Treptow-Köpenick - stille og roligt og fuld af svindlere

Treptow-Köpenick er den sydøstligste bydel i Berlin. Tidligere en del af østberlin. Her bor 242.000 mennesker. Næsten som i Århus. Bydelen er Berlins største - større end Paris - og fuld af søer og skove. Et par af Tysklands mere spetakulære svindlere har svindlet sig til berømthed her.


Treptow


Den nordligste del af bydelen er Treptow. Hovedattraktionen i Treptow er Det sovjetiske mindesmærke. Lige ved siden af parken ned mod søen finder du den meget gemytlige og tradtionsrige ølhave Zenner Biergarten. Zenner Biergartens er et rigtigt sommerudflugtsmål med øl i rigelige mængder, lidt dans eller vandcykelsejlads på søen. Yndigt, fredeligt.

Ikke langt derfra i Plänterwald lå DDRs store forlystelsespark Kulturpark Berlin som efter murens fald blev til Spreepark. Den gik dog fallit med en gæld på 11 millioner Euro og selvom området er afspærret har rustne og forfaldne forlystelser tiltrukket turister og fotografer.

Spreepark blev kørt i sænk af den farverige Norbert Witte, som stjal en del af forlystelserne, da stedet var gået konkurs. Han sendte forlystelserne til Peru under dække af, at de skulle til reperation. I Peru åbnede han Lunapark i Lima. Han fik 7 års fængsel i 2004, da han blev taget i at smugle 180 tons kokain tilbage til Tyskland gemt i forlystelsen "Det flyvende tæppe". Se http://www.berliner-spreepark.de/. Spreepark ligger på Wasserweg og du kan såmænd få en rundvisning. Forfaldet har en næsten magisk tiltrækning. Følg med på hjemmesiden.

Herbert Witte har det nu ikke fra fremmede. Hold nu fast. Herbert var barnebarn af Ex-kongen af Albanien, Otto Witte - eller sådan da. Otto Witte blev født i Wollankstraße i Berlin forstaden Pankow i 1872. Hans første dåd var at forsøge at forføre den abyssinske kejsers datter. Det gik ikke og han røg i spjældet. Det lykkes ham at flygte og han havnede i fremmedlegionen og arbejdede senere som tyrkisk spion. Da han i 1913 hørte, at der skulle krones en ny konge i Albanien købte han fint tøj og drog til til Albanien og udgav sig for at være tronfølgeren. Han blev kronet, men da nyheden nåede den sande tronfølger, Prins Halim Eddin i Istanbul, måtte han flygte (med en del af statskassen under armen).

Kong Otto den 1's regeringstid var på 5 dage. Alligevel nåede han at udnævne kommandanter, planlægge krig mod Serbien og få et harem. Senere arbejdede han i cirkus som ildsluger og dyretæmmer.

I Weimarrepublikken forsøgte han sig med politik og grundlagde partiet: "Fraktionslose Partei des Mittelstandes, der Bauern, Kleinhändler und Schausteller". Han døde i Hamburg i 1958. I hans pas stod der: "tidl. konge af Albanien". Det er da familie. Læs mere om Otto Witte. På hans gravsten i Hamburg står der stadig "Tidl. konge af Albanien". Det er ikke let at vide, hvad der er op eller ned i denne historie - men farverig var han og der er lavet både film og bøger om Otto Witte.


Köpenick 


koepinck


Foto: Stig Yding Sørensen. En søvning gade Alt-Stadt Köpenick. 


De fleste af de 95 småbyer, der udgør stor-Berlin er vokset sammen, men ligesom Spandau har Köpenick sin egen identitet med udgangspunkt i en middelalderby. Köpenick blev i begyndelsen af tyverne berømt for Kaptajnen fra Köpernick, der arresterede borgmesteren og stjal pengekassen. Du kan læse den muntre historie på berlin-guide.dk. Foran rådhuset står en lille statue af banditten, der gjorde bydelen verdensberømt. Den gamle bydel - alt-stadt - Köpenick er en lille udflugt værd. Små krogede gader. Ned mod søen ligger Schloss Köpenick med et kunsthåndværksmuseum og en lille slotscafe med udsigt over slotshaven og søen.

Afsæt et par timer til dit besøg i Köpenick, hvis du bare skal ose lidt rundt, nyde stemningen og ha en kage, en øl eller et stykke chokolade. Læs lidt mere om Köpenick: http://www.koepenick.net/. Om sommeren er der opførelse af historien om kaptajnen fra Köpenick. Følg med på turismehjemmesiden, men i skrivende stund er det hver onsdag og lørdag kl. 11:00 foran rådhuset. Det er i friluft og gratis.

Syd for Köpenick er der søer og skove. Udemærket udflugtsmål med skib. Du kan enten leje en båd eller tage med på udflugt med Stern und Kreisschiffahrt's turbåde (www.sternundkreis.de)

Er du med tog - så tag S-bahn til Köpenick og hop evt på en strassenbahn ned til Alt-stadt, hvis du ikke vil gå de sidste 1-2 kilometer fra S-stationen.


Wuhlheide


Wuhlheide ligger nord for Köpernick og er til en tur i det grønne. Der sker næsten altid noget her og om sommeren er det stedet for de store friluftskoncerter. Læs mere på http://www.wuhlheide.de

Bydelen har iøvrigt Berlins længste gade - Adlergestell på 11,9 km. Så ved man det. Desuden bor Berlins populære fodboldklub 1 FC Union her - selvom den fører et mere beskedent liv end Hertha Berlin.


Det nye Venedig


Syd for Köpernick, på den anden side af Müggelsee, ligger Ny Venedig. Et lille overset hjørne af Berlin, hvor der er ligeså mange kanaler som veje. Det er mest et boligområde for villaer med både bil og speedbåd. Men noget anderledes er der. Er du på de kanter så gå en tur i området eller lej en båd og sejl en tur, så du kan se det hele fra vandsiden. Vi har lejet båd hos Spreepoint Bootsverleih og det var vi rigtig tilfredse med. 


Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Hiddense - bilfri ø

Hiddensee er en lille bilfri-ø vest for Rügen. Et naturlandskab med skov, hede, strand og enge og et af de vigtigste ynglingssteder for traner i Tyskland. Din bil kan du ikke få med, så du må gå, cykle eller tage en hestevogn. Du kan tage til Hiddensee på en dagsudflugt, hvis er på Rügen. Eller d [ ... ]

Udflugter fra BerlinLæs mere
1840: Nereide - fruen fra havet1840: Nereide - fruen fra havet

Nereide er en betagende marmorstatue en græsk nympfe udført af billedhuggeren Emil Wolff  i 1840. Den står i dag til beundring i Friedrichwerdersche Kirche overfor det nye slot. Emil Wolff (1802-1872) lavede oprindeligt skulpturen til at stå på Berlins fornemste adresse: Unter den Linden 1. I dag findes Komm [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Den blå E-plakette. Til Tyskland i el-bil - så kan...

El-bilers rækkevidde når efterhånden til Tyskland og så er det vigtigt at kende reglerne for el-biler, så du ikke bliver forvekslet med en benzin-oser eller en dieselbil.

Miljøzonen i Berlin - kun for grønne bilerLæs mere
Kurt Mühlenhaupt MuseumKurt Mühlenhaupt Museum

Kurt Mühlenhaupt (1921-2006) var berlinsk kunstmaler med sans for livet omkring sig. Han skar figurer og malede finurlige billeder af livet i Kreuzberg. Det er fx Kurt Mühlenhaupt, som står bag statuen af brandmændene på Mariannenplatz i Kreuzberg og mosaikkerne på Stadtbad i Wedding.

KunstmuseerLæs mere
Jugend[WIEDERSTANDS]museum - DDR modstandsmuseet

Ungdomsoprør fandtes ikke kun i vesten. Også i DDR var der ungdommelig opposition mod samfundet. I DDR var klangen bare lidt anderledes, for de unge risikerede fængsel og at blive smidt ud af deres uddannelser, hvis de ikke fulgte parolerne. Nogen stod imod og samledes blandt andet i kirkerne, hvor der var højere til lufte [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
Christopher Isherwood: Berlin Stories og Cabaret

Anmeldelse. Christopher Isherwood (1904-1986) var forfatter og mest kendt for de to bøger om Berlin ”Mr Norris Changes Trains” og ”Goodbye to Berlin”, som han skrev efter et ophold i Berlin i 1929-1933. Her oplevede han den strålende og fri bys undergang og overtagelse af nazisterne. De to romaner er forlæ [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Werner Grossmann: Den sidste spionchefWerner Grossmann: Den sidste spionchef

Anmeldelse. Werner Grossmann var spion. Han gjorde en lang karriere fra 1952 i en af verdens mest berygtede efterretningstjenester HVA – Hauptverwaltung Aufklärung. I 1986 nåede han toppen, da han afløste den legendariske og gådefulde Markus Wolf – kendt fra Le Carré trillerne som ”Karla”. I  [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere