Teufelsberg - Besøg spionudstyret på Djævlebjerget.

Teufelsberg i skoven i det vestlige berlin var amerikansk spion-lytte station under den kolde krig. Teufelsberg har også været en militær institution under Nazi regimet. Efter 2. Verdenskrig blev området brugt som losseplads for udbombede bygninger (indtil 1972) - et gæt er, at her ligger mindst 400.000 bygninger eller 12 millioner kubikmeter byggebombeaffald.

teufelsberg

Lyttestationen under den kolde krig var en af de største lytteposter, som US National Security Agency (NSA) har bygget. Et sted mellem 800 og 1500 soldater var beskæftiget døgnet rundt med aflytning af DDR og sovjetunionen. Lyttestationen var en del af det verdensomspændende spionnet ECHELON. Det har været en travl arbejdsplads.

En mærkelig historie beretter, at modtageforholdene var bedre på nogen tidspunkter af året end andre - og at det skyldes at det store pariserhjul, som blev sat op til den årlige amerikanske festival på Hüttenweg i Zehlendorf faktisk forbedrede modtageforholdene. Der er stadig årlige festivaller, som mest er et kæmpe omrejsende tivoli og forceret burgersalg, men lytteposten er lukket i dag.

Teufelsberg er vestberlins højestepunkt. 120.1 meter. I mange år blev bakken brugt til skiløb og der var både skihop og et skihejs. Skihop rekorden er lidt over 7 meter og eftersom hopbakken er lukket bliver den rekord næppe slået. Der var også den vildeste bobslæde bane, men alt for mange kom til skade, så den er lukket igen.

"Bjerget" er 80 meter højt og der var store planer om at bygge et luksushotel på toppen. Desværre rygtes det, at der var radioaktivt - og det trak ikke kunderne til. Instrukturtøren David Lynch havde planer om et universitet for Trancendental Meditation og ville have yogiske flyvere (munke der svæver i trance) - men det gik i sig selv igen. Så stod bygningerne og forfaldt for sig selv - kapret af grafittimalere, så der nu er kæmpemæssige malerier. Næsten et museum for street art.

Nu er Teufelsberg vækket lidt til live og du kan være heldig at få en rundvisning.Måske helt op i den øverste kuppel. På en solskinsdag er udsigten smuk. Der er mange grunde til at tage kameraet med.

Det hele står lidt efterladt for sig selv i dag, så det er rundvisning i den efterladte spioncentral. Ikke dårligt, hvis du er til skæg og blå briller.

Rundvisninger gives - det kan du læse mere om på http://www.berlinsightout.de/ . Man skal være mindst 14 år for at være med på rundvisningen. Rundvisningerne foregår på tysk. Der er mange trapper at forcere, så det er ikke for dårligt gående. 

 

 

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Einstürzende Neubauten – kakafonisk rock fra Berli...

Einstürzende Neubauten er et berlinsk rockorkester. Det mærkelige navn betyder noget i retning af nedstyrtende nybyggerier. Hvorfor ikke. Orkesteret blev grundlagt i 1980 i Vestberlin af musikerne Blixa Bargeld (forsanger), N.U. Unruh (hjemmelavede instrumenter, percussion, sang), Alexander Hacke samt Jochen Arbeit og Rolf Moser som kom  [ ... ]

Guide til musikken i BerlinLæs mere
Theodor Fontane: Effi Briest

Anmeldelse. Effi Briest (1895) er Theodor Fontanes mest kendte roman og regnes for en af tysk litteraturs betydeligste klassikere og sammenlignes med Flauberts Madame Bovary og Tolstojs Anna Karenina.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Røde Kors museet i Friedenau

Røde Kors kender alle i hele verden. Den neutrale hjælpe organisation, som har fokus på mennesket og hjælper upartisk. I Berlin er der et lille museum for Røde Kors. Museet viser historien om Røde Kors fra 1863 og til i dag – og om, hvordan Røde Kors var delt under den kolde krig.

Historie- og kultur museer Læs mere
Efterårsferie i Berlin

Berlin i efterårsferien er oplagt, og ku'damm føles på nogle tidspunkter så dansk som hovedgaden i Herning. Det er også et sats, for vejret kan være riv og ruskende, men oftest er der et lunt sidste skvulp af sommeren. En lille udfordring for de easyjettere, der kun rejser med håndbagage. Men en paraply og [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Guidede ture via "Get my guide" - 20 inspirationer...

Get my Guide er en online service, som events, museer, guider over hele verden bruger. Det gør let og hurtigt at booke plads på en oplevelse - og gør du det fra denne side får berlin-guide.dk en lille kommission. Det koster at drive sitet, så bliv endelig inspiret på forslagende nedenfor. Så har du hurtig [ ... ]

Guidede tureLæs mere
På roadtrip hele Tyskland rundt i bil

Turforslag. Der er ingen tvivl om at favoritbyen i Tyskland er Berlin. Her sker altid noget. Man behøver ikke rejse videre. Og dog, Tyskland har så meget at byde på. Mange drømmer om et roadtrip i USA. Berlin-guide foreslår et roadtrip i Tyskland. Masser af oplevelser og man klarer det uden at blive ruineret. Og hvis [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Sven Hazel: De fordømtes legion og andre historier...

Anmeldelse. Sven Hazel udgav i 1953 bogen ”De fordømtes legion” om sine oplevelser i det 27. panserstrafferegiment i kampene på Østfronten. I alt skrev ”Sven Hazel” 14 bøger om oplevelserne i 2. verdenskrig. Det er stærkt omdiskuteret om bøgerne er selvbiografiske og om de overhovedet  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere