Werder (Havel) og Baumblütenfesten

werder

Foto: Hygge i Werder (Havel) - berlin-guide.dk

Werder (Havel) er en lidt overset by i Brandenburg, som – set fra Berlin – gemmer sig på en ø bag Potsdam. Der bor 25.000 mennesker på den idylliske plet ude i Havel-floden og byen er kendt for sin årlige Baumblütenfest fra sidste weekend i april over 1. maj. Festen trækker normalt flere hundrede tusinde gæster. Festerne begyndte i 1879 og i 1998 toppede den med 750.000 gæster.

Baumblütenfesten

Baumblütenfesten er som tyske volksfester: fulde af bands der spiller musik, pølsevogne og grillpølser, optog, borgmestertaler, forlystelser og marked – hvor de lokale frugtplantager har kronede dage. Festen rundes af den sidste søndag med et kæmpe fyrværkeri. På årets andre dage nyder Werdererne deres lille flodø’s idyl og ro. Det er en af Tysklands største folkefester. En byfest på steroider.

Werders historie

Werder’s historie går tilbage til 1300-tallet. I 1600-tallet, under trediveårskrigen, kom de svenske soldater forbi og plyndrede byen. Både i 1637 og 1641. Soldaternes løn var at de måtte tage og voldtage, hvad de kunne finde. Det var ikke let at være civilbefolkning i et land, som i 30 år blev gennemkrydset af forskellige plyndrende hære. Omkring en tredjedel af den tyske befolkning blev i løbet af de tredive år slået ihjel, eller døde af sult og følgesygdomme. Det kan kun frarådes at besøge Tyskland i perioden 1618-1648.

Forfatteren Teodor Fontane, der i 1800-tallet kom alle vegne, havde sin egen bedømmelse af folk fra Werder: Overtroiske, taler kaudervelsk, avler børn med ringe gener, har dårlige manerer og kunst og videnskab har ikke deres interesse. Måske det også kan frarådes at besøge Werder i 1800-tallet. Men det bør ikke bekymre.

Efter 2. verdenskrig kom de sovjetiske tropper, der holdt så meget af Werder, at de blev indtil 1992. En gruppe unge mennesker protesterede mod DDR-regimet i 1950’erne. Det endte med 8 dødsdomme, og 17 unge der blev henvist til straffearbejde i 10 til 25 år, samt 6 unge i fængsel. 7 af dødsstraffene blev eksekveret i Lubjanka-fængslet i Moskva i 1952. Der hænger en mindetavle over de dømte i Carl-von Ossietzky-Realschule og et der er mindesmærke for dem på kirkegården Insel-Friedhof. I 1950 boede der lige over 10.000 mennesker i Werder, så det var en dom, der må have berørt mange.

Siden genforeningen i 1990 er byen renoveret og istandsat og har genfundet sin idyl. I Kemnitzer-strasse er der fx bygget rækkehuse efter dansk forbillede. Ikke noget du vil lægge mærke til. I 1993 lykkes det i øvrigt Hjørring at blive venskabsby med Werder. 

Et besøg i Werder (Havel)

I dag kan et besøg i Werder (Havel) bestemt tilrådes.

Enten til den store baumblütenfest, eller som et idyllisk pitstop med en is på torvet og en lille spadseretur i de små stræder med små fiskerhuse, en stubmølle, det gamle rådhus og flere kirker. Eller tag en slapper i en cafe, som er indrettet i den gamle bøddelbolig. Eller hænger i en af de små serveringssteder ned mod Havel. Der er også en ret stor fiskerestaurant, Arielle, hvor kæmpegeder fanget gennem årene har fået deres hoveder udstillet. Man får fornemmelsen af at være på tur i en preussisk udgave af Korsbæk. 

Om fredagen er der ugemarked midt i byen. Er du heldig er der events eller koncerter i Bismarckshöhe, der omtales som ”Der glanzvollste Ballsaal der Region”. Vil du handle kan det være stoffer for de modige i Der verrückte Nadel, vil du ligefrem overnatte i Werder, så er der måske plads i Zum Rittmeister med værelser og restaurant og biergarten.

Frugtplantagerne fylder en del omkring Werder, og der bliver også produceret vin og, naturligvis, øl. Plukselv muligheder fra jordbær til kirsebær og æbler er mangfoldige. Vinproducenterne er Weinbau Lindicke, Phöbener Wachtelberg og Weingut Töplitz. De lokale produkter - honning, vin, frugtvin mv - kan findes i supermarkederne til rimelige priser og i specialbutikker til specielle priser.

Du kan køre i bil eller cykle til Werder. Tager du toget er det R1 fra Berlin mod Brandenburg (Havel) og Magdeburg. Men fedest er det nok at finde en turbåd og tage på en dagsfart fra Berlin eller Potsdam. 

Har du tid til seværdigheder, så er der et lille museum om frugtproduktion (Obstbaumuseum), et teglstensmuseum med en ringovn og her laver kunstnergruppen Gebrannte Erde events. Der kan der være kunstudstillinger i Haus Uferstraße 10, i Stadtgalerie „Kunst-Geschoss“, og Bismarckshöhe er der indrettet et litteraturmuseum: Christian Morgenstern Literaturmuseum.

Rundt om Werder

ketzinfarge

Foto: Færgen til Ketzin. Berlin-guide.dk

Du kan evt fortsætte mod nord til den lille flodhavneby Ketzin. Kører du af L86 lige før Ketzin kommer du over med en lille flodfærge. Meget idyllisk. Ketzin har en lille, køn alt-stadt - og så var det der, de russiske styrker mødtes og sluttede cirklen omkring berlin den 25. april 1945. I den østlige ende af Ketzin, i Paretz ligger Schloss Paretz i dejlige omgivelser.

Nogle kilomter mod nordvest, ved Drewitz ligger mindesmærket for Otto Lillienthal, "Denkmal Otto Lilienthal "Erste Flüge" og "Der Spitzberg". Karl Wilhelm Otto Lilienthal (23 May 1848 – 10 August 1896) var tysk flypioneer. Han levede for flyvning og døde med det, da han crashede i i 1896 fra 15 meters højde i sin "hang-glider". Hans første forsøg med svævefly var netop her i 1891 på Windmühlenberg ved Drewitz. Der er ikke så mange historiske begivenheder at vælge imellem i Drewitz, så det er helt berettiget med monumentet.

Eller du kan køre nogle kilometer mod syd til Spargelhof und Erlebnishof Klaistow. En turist bondegård, som byder inden for til landlige oplevelser og asparges, men du kunne også svinge omkring Schwielowsee også mod syd.

Mod øst - er du hurtigt i Potsdam

Christian Morgenstern

Christian Otto Josef Wolfgang Morgenstern (1871 – 1914) var fra Werder og i 1800-tallet var han kendt som ord-ekvilibrist og kendt for at skrive litterært nonsense - fx

Ein Hase sitzt auf einer Wiese,
des Glaubens, niemand sähe diese.
Doch im Besitze eines Zeißes
betrachtet voll gehaltnen Fleißes
vom vis-à-vis gelegnen Berg
ein Mensch den kleinen Löffelzwerg.
Ihn aber blickt hinwiederum
ein Gott von fern an, mild und stumm

Eller digtet om det opdigede dyr "Das Nasobēm"

Auf seinen Nasen schreitet
einher das Nasobēm,
von seinem Kind begleitet.
Es steht noch nicht im Brehm.
Es steht noch nicht im Meyer.
Und auch im Brockhaus nicht.
Es trat aus meiner Leyer
zum ersten Mal ans Licht.
Auf seinen Nasen schreitet
(wie schon gesagt) seitdem,
von seinem Kind begleitet,
einher das Nasobēm.

Eller det kafkaske digt om embedsmanden

Die Behörde

Korf erhält vom Polizeibüro
ein geharnischt Formular,
wer er sei und wie und wo.

Welchen Orts er bis anheute war,
welchen Stands und überhaupt,
wo geboren, Tag und Jahr.

Ob ihm überhaupt erlaubt,
hier zu leben und zu welchem Zweck,
wieviel Geld er hat und was er glaubt.

Umgekehrten Falls man ihn vom Fleck
in Arrest verführen würde, und
drunter steht: Borowsky, Heck.

Korf erwidert darauf kurz und rund:
„Einer hohen Direktion
stellt sich, laut persönlichem Befund,

untig angefertigte Person
als nichtexistent im Eigen-Sinn
bürgerlicher Konvention

vor und aus und zeichnet, wennschonhin
mitbedauernd nebigen Betreff,
Korf. (An die Bezirksbehörde in –.)“

Staunend liest's der anbetroffne Chef.

Hans bedste kendte værk er digtsamlingen Galgenlieder - galgesange. Herfra digtet Latterhegnet:

Der Lattenzaun

Es war einmal ein Lattenzaun,
mit Zwischenraum, hindurchzuschaun.
Ein Architekt, der dieses sah,
stand eines Abends plötzlich da –
und nahm den Zwischenraum heraus
und baute draus ein großes Haus.
Der Zaun indessen stand ganz dumm,
mit Latten ohne was herum.
Ein Anblick gräßlich und gemein.
Drum zog ihn der Senat auch ein.
Der Architekt jedoch entfloh
nach Afri-od- Ameriko.

Og et af hans digte er et visuelt digt, hvor prikker og streger symboliserer bølger og bobler i fiskens aftensang. Syng bare med på fiskens aftenssang:

.

ˉ
˘ ˘
ˉ ˉ ˉ
˘ ˘ ˘ ˘
ˉ ˉ ˉ
˘ ˘ ˘ ˘
ˉ ˉ ˉ
˘ ˘ ˘ ˘
ˉ ˉ ˉ
˘ ˘ ˘ ˘
ˉ ˉ ˉ
˘ ˘
ˉ

af Christian Morgenstern

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Vandski

På en 40.000 kvm2 stor, kunstig sø kan du demonstrere alle dine vandskisports talenter og blive hevet rundt i høj fart. Lyder det skægt? Anlægget ligger i den sydlige udkant af Berlin ved Grossbeeren. 

Aktiv i BerlinLæs mere
1562: To aber i lænker af Pieter Bruegel1562: To aber i lænker af Pieter Bruegel

På Gemäldegalerie i Berlin finder du en af Pieter Bruegels (den ældre) mindste malerier. 20 cm x 23 cm måler det. Så du skal holde godt øje. Det har været en del af samlingen siden 1931, men Pieter Bruegel malede det i 1562.

Billeder fra BerlinLæs mere
Kneipen - Berlins traditionsrige ølhulerKneipen - Berlins traditionsrige ølhuler

Kneipe er som de gamle danske værtshuse. Før det smarte med bodegaer og cafeer. Det er øl, der er i centrum. Ikke specialøl eller udenlandskøl. Men godt berlinsk pilsnerøl og snaps. Latte Maciatto eller champagne med Aperol Fitz må man andre steder for at få. Man man kan naturligvis f&arin [ ... ]

Guides til nattelivet i Berlin.Læs mere
Berlins bedste PizzaBerlins bedste Pizza

Berlin-guide tror aldrig vi finder en eneste turist der er rejst til Berlin for at spise pizza. Alligevel bliver der solgt pizza på hvert et gadehjørne - og har du børn med, så bliver det nemt til pizza. På sommerdage, hvor temperaturen sniger sig over 40 grader kan man alligevel føle sig hensat til Italien. [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
The Wall Museum ved East Side GalleryThe Wall Museum ved East Side Gallery

Interessen for muren og historien om den er enorm. Med god grund. Endnu et museum om berlinermuren har nu set dagens lys. Museet ligger tæt på East Side Gallery og gennem 13 rum tages de besøgende ved hånden med brug af installationer og film.

DDR og den kolde krigLæs mere
Albert Speer - Reichsarkitekt og nazi rustningsministerAlbert Speer - Reichsarkitekt og nazi rustningsmin...

Albert Speer (født Berthold Konrad Hermann Albert Speer 19. marts 1905 i Mannheim og død 1. september 1981 i London) var en tysk arkitekt. Han var en dygtig logistiker og under 2. verdenskrig var Speer rustningsminister (Reichsminister für Bewaffnung und Munition) i Nazi-Tyskland. Længe inden ministerudnævnelsen hav [ ... ]

Personligheder i BerlinLæs mere
Leonard Cohen - First Manhattan - then we take BerlinLeonard Cohen - First Manhattan - then we take Ber...

Leonard Cohens sang First we take Manhattan, then we take Berlin er kendt af mange.

StemningerLæs mere