Potsdamer Platz - pulsen i midten

Potsdamer Platz har før været Berlins været Berlins midtpunkt. I 1920'erne var der så travlt på Potsdamer Platz, at Europas første lyskurv blev stillet op her. Det var det kryds i Europa med mest traffik. Det moderne Europas om ikke vugge så ihvertfald teenageår blev trådt her. Liv, lys og puls. Det ændrede krigen og under den kolde krig var her bar mark bevogtet af hunde, muren, soldater. Efter murens fald blev det besluttet at skabe en ny Europæisk by her med en tæt samling af højhuse. Internationale stjerne arktiekter som Piano, Rogers og Isozaki stod bag opførelsen på det, der var Europas største byggeplads i 5 år og en spritny bydel genopstod ud af intet.


Vis stort kort


Idag står Sony Center af Helmut Jahn og breder armene ud mod Deutsche Bahn tårnets høje, grønne glasfasade. Overfor ligger DaimlerChrysler kvarteret og Beisheim Centeret. Højhusene har klare linier tilbage til skyskraberne i Chicago og New York. Det er lidt uvante omgivelser for en europæer, der er vant til lavere byggeri - men tænk på Potsdamer Platz som down-town i en amerikansk storby. Så bliver det lettere at forstå - om man kan li det er jo en smagssag. Du kan besøge toppen i en skyskraper ved at rejse op til Panoramapunkt på Potsdamer Platz 1. Europas hurtigste elevator suser dig på 20 sekunder til platformen 90 meter oppe. De sidste 6 meter op må du selv gå. Der er en lille bar der oppe, så du kan få en kop kaffe mens du kigger Berlins skyline ud. Udsigten er formidabel og der er virkelig højt ned. Et godt sted med ungerne.

Mission accomplished


Den ny plads er nu mere end 10 år gammel og missionen med at skabe ny puls på pladsen må siges at være lykkes med en blanding af trafikknudepunkt, boliger, kontorer, restauranter, barer, forlystelsessteder, teatre og indkøbsmuligheder. 

Europas teenager


Pulsen på Potsdamer Platz blev sat i gang af jernbanen i 1838 mellem Berlin og Potsdam og i løbet af det 19. århundrede udviklede pladsen sig til et de vigtigste knudepunkter i Berlin. Store huse, store virksomheder og luksushoteller hørte til her. Der var Berlins Picadilly Circus eller Times Square. "Haus Vaterland" var et populært forlystelsessted med mad, dans og show. Lidt henne ad gaden lå kæmpevarehuset Wertheim og pladsen var prydet med hoteller som Excelsior (Europas største hotel), Esplanade, Bellevue, Palast og Fürstenhof. Barerne hed Cafe Josty (indtil 1930), Bayernhof, Reingold og Pschoor. En af de helt store bygninger var det ultramoderne Colombiahaus, et ti-etagers kontorhus med airconditioning. Aldrig set før. Der blev sendt radio fra Vox-house. Europas første trafiklys stod her. dada puls dada puls dada puls dada puls - døgnet rundt. Stort set det hele blev bombet i ruiner under 2. verdenskrig. I efterkrigstiden var her bar mark og blot tre huse holdt skansen for "Potsdamer platz". Muren skar tværs over.

Med genopbygningen skal Potsdamer Platz rettere betegnes som Potsdamer Platz området. Området præges af Sony Centeret, som er opført af Helmut Jahn. Sony Center har en meget effektfuld telt konstruktion som tag over et centralt torv med cafeer, biografer, restauranter, kontorer og en biograf samt indendørs Legoland og et filmmuseum.

Over mod Tiergarten er hotellet Ritz-Carlton af Himler & Sattler og en endnu en blok med boliger og kontorer af David Chipperfield. Potsdamer er blevet flot - men er muligvis stadigvæk blot en skygge af 1930ernes Potsdamer Platz. Op ad Leipzigerstrasse ligger gigantshoppingcenteret Mall of Berlin præcis der, hvor Wertheim lå i gamle dage.


potsdamerplatz


Når du alligevel er på Potsdamer Platz...

For Berlins gæster er det et must at hænge ud på Potsdamer Platz. Staldtipset er de bløde sofaer på førstesalen af Dunkin' Donuts. Køb din kaffe og et ordentlig fad donuts. Kast dig op i sofaerne, slap af, pust ud, nyd udsigten og lad op til endnu en tur i heksekedlen.

På Potsdamer Platz finder du et stort indkøbscenter (Potsdamer Arkaden) og lige ved siden af det store bibliotek, philharmonikerne og et par store kunstmuseer samt et utal af biografer og et par teatre. En bar med 100 ølmærker. Det kræver en dyb indåndning at nå alt, hvad pladsen tilbyder på en weekend. Og i 1993 var her bare en mark...

Læs mere om Potsdamer platz.


 


Vis stort kort 

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Schorheide, Chorin og Niederfinow - ud i Tysklands...

60 km nordøst for Berlin ligger det fredede landskab Schorheide-Chorin, som er en af Tysklands største skove. Og udover at søge mod roen i de dybe skove kan du i nærheden besøge den store skibselevatoren fra 1934 i Niederfinow og noget derfra ligger det middelalderlige Kloster Chorin. Her er der koncerter om sommer [ ... ]

Udflugter fra BerlinLæs mere
Asta Nielsen: Den Tiende Muse

Anmeldelse. For mere end halvfjerds år siden skrev Asta Nielsen (1881-1972) sine erindringer i bogen ”Den Tiende Muse”. Det er en fremragende bog. Ikke om så meget om Asta Nielsens filmkarriere og kærlighedsliv. Die Asta fortæller om hendes fattige opvækst i den sidste del af 1800-tallet i København  [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Få antik kunst med hjem til stuen

Berlin flyder over af klassiske skulpturer og på Gipsformerei kan du købe dig en gipsafstøbning med hjem. Drømmen om at have din egen statue af Michelangelo eller Auguste Rodin er ikke helt håbløs.

So f.....g specialbutikLæs mere
Mindestedet Rummelsburg

Rummelsburg er den del af Lichtenberg, der ligger tættest på Spree, og en lille sidegren af Spree kaldes ovenikøbet for Rummelsburger See. Tæt på Berlins centrum, og alligevel et virvar af industri, byggetomter, nybyggeri og og forfald. Rummelsburg er måske mest kendt for sit fængsel, hvor der i dag er et  [ ... ]

Mindesmærker og bygningerLæs mere
1618 - 1648 Trediveårskrigen

Trediveårskrigen fra 1618-1648 var en krig om tro, magt og penge i første halvdel af 1600-tallet. I krigen deltog mange af Europas store magter, men det meste af krigen blev udkæmpet på tysk jord. Krigen kostede måske hver tredje tysker livet, og hvis tyskerne i dag skal pege på nationale katastrofer, så e [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Nicolaikirche – museum og hjertet af Berlin

Nicolaikirke i Nikolaj kvarteret (Nikoleiviertel) er den ældste kirke i Berlin. Kirken er fra 1230, og er i dag en del af Berlins bymuseer. Berlin er første gang omtalt i 1237, så Nikolaikirche er Berlins historie fra starten.

Historie- og kultur museer Læs mere
Ulrich Mack: Kennedy in Berlin

Anmeldelse. Den amerikanske præsident John F. Kennedy besøgte Berlin på en onsdag i 1963, og formåede at skrive verdenshistorie og vise, at amerikanerne stod på Vestberlins side i konfrontationen med Sovjetunionen. I bogen ”Kennedy i Berlin” vises fotografier af fotografen Ulrich Mack fra Kennedys rejse ti [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere