Museet på Robert Koch Instituttet

RobertKochMuseum

Foto: Pressefoto fra museet. Udstillingen fortæller blandet andet om smitterisiko og muligheder for at beskytte befolkningen for smittefare rundt om i verden. Herunder med kampagner. 

Heinrich Hermann Robert Koch (født 11. december 1843, død 27. maj 1910) var en tysk læge og bakteriolog. Han skabte afgørende gennembrud for medicin og han lagde grunden til udryddelsen af flere grusomme sygdomme. Han er især kendt for opdagelsen af den bakterielle årsag til miltbrand (Bacillus anthracis, 1877), tuberkulose (Mycobacterium tuberculosis, 1882) og kolera (Vibrio cholera, 1883). I 1905 modtog han nobelprisen i medicin.

Robert Koch grundlagde sig eget institut i Kongens navn: Das Königlich Preußische Institut für Infektionskrankheiten, som senere blev omdøbt til Robert Koch-instituttet. Ved at bruge hans metoder har elever af ham fundet de organismer der forårsager difteri, tyfus, influenza, gonore, meningitis, byldepest, spedalskhed, stivkrampe og syfilis.

Da Robert Koch døde blev han begravet i sit eget Mausoleum i et annex ved Instituttet. Her blev der også indrettet et museum for ham i 1913. Det blev ændret i 1960 og udvidet og i 2017 blev udstillingen udvidet til de nuværende 180 Kvm2. Med andre ord ikke et gigantisk museum, men et interessant museum.

Museet fortæller historien om, hvordan verden skiftede syn på videnskabelige metoder når det gælder lægevidenskaben. I tidligere tider forholdt lægerne sig til mystiske væskebalancer og sammenkog af urter tilsat lidt stjernetydning. Robert Koch var med til at skabe systematik og dokumentation og videnskabelighed, som skabte gennembrud over for sygdomme, som har slået millioner af mennesker ihjel gennem tiden.

Robert Koch var med til at skabe forståelsen for smitte gennem bakterier og dermed også værdien af hygiejne. Hvis du har set filmen Charité, som måske endnu ligger på Netflix, så indeholder den et ganske fint protræt af Robert Koch - og en spændende historie om et af den tids mest innovative hospitaler: Charité Hospitalet i Berlin.

Værd at reflektere over, at Berlin, som har fostret en af verdens største mordere, Adolf Hitler og kumpaner, altså også har fostret nogle af de læger og videnskabsfolk, som har bane vejen for at udrydde sygdomme.

Er I mange på besøg kan det betale sig at kontakte Museet i forvejen. Er I fx mere end otte personer kan der være en gratis guided tur.

Museet på Robert Koch-Institut
Nordufer 20
Wedding

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Steglitz-Zehlendorf - grøn, blå og velhavende

Steglitz-Zehlendorf er Berlins Charlottenlund. Her er de store villaer. Her bor der folk med ubegribeligt mange penge. Her er pænt, ordentligt, villaer og god shopping. Heldigvis kan man undslippe det hele i den store grønne skov (Grünewald) med gode badesteder ned til Wannsee. Det skønne liv - og endda et par gode museer [ ... ]

Meiner Kiez - min bydelLæs mere
Peter Voss-Knude - en kunstner i BerlinPeter Voss-Knude - en kunstner i Berlin

Foto: Peter Voss-Knude i Grimmuseum i Fichtestrasse foran sine kæmpebilleder. Berlin-guide, maj 2018. Interview. Ord, breve, billeder, lyde, sange og skulpturer udtrykker Peter Voss-Knudes oplevelser i den danske hær. Det hele har været udstillet i Berlin på Grimmuseum i Kreuzberg. Peter Voss-Knude er kunstner og ikke sol [ ... ]

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Martin-Gropious-Bau - altid noget nyt på plakaten

Fotos, arkæologi, lyd, grafik - Martin-Gropious-Bau har løbende forskellige udstillinger. Der foregår altid noget i Martin-Gropius-Bau, der er værd at besøge.

KunstmuseerLæs mere
Henriette Harris - med på rejse til seks tyske byerHenriette Harris - med på rejse til seks tyske bye...

Anmeldelse. Selvom Berlin er en f.a.n.t.a.s.t.i.s.k by, så har Tyskland meget mere at byde på. Den danske forfatter Henriette Harris, der bor i Berlin, har været på en længere rejse til 6 tyske byer. Og sikke en rejse. For mange danskere har Tyskland været det stykke Autobahn som strakte sig fra Padborg til Bre [ ... ]

GuidebøgerLæs mere
Murens dokumentationscentrum - på sporet af de sid...

Berlinmuren var det store symbol på den kolde krig, delingen af tyskland og Berlin. Idag er der næsten ingen spor efter muren, der blev fjernet i løbet af 1990'erne. Den mur, som mange mennesker omkom ved i kampen for at flyve over, grave sig under, svømme uden om eller køre lige igennem. Den mur som i en generati [ ... ]

DDR og den kolde krigLæs mere
Veganere og stenaldermad - mad med holdningVeganere og stenaldermad - mad med holdning

For veganere er det uetisk at mennesker bruger og dræber dyr. Det er altså ofte et spørgsmål om etik og ikke nødvendigvis om religion eller om at være kræsen. Når der er menneskerettigheder må der også være dyrerettigheder. Veganer valget kan også bunde i religion, sundheds [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
Küstrin - Oderflodens pompeiiKüstrin - Oderflodens pompeii

Foto: Luftoptagelse af Küstrin før 2. verdenskrig. Bagerst til højre anes Berliner Tor, som i dag er restaureret og noget nær det eneste, der er genkendeligt i byen. Küstrin var en tysk by ved bredden af Oderfloden med mange århundreders historie. Kun 80 kilometer øst for Berlin. 90 procent af byen blev [ ... ]

Krigens spor omkring BerlinLæs mere