Berlins store hotelier - en svunden æra

adlon

Fra begyndelsen af det forrige århundrede voksede store legendariske hoteller op i Berlin i takt med at Berlin voksede i størrelse og international anseelse. Første verdenskrig lagde en dæmper på entusiasmen og selv om de brølende tyvere brølede var det ikke højt nok til at overdøve nazismen, som ikke trak nye hotelgæster til. De fleste forsvandt i bomberne under 2. verdenskrig. Men de satte deres præg på Berlin og i litteratur og film er der ofte reference til en eller flere af dem.

Hotel Adlon

 

Storebror hotellet over dem alle er Hotel Adlon på Pariser Platz ved Brandenburger Tor. Foto øverst. Det blev bygget af Lorenz Adlon i 1907. Luksus fra ende til anden. Tænk, varmt vand og elektrisitet var standard på alle værelser. Hotellet overlevede nogenlunde krigen, i den sidste tid som feltlazaret, men da russerne befriede det kom de til at sætte ild på.

Kaiser Wilhelm den II var fast gæst på hotellet og han anså det på linje med et af sine slotte. Kaiseren betalte for at have værelser stående klar. En form for statsstøtte til hotellet. Striber af internationale navne har boet her: Europas konger og kejsere, Thomas Edison, Henry Ford, John D. Rockefeller, Charlie Chaplin, Franklin D. Roosevelt, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Bill Clinton, Barack Obama og Michael Jackson - og naturligvis Dronning Margrethe.

Når Nazisterne flyttede ind på Kaiserhof og ikke Adlon kan en af forklaringerne være, at hotellet var for moderne og for internationalt - hvor Kaiserhof var mere traditionelt tysk. Hotellet er ført tilbage til prompt og pragt og er idag byens førende hotel. Hotel Adlon genåbnede den 23, august 1997. Det ligger og funkler på Pariser Platz - spækket med luksus og stjerne restauranter. Igen er det byens førende hotel.

Hotel Kaiserhof

kaiserhof

Hotel Kaiserhof på Wilhelmplatz 3-5 stod midt i regeringskvarteret. Det var Berlins første luksushotel og åbnede i 1875. Den 23. november 1943 forsvandt det i bomberegnen. Faktisk brændte det allerde få dage efter åbningen, men det blev genåbnet i 1876. Kaiserhofs hovedkonkurrent Hotel Adlon, som stadig eksisterer, åbnede først i 1907.

Med tidens målestok var Hotel Kaiserhof gigantisk. 260 værelser med den nyeste teknologi: strøm, eget badeværelse og telefon. Strømmen kom fra Berlins elektrisitetsværket i Mauerstrasse. Da U-bahnen kom i 1908 blev stationen kaldt for Kaiserhof. I dag hedder den Mohrenstrasse.

I 1878 var Kaiserhof centrum for verdenspolitikken, da Bismarck holdt "Berliner Kongressen". Det var her verdens stormagter mødtes og delte Afrika i mellem sig.

Den tyske stat overtog hotellet i 1926 da det var ved at gå konkurs i kølvandet på inflationen. Det var også det år da Junkers Luftverkehr og Aero Lloyd mødtes og dannede Deutche Luft Hansa.

Da Adolf Hitler stillede op som kandidat til at bliv præsident i 1932 flyttede han ind på Hotel Kaiserhof. Faktisk havde nazisterne hele den øverste etage som kampagnehovedkvarter. Herman Göring fejrede sit bryllup her i april 1935 og Joseph Goebbels skrev en bog om magtovertagelsen, der hed: "Fra Kaiserhof til Rigskanzleriet" - man skulle jo blot skrå over Wilhelmplatz.

Idag er både hotel og plads væk og Nordkorea har anlagt sin ambassade på stedet.

Hotel Excelsior

excelsior

Et andet stort hotel var Hotel Excelsior, som åbnede i 1908 på Askanischen Platz lige overfor Anhalter Bahnhof. Excelsior overgik Kaiserhof med sine 600 værelser, 9 restauranter, en slagter, en bager og en undergrundstunnel fra hotellet direkte over på Anhalter Bahnhof.

Hitler havde egentlig tænkt sig at skulle bo på Exelsior, men blev afvist af hoteldirektøren. Hotellet forvandt i bomberegnen.

Grand Hotel Esplanade

Grand Hotel Esplanade på Potsdamer Platz er andet berømt Berliner hotel. Bygget i 1908. Også det er væk idag. Det trak musikere og variete til i 1920'erne - og det var her Hitlers attentatmænd mødtes. Forsvandt i bomberegnen.

Læs mere om Grand Hotel Esplanade her.

Hotel Fürstenhof

furstenhof

Der var gang i hotelbyggeriet omkring Potsdamer Platz. I 1907 stod Hotel Fürstenhof færdig på hjørnet Stresemannstraße / Leipziger Platz. 300 værelser og igen luksus. Læs mere om Fürstenhof her, hvor der både er fine interiørbilleder og tegninger over Hotel Fürstenhof.

Byggeriet af Fürstenhof, Esplande, Excelsior og Adlon vidner om Berlins enorme ekspansion før første verdenskrig - og om Potsdamer Platz som byens absolutte knudepunkt. Det første af de store hoteller på Potsdamer plads var Grand Hotel Bellevue, der stod færdig i 1888. Det var også kendt som Thiergarten-Hotel og Hotel du Parc. Det blev revet ned i 1928 for at give plads til det meget moderne kontorhus Columbushaus, som brændte under opstanden i 1953.

Det må ikke forveksles med Colombiahaus.

Der er stadig luksus i Berlin. Udover Hotel Adlon er andre nuværende hotelstjerner for dem med hang (og pung) til luksus er Ritz-Carlton, Waldorf Astoria, Brandenburger Hof, Das Stue, Hotel de Rome, Grand Westin, The Regent, Soho House, Mandala. Læs mere om, hvor du kan bo på hotel i Berlin.

De mange luksushoteller er et udtryk for, at mange flere har fået råd til at rejse end i begyndelsen af det 20 århundrede.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Spil, kaffe og lækkert brød - brædtspilmogasma i BerlinSpil, kaffe og lækkert brød - brædtspilmogasma i B...

Berlins første ludotek med butike og cafe. Brædtspil, kortspil, strategispil - Spil mere end 600 spil for børn i alderen 0 - 100 år. Spil i ludoteket eller lån eller køb dem med hjem.

Børne tipsLæs mere
Lækkerguiden. Den søde tand efter kager og chokoladeLækkerguiden. Den søde tand efter kager og chokola...

Berlin er til søde sager, gode kager og alt det andet. Det bedste er, at du garanteret når at vandre det hele af på turen. Så læg trygt vejen forbi. Og er du til one stop shopping med det bedste i alting - så er KaDeWe jo altid en mulighed. Men der er mange mennesker og ikke så autentisk - hvad det  [ ... ]

So f.....g specialbutikLæs mere
Tom Kristensen: En nat i Berlin, 1921Tom Kristensen: En nat i Berlin, 1921

  Hesteklapren! Hesteklapren! 
Hestesko og hestehov! 
Denne by er fuld af heste. 
Jeg skal sove. Hvem der sov!  Min fornuft er som et vindue,
der i blæst slår op og i.
Bare ikke disse heste
evig jog og jog forbi

Hesteklapren! Hesteklapren!
Klang af Jern og klang af Sten!
Gennem natten, gennem natten
haster tusi [ ... ]

StemningerLæs mere
Fort Hahneberg - den yderste fæstning i BerlinFort Hahneberg - den yderste fæstning i Berlin

På Berlins yderste vestligste kant ligger Fort Hahneberg. Fort Hahneberg er fra 1888 og er den yngste fæstning i Tyskland - hvis man fraregner 2. verdenskrigs bunkerbyggeri. Under den kolde krig lå fæstningen i ingenmandsland mellem Vestberlin og DDR og var ikke tilgængeligt. Det er det idag.

Mindesmærker og bygningerLæs mere
Cottbus - Sorbisk hovedstadCottbus - Sorbisk hovedstad

Cottbus ligger i det sydøstlige hjørne af delstaten Brandenburg. Cottbus er nærmest "hovedstad" for det sorbiske mindretal i Tyskland og den største by i Lausitz. Det tosprogede er tydeligst på gadeskilte, der typisk er på både tysk og sorbisk. Cottbuss ligger kun 20 kilometer fra den tysk / polske&nbs [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Det jødiske museum - 1000 års tysk-jødisk historie...

Det jødiske museum i Berlin (Jüdisches Museum Berlin) dækker 1000 års tysk jødisk histoire. Det lå oprindeligt i Oranienbrugerstrasse, men blev lukket af nazisterne i år 1938. Museet er placeret i en meget speciel bygning fra 2001. Bygningen alene er et besøg værd. Den er lavet i zig-zag og  [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
LittleBigCity - Berlin's historie i miniature

  LittleBigCity er en 3D model by af Berlin. Udstillingen tager dig med gennem Berlins historie fra den lille landsby, over middelalderen til den industrielle revolution, gennem krige, DDR og det moderne Berlin. 

Børne tipsLæs mere