Teufelsberg - Besøg spionudstyret på Djævlebjerget.

Teufelsberg i skoven i det vestlige berlin var amerikansk spion-lytte station under den kolde krig. Teufelsberg har også været en militær institution under Nazi regimet. Efter 2. Verdenskrig blev området brugt som losseplads for udbombede bygninger (indtil 1972) - et gæt er, at her ligger mindst 400.000 bygninger eller 12 millioner kubikmeter byggebombeaffald.

teufelsberg

Lyttestationen under den kolde krig var en af de største lytteposter, som US National Security Agency (NSA) har bygget. Et sted mellem 800 og 1500 soldater var beskæftiget døgnet rundt med aflytning af DDR og sovjetunionen. Lyttestationen var en del af det verdensomspændende spionnet ECHELON. Det har været en travl arbejdsplads.

En mærkelig historie beretter, at modtageforholdene var bedre på nogen tidspunkter af året end andre - og at det skyldes at det store pariserhjul, som blev sat op til den årlige amerikanske festival på Hüttenweg i Zehlendorf faktisk forbedrede modtageforholdene. Der er stadig årlige festivaller, som mest er et kæmpe omrejsende tivoli og forceret burgersalg, men lytteposten er lukket i dag.

Teufelsberg er vestberlins højestepunkt. 120.1 meter. I mange år blev bakken brugt til skiløb og der var både skihop og et skihejs. Skihop rekorden er lidt over 7 meter og eftersom hopbakken er lukket bliver den rekord næppe slået. Der var også den vildeste bobslæde bane, men alt for mange kom til skade, så den er lukket igen.

"Bjerget" er 80 meter højt og der var store planer om at bygge et luksushotel på toppen. Desværre rygtes det, at der var radioaktivt - og det trak ikke kunderne til. Instrukturtøren David Lynch havde planer om et universitet for Trancendental Meditation og ville have yogiske flyvere (munke der svæver i trance) - men det gik i sig selv igen. Så stod bygningerne og forfaldt for sig selv - kapret af grafittimalere, så der nu er kæmpemæssige malerier. Næsten et museum for street art.

Nu er Teufelsberg vækket lidt til live og du kan være heldig at få en rundvisning.Måske helt op i den øverste kuppel. På en solskinsdag er udsigten smuk. Der er mange grunde til at tage kameraet med.

Det hele står lidt efterladt for sig selv i dag, så det er rundvisning i den efterladte spioncentral. Ikke dårligt, hvis du er til skæg og blå briller.

Rundvisninger gives - det kan du læse mere om på http://www.berlinsightout.de/ . Man skal være mindst 14 år for at være med på rundvisningen. Rundvisningerne foregår på tysk. Der er mange trapper at forcere, så det er ikke for dårligt gående. 

 

 

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Philip Kerr: Berlinerblåt

Anmeldelse. Kort tid før Hitlers 50 års fødselsdag bliver en mand skudt i Hitlers bayerske idyl: Berchtesgaden. Ovenikøbet på terrassen til Hitlers nye ”the-hus” Haus Kehlstein. Et fantastisk brud på sikkerheden og detektiven Bernie Gunther bliver beordret til Berchtesgaden af generalerne Reinhard  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Schwedt - Stilhed ved Oderflodens bredderSchwedt - Stilhed ved Oderflodens bredder

Foto: Marienkirche i Schwedt, 2018. Af Braunstein. Schwedt/Oder ligger ved Oderfloden i Brandenburgs nordøstligste hjørne. På den anden side af floden hedder landet Polen. Der har boet mennesker her i mindst 3.000 år.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Tilmann Lahme: Familien Mann - en biografi

Anmeldelse. Forfatteren Thomas Mann var en af det forrige århundredes mest beundrede forfattere. Historien om Husets Buddenbrook er stadig værd at læse. Thomas Mann fik Nobelprisen. Han var feteret og betydningsfuld tidligt i sit liv. Han var gift og havde seks børn. Det var farverige tyskere, som stod op imod Hitler. Tilma [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra BerlinLæs mere
Bart Van Es: Et liv i skjul

Anmeldelse. Nazisterne hærgede i hele Europa. I Holland skjulte en hollandsk familie den lille jødiske pige Lien. Den engelske forfatter og litteraturprofessor Bart Van Es er barnebarn af Lien’s adoptivmor, og han har skrevet historien om Lien i ”Et liv i skjul”. Det er en rørende historisk beretning om en j&os [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Christiane F: I morgen er det slut

Anmeldelse. Berlin 1977. Historien om pigen Christiane F., som blev narkoluder i Vest-Berlin i slutningen af 1970’erne gav genlyd over hele Tyskland – og i Danmark, hvor den i årtier har været pligtlæsning i folkeskolens ældste klasser eller i gymnasiet. Berlin-guide har genlæst bogen, og det er stadig en b [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
The Brain of Berlin ved Freies UniversitetThe Brain of Berlin ved Freies Universitet

Foto af Rino Porrovecchio, 2008. "The Brain of Berlin" er en særlig bygning i Berlin Dahlem, som rummer det filologiske bibliotek ved Freie Universitet i Dahlem. Biblioteket er tegnet af ingen ringere end den britiske arkitekt Sir. Norman Foster. Hjernen stod færdig i 2005.

Det nye BerlinLæs mere