Marienfelde flygtningelejren - Det første indtryk af Vesten.

I næsten fyrre år - fra 1953 til 1990 - var Marienfelde flygtningelejren i Vestberlin det første og centrale kontaktpunkt for flygtninge og indvandrere fra det tidligere DDR. Her boede de mens der blev søgt en opholdstilladelse til friheden i Forbundsrepublikken. Et besøg værd.

Marienfelde

 
Især i perioden til 1961 var Marienfelde "Gateway to Freedom" med en høj symbolsk værdi. Vesttyske og vestberlinske politikere kom til Marienfelde for at vise solidaritet med flygtninge fra det tidligere DDR. Af de fire millioner mennesker, der flygtede fra DDR kom de 1,35 millioner forbi lejren i Marienfelde. I 1950'erne kunne det være flere tusinde om dagen.

 

Men ikke kun for nyankomne fra DDR boede i lejren. Fra 1964 kom i stigende grad emigranter fra Polen og senere fra det tidligere Sovjetunionen til Marienfelde. Marienfelde fungerede indtil for nyligt som modtage plads for emmigranter og her bor stadig flygtninge.

Selve modtagecenteret er idag omdannet til museum. Udstillingerne er rigtig fine og informative og handler om grænser. Om hvordan DDR overtrådte grænserne for almindelige mennesker, der blev gjort til flygtninge. Der er udstillinger om den omfattende ansøgningsprocedure, for det blev gjort med grundighed. Der er historier om STASI spionen, Götz Schlicht, kendt som Dr. Luther, der forrådte flygtningenes venner, familie, naboer og kollegaer. Du kan naturligvis også se opholdsrummene, som vist ikke er meget anderledes end dem, som tilbydes i Sandholmlejren i Danmark.

Det kan godt betale sig at besøge stedet og have større børn med. Der er audioguides på engelsk og tysk - og en rundvisning en gang imellem. Tjek på hjemmesiden. Der er åbent tirsdag-søndag. Lukket mandage. Gratis adgang.

marienfeldesovesal


Du kan tage toget fra Nordbahnhof, Friedrichstrasse eller Potsdamer Platz næsten til døren. Der er 500 meter at gå og det er godt skiltet. Kæd evt. et besøg ved murens dokumentationscenter i Bernauerstrasse sammen med et besøg i Marienfelde. Det går direkte med toget på under en halv time, selvom Marienfelde ligger i Berlins sydlige udkant. Varm anbefaling. Især med rundvisningen. 

Stiftung Berliner Mauer
Marienfelder Allee 66/80
D-12277 Berlin
 
S-bahn station Marienfelde (S2) - følg skiltene herfra. Der er 500 meters gang.
 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Katrin Ludwig: Mehr als Eisbein und Bulette

Anmeldelse. Katrin Ludwig skriver om det berlinske køkken i bogen ”Mehr als Eisbein und Bulette”. En kogebog, som både byder på anekdoter, historiefortælling, berlinervisdom og opskrifter om madvanerne i Berlin.

GuidebøgerLæs mere
Røde Kors museet i Friedenau

Røde Kors kender alle i hele verden. Den neutrale hjælpe organisation, som har fokus på mennesket og hjælper upartisk. I Berlin er der et lille museum for Røde Kors. Museet viser historien om Røde Kors fra 1863 og til i dag – og om, hvordan Røde Kors var delt under den kolde krig.

Historie- og kultur museer Læs mere
Er det danske kongehus en tysk historie?

Den danske kongeslægt har så mange tyske rødder, at slægten måske er mere tysk end dansk. Ihvertfald er det få danske familier, der som kongehuset i den grad har hentet ægtefæller i Tyskland, og først i de seneste generationer er ægtefællerne fundet andre steder end i Tyskland. Ber [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Centrum for flugt, fordrivelse og forsoning

Dokumentationszentrum der Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung ønsker at belyse flugt, fordrivelse og forsoning i Tyskland. Flugten til vesten, folkefordrivelsen efter 1945 da østpreussen blev opslugt af Sovjetunionen og Polen. Det gav sår og ar der ikke kan ændres - men man kan forsone sig med tanken. Dokumentati [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
Bart Van Es: Et liv i skjul

Anmeldelse. Nazisterne hærgede i hele Europa. I Holland skjulte en hollandsk familie den lille jødiske pige Lien. Den engelske forfatter og litteraturprofessor Bart Van Es er barnebarn af Lien’s adoptivmor, og han har skrevet historien om Lien i ”Et liv i skjul”. Det er en rørende historisk beretning om en j&os [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Hans Gregersen: Verden er ny – historier om de brø...

Anmeldelse. 1920-1929 har fået tilnavnet ”De brølende 20’ere”. Det er sikkert rigtigt, at de brølede. Men der er vist ingen nulevende danskere, der har en klar erindring om 1920’erne, hvor verden skulle finde sig selv igen efter 1. verdenskrig, og skejede ud og kastede det gamle væk. Den moderne ver [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Urban Nation – Verdens største museum for street a...

Verdens største museum for street art ligger i Berlin i Schöneberg – ikke langt fra Nollendorfplatz. Street art er den kunst, som normalt bliver hængt på husmure, busser eller togvogne. Ikke altid lovligt og nogen gange både påtrængende og grimt. Nogle omtaler det blot som grafitti. Street art har nog [ ... ]

KunstmuseerLæs mere