Neue Wache - Et monument med en omtumlet historie.

Arkitekten Karl Friedrich Schinkel tegnede skitsen til Neue Wache i 1816 for Friedrich Wilhelm III. Neue Wache betragtes idag som en af de vigtigste stykker klassisistiske arkitektur i Tyskland. Det er en lille bygning med klare figurer og en streng dorisk søjlegang. Lille og alligevel så monumental, så den klarer sig ved siden af de store bygninger omkring den på Unter den Linden. Bygningen er et monument for sejren over Napoleon, og de faldne i krigen. Monumentet blev hjemsted for paladsgarden. 

 

For at rumme garden var der i sin tid vagtrum, fængsel m.v.. Bygningen var kendt som "Haupt- und Königswache" - hoved- og kongevagten. Den første vagtparade blev afholdt den 18. september 1818 ved Zar Alexanders besøg i Berlin. Bygningen tjente som hovedvagtens hus indtil monarkiets fald i 1918 efter første verdenskrig. I 1931 blev bygning mindested for de faldne under 1. verdenskrig.

I militaristiske perioder har Neue Wacheværet centrum i militærparader, og ses derfor ofte på historiske billeder.

I 2. verdenskrig blev monumenter kraftigt skadet. Efter krigen blev det genopbygget, og nu var det som mindested (Gedänkstätte) for facisme og militarisme. DDR holdt permanent 2 vagter ved bygningen fra æresregimentet Friedrich Engels. Det var her man kunne se soldater i strækmarch, som på billedet ovenfor.

Efter murens fald blev Neue Wache igen sat i stand. Nu blev Neue Wache monument for krigens faldne og tyrani. Zentrale Gedenkstätte der Bundesrepublik Deutschland für die Opfer von Krieg und Gewaltherrschaft

Det indre af bygningen blev rekonstrueret på opfordring af Helmut Kohl og skulpturen "Moder med død søn" eller "Pieta" af Käthe Kollwitz blev indsat. Indskriften lyder: De er ofre for krig og tyranni.

Bygningen ligger fint mellem Humboldt Universitetet og det historiske museum med den besynderlige lyserøde farve. Museet rummede før i tiden hærens våben - tøjhuset eller Zeughaus.


Vis stort kort

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Siegfried Lenz: Fyrskibet

Anmeldelse. Den tyske forfatter Siegfried Lenz udkom første gang på dansk i 1960 med bogen Fyrskibet. Nu har Bechs forlag genudgivet bogen i serien ”Klassiske Perler”.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Singleguide - storbyens scorestederSingleguide - storbyens scoresteder

Berlin er for singler. Hver anden berliner bor alene. Googler du "berlin singles" myldrer det med kontakt hjemmesider. Men hvad med gode forslag til, hvordan man som single kommer i kontakt med andre singler uden en computer? På www.top10berlin.de vurderes forskellige steder på en skala fra 1 til 5 udfra flere faktorer: flirtchancher, [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Søren Nørby: Sænk Skibene!Søren Nørby: Sænk Skibene!

Anmeldelse. Danmark var bagud på point under 2. verdenskrig. Vi forsvarede os dårligt nok, da Tyskland angreb, vi solgte landbrugsvarer til Tyskland i stor stil, leverede arbejdskraft til bunkerbyggeri og samarbejdede med besætterne. I august 1943 skiftede billedet, da tyskerne ville overtage det danske forsvar. Søren N&o [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Pfaueninsel - paradisøen i Wannsee

Foto: Extranoise at Flickr. Midt i floden Havel i den sydvestlige del af Berlin ligger Phaueninsel. Øen er et populært udflugtsmål for Berlinere. Man kommer over på øen med færgen fra Düppeler Forst.

Pladser og veje i BerlinLæs mere
Hyp - hyp - Byrundfart i karet

En gang dominerede hestevogne og hestetrukne køretøjer gaderne. Er du til hestetempo og romantisk ridt gennem byen skulle du måske se dig om efter en karettur gennem byen. De er ikke af guld - men du må gerne vinke nådigt til dem, du kører forbi. De vinker garanteret igen. En god aktivitet med børnene.

Guidede tureLæs mere
Schwules Museum - Museum om homoseksuelle i BerlinSchwules Museum - Museum om homoseksuelle i Berlin

Das Schwules Museum er museet for bøsser og lesbiske. Museet åbnede i 1985 og fortæller de homoseksuelles historie i Berlin gennem 200 år. Derudover er der vekslende udstillinger.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Greifswald – helt ad Pommern til.Greifswald – helt ad Pommern til.

Hansestad Greifswald ligger ad Pommern til i Tysklands nordøstligste hjørne, Forpommern. Delstaten hedder Mecklenburg-Vorpommern og er du på de kanter sætter de 57.000 indbyggere pris på dit besøg. På universitet fra 1456 kan du på institut for Fennistik und Skandinavistik lære at tale dans [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere