et vartegn i Berlin og for hele Tyskland. Som Eiffeltårnet i Paris, Big Ben i London og Frihedsgudinden i New York er det et enkelt bygningsværk, som samler fortællingen om stedet.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Wolfgang Büscher: Berlin Moskva, en rejse til fods...

Anmeldelse. Journalisten Wolfgang Büscher trak en dag i 00érne vandrestøvlerne på, pakkede sine nelliker, og gik af støvede landeveje den lange vej fra Berlin til Moskva. I sporene af både Napoleon og Hitler. Det tog ham tre måneder at gå turen med en lille rygsæk og en håndfuld kort.

GuidebøgerLæs mere
Christiane F: I morgen er det slut

Anmeldelse. Berlin 1977. Historien om pigen Christiane F., som blev narkoluder i Vest-Berlin i slutningen af 1970’erne gav genlyd over hele Tyskland – og i Danmark, hvor den i årtier har været pligtlæsning i folkeskolens ældste klasser eller i gymnasiet. Berlin-guide har genlæst bogen, og det er stadig en b [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Vinterferie i Berlin

Inspiration. Det er altid en god ide at tage til Berlin. Også i vinterferien i uge 7 eller i uge 8. Det er væsentligt billigere end at risikere livet på løjperne i Norge, Østrig, Frankrig eller Canada. Men det kan også være en råkold affære med rusk og regn, hvor det ikke er interessant at h&a [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Philip Kerr: Hinsides Tavsheden

Anmeldelse. Så er Bernie Gunther på banen igen med hele sit Berlin Noir univers. Det er nu blevet 1956 og Bernie Gunther arbejder under falsk navn på Grand-Hôtel du Cap-Ferrat ved den franske rivera. Det er ikke let at holde sig skjult og mod sin vilje bliver Bernie Gunther blandet ind i afpressingsaffærer, som involve [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Mikael Busch: Knud og Vera – et STASI drama

Anmeldelse. STASI var statssikkerhedstjenesten i DDR, som GESTAPO i NAZI-Tyskland, SECURITATE i Rumænien, KGB i Rusland. Gedulgte organisationer som beskyttede magten mod folket gennem udspionering, chikane, vold, intimidering, fængsling. Danske Knud Wollenberger lod sig villigt værge som meddeler – stikker – til STASI [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere