Neubrandenburg med middelaldermur

Neubrandenburg er Mecklenburgs tredjestørste by og ligger i det sydøstlige hjørne. Kendt for især sin gotiske middelaldermur, der er verdens mest velbevarede. Muren er 7 meter høj og 2,3 kilometer lang med flere porte. Fuldstændig som i middelalderen. Flot mur, men pænt charmeforladt by set med turistøjne.

Byen er grundlagt i 1200-tallet og voksede pænt indtil trediveårskrigen 1618-48. Svenske og katolske troppede kæmpede her og lagde stort set byen øde. Det var brutale slag, hvor der blev myrdet og ikke taget fanger. Der sidder en mindeplade for kriges ofre i Friedlander-Tor.

Det samme skete i 1945, hvor den røde hær ødelagde omkring 80 procent af den gamle by. 600 mennesker tog sig selv af dage i samme forbindelse. Mange af de historiske bygninger er genopbygget. Neubrandenburg er desuden berygtet for en stor tvangsarbejdslejr, Stalag ll-A, som nazityskland havde lige i nærheden.

Hvad skal man se – muren naturligvis og her har ”Die mauer” en anden klang end i Berlin. For her henvises til det middelalderlige fæstningsværk. Hvis du er I Neubrandenburg, så gå turen rundt for den store mur er usædvanlig og flot. Men den indrammer en bykerne, der har ganske får bygninger fra før 1945. Det meste er DDR boliger.

Det 56 meter høje hus for kultur og uddannelse står midt på markedspladsen. Det er fra 1956 og er også kaldt for ”kulturfingeren”. Øverst er der en udsigsplatform og en cafe.

Med 65.000 indbyggere er Neubrandenburg i dag en middelstor købstad.

Museer:

· Det regionale museum. Museet er indrettet i det tidligere franziskanerkloster og fortæller Neubrandenburgs historie. Regionalmuseum Neubrandenburg, Treptower Straße 38. Det fortæller kort byens historie og om fundene fra bronzealderslaget ved Weltzin. Udemærket lille museum. Ca 30 minutter.

· Det sandsynligvis mindste forsikringsmuseum, der er indbygget i bymuren.

· Miniature modeludstillingen

Ikke langt fra Neubrandenburg, i nærheden af landsbyen Weltzin, har man afdækket en slagmark fra bronzealderden, hvor måske 4.000 soldater kæmpede. Den første knogle blev fundet i 1996 og siden er det bare væltet op af jorden fra det, som måske er Europas ældste og største slagmark.

Vil du svømme og er det sommer, så er der bademuligheder ved Tollensee, som er den største og reneste sø i Mecklenburg.

Alt i alt har du brug en god time for at få indtryk af Neubrandenburg. Det er ikke en turistmagnet.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Bo Morell: BERLIN – med andre øjne

Anmeldelse. Der er heldigvis masser af guidebøger om Berlin at vælge imellem. Og nu er der kommet en mere til samlingen. Bo Morell har skrevet BERLIN – med andre øjne. 232 fuldfede sider om kringelkrogene i Berlin. Bo har øjnene med sig, og har masser at fortælle om.

GuidebøgerLæs mere
Deiters udklædninger og forklædninger

Deiters er en kæmpe kostume- og udklædningsbutik i shoppingcenteret Rathauspassagen nær Alexanderplatz. Vil du være julemand, indianer, døden fra nokkebølle, popstjerne, mælkepige fra alperne eller jægersoldat – der er kostumer, hatte og rekvisitter til alle.

So f.....g specialbutikLæs mere
Vinterferie i Berlin

Inspiration. Det er altid en god ide at tage til Berlin. Også i vinterferien i uge 7 eller i uge 8. Det er væsentligt billigere end at risikere livet på løjperne i Norge, Østrig, Frankrig eller Canada. Men det kan også være en råkold affære med rusk og regn, hvor det ikke er interessant at h&a [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Bosshoss: Rock am Grill

Anmeldelse. Jeg er fan af Berlins bedste Countryband: The Bosshoss. De har skabt deres egen unikke sound og spiller lige godt i berlinske klubber, til Helene Fischer Shows og på Rock am Ring. Men som overraskelse har de hårde cowboys fra Kreuzberg tilsyneladende taget grillhandsken op og lavet en kogebog om Badass BBQ. I butikkerne kan  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
NS-Tötungsanstalt Bernburg (175 km SV)

I Bernburg, 175 km sydvest for Berlin, lå NS-Tötungsanstalt Bernburg som var et de steder i nazi-tyskland, hvor handicappede og andre uønskede personer blev aflivet under nazisterne eutanasi-program. Fra 1940 til 1943 blev der myrdet 9.384 mennesker i gaskamre her og mere end 14.000 mistede her livet. I 1940 aflastede ”facil [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring BerlinLæs mere
Jugend KZ Uckermark (90 km NORD) - KZ lejr for pig...

Ungdoms KZ lejren i for piger og unge kvinder i Uckermark blev indrettet i foråret 1942 for de yngste, der sad i KZ kvindelejren Ravensbrück. Her sad omkring 1.000 piger og unge kvinder fanget i 1945. Det var primært kvinder, som var arresteret som følge af en lovgivning fra 1937 om forebyggende forbryderbekæmpelse (Vo [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring BerlinLæs mere
Niels Kjeld Thorsen: Veritas maskinerne

Anmeldelse. Veritas-maskinerne er en roman om Erich, der vokser op i Østberlin efter krigen. Som så mange andre tyskere, der voksede op efter 1945 ligger familiens sande historie i skyggerne. Der er løgn og fortielser og omfortællinger. Et touch af magisk realisme, for Erichs mor, der arbejder med symaskinen Veritas for at [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere