Germania - Den største og umulige drøm om verdenshovedstaden

Verdenshovedstaden Germania var nazisternes vision for den tyske hovedstad efter den forventede sejr i 2 verdenskrig. Sejren udeblev og det gjorde Germania også. Men drømmende var store - sindsygt store. Hitlers arkitekt Albert Speer tegnede mange planer - men kun en brøkdel af planerne om Germania blev realiseret før krigen.

Foto: Model af Germania i 3D. Anvendt som rekvisit i filmen "Der Untergang". I filmen ser man Hitler og hans arkitekt, Albert Speer, ivrigt planlæggende på storbyen Germania.


Megalomani - at være besat af det store


Germania skulle matche og overgå London, Paris, Washington. Før krigen var Berlin verdens tredje største by med over fire millioner indbyggere og med vækstkurver der antydede, at den ville blive endnu større. Berlin var kun overgået af London og New York. I dag bor der næsten en million færre indbyggere og Berlin er langt fra at være blandt verdens største byer - lige som London og New York er gået betragteligt ned på listen - overhalet af megapoler i Kina, Indien, Mexico. Berlin er faktisk ingen stor by mere. Men Germania skulle have været hovedstaden i 1.000 års riget - i en verden behersket af Nazisterne.

Germania blev planlagt omkring en central akse nord - syd midt i Berlin. Det første stykke i planen var det olympiske stadion, som blev bygget til de olympiske lege i 1936. Et langt større stadium med plads til 400.000 publikummer var planlagt.

Det blev opgivet, men var det blevet bygget ville det også i dag have overgået alt, hvad verden har set. I det hele taget var dimensionerne i alt, hvad der vedrører Germania, megalomane.

Arkitekten Albert Speer designede Kanslerbygningen, som havde en enorm hall - oprindeligt tænkt som dobbelt så lang som spejlsalen i Versailles i Paris. Rigskanslerbygningen, som Albert Speer fik bygget på rekordtid i Voss-strasse, blev ødelagt af sovjetstyrkerne i 1945. Hitler havde ellers bestilt et nyt og større rigskansleri.

Fra syd til nord


Nord-syd aksen skulle være åbnet i syd med Tempelhof lufthavnen, som det sydlige hjørne. Åbningen af aksen skulle være med en kæmpe triumfbue. Lufthavnsbygningen er stadig en af verdens største. Derfra løb aksen i lige linie nordpå til Tiergarten med en overdreven stor alle, hvor den skulle møde øst-vest aksen fra Brandenburger Tor helt ud til Olympia Stadion. Nord-syd aksen skulle udgøres af en en kæmpe alle (Sejrs-alleen) og var beregnet til parader. Øst-vest aksen findes til dels allerede med den lige linie ad Unter den Linden, gennem Brandenburger Tor gennem Tiergarten, forbi Siegesseule og videre ud.

Sejrsallen skulle være uden trafik. I stedet skulle biler køre nedenunder i en underjordisk motorvej. Sektioner af motorvejen blev faktisk bygget og eksisterer den dag idag under Tiergarten. Motervejsstumperne er ikke tilgængelige for offentligheden. Planen krævede også to nye jernbanestationer istedet for Anhalter og Potsdamer stationer - som ikke eksisterer mere. Det var dengang byens største banegårde.

De fleste andre bygninger blev ikke bygget. Der var tvivl om Berlins undergrund kunne bære de store bygninger, og for at teste det blev der bygget en kæmpe betonklods kaldet Schwerbelastungskörper. Klodsen sank faktisk dybere i jorden end forventet - så alene af den grund ville Germania have en svær tid på jorden, selv om det teknisk set vist ikke er umuligt. Du kan tage til Tempelhof og se på klodsen.

Den danske ambassade lå i Alsenstrasse 4 i moabit nær Rigsdagen, men det forstyrrede Speers og Hitlers planer for Germania, så den danske ambassade fik ny bolig i Drakestrasse 1 (ved Zoo) i en bygning, der blev bygget 1938-1940. Uklart om bygningerne blev overdraget før eller efter 9. april 1940. Bygningerne overlevede og her var dansk repræsentation indtil de blev solgt i 1977. I dag ligger hotellet "Das Stue" i bygningerne - som en direkte konsekvens af Germania.

Den Store Plads


I den nordlige ende af aksen skulle der være en plads på 350.000 kvadratmeter og en Volkshalle med Førerens palads på den ene side og rigsdagsbygningen på den anden side. Volkshalle ville have været den største hal i verden, hvis den var blevet bygget. Den skulle bygges som en gigantisk kuppel over 200 meter høj og 250 meter i diameter. Det er 16 gange større end kuplen på Skt. Peters kirken i Rom.

Men for Germania ville det ikke slutte her. En triumfbue i 330 meters højde var planlagt - så stor, at Arc de Triompe kunne stå i åbningen. Von Spreckelsens triumfbue i Paris er 100 meter høj og altså væsenligt mindre. Byggeriet blev udskudt til efter krigen for at spare på strategisk vigtige materialer. Meget af de centrale bydele skulle være ryddet for at give plads til nybyggeriet, og det betød at Hitler tog lidt lettere på de allieredes bombninger. På sin vis gjorde bomberne en del af arbejdet for Germania.

Hitler havde regnet med at kunne slutte krigen i 1945 og invitere til den nye by i 1950, hvorefter han ville gå på pension. Men drømmen om Germania sank i grus sammen med det tredje rige.


Modellen af Germania kan du se her;

Berliner Unterwelten
Brunnenstraße 105,
Berlin Mitte


 


Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Top ti til ferien i Tyskland - klar til roadtrip

Tyskland har fantastisk meget at byde på. Mange danskere drøner igennem på Autobahn til ferien ved Middelhavet, eller flyver over Tyskland. Middelhavet er også et godt sted. Men er du til en lidt alternativ ferie, så er Tyskland super velegnet til en road-trip ferie: God mad, godt vejr, historie og kultur og gode vine [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Hans Fallada: Mareridt i Berlin

Anmeldelse. I maj 1945 sluttede krigen. Men i Tyskland blev freden ikke et brag af lykke. Landet var smadret. Tyskerne var verdens meste forhadte folk. Tyskerene var spærret inde af skyld og skam. Der var sult og død og nød. Hans Fallada skrev i løbet af 1945 "Mareridt i Berlin" om livet i de første krigsmåne [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Funkhaus Berlin – besøg DDRs gamle radiostudier

Funkhaus Berlin ligger i Rummelsburg – en lille bydel langs Spree i den sydlige ende af Lichtenberg – lige på grænsen til bydelen Köpenick. Her arbejdede engang 3.000 radiomedarbejdere. Du kan ovenikøbet tage en pause i en original 1970’er Milchbar med DDR stemning. Huset i Bauhaus stil er bestemt et bes&os [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere
Rend og hop - Trampoliner i Berlin

Det begyndte med små have-trampoliner og nu har det udviklet sig til store hoppe-centre. Trænger du til at hoppe, så besøg en af Berlins hoppepaladser. Trampolin-hopperiet har udviklet sig til en mængde discipliner, der ihvertfald er nyt for berlin-guide.dk.Det er nok mest for store børn i alle aldre, som er i  [ ... ]

Aktiv i BerlinLæs mere
Volker Kutscher: Moabit

Anmeldelse. Hvis du har læst Volker Kutschers fremragende bøger om politimanden Gereon Rath, så kender du også Charlotte Ritter. Hun er biperson i bogen - men hovedperson for Gereon, som forelsker sig i hende. Volker Kutscher har skrevet en bog kun om frøken Ritter.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Susanne Kragh: Heinz i Hitler Luftwaffe

Anmeldelse. Den tyske soldat Heinrich ”Heinz” Wiesenhöfer gjorde krigen med på tysk side som soldat i Luftwaffe – og undervejs mødte han i et kort glimt en dansk pige. Men et forhold mellem en dansk pige og en tysk soldat var nærmest en umulighed på det tidspunkt. Krigen rullede Heinz videre. Men pige [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Centrum for flugt, fordrivelse og forsoning

Dokumentationszentrum der Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung ønsker at belyse flugt, fordrivelse og forsoning i Tyskland. Flugten til vesten, folkefordrivelsen efter 1945 da østpreussen blev opslugt af Sovjetunionen og Polen. Det gav sår og ar der ikke kan ændres - men man kan forsone sig med tanken. Dokumentati [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere