Wittenberge - Symaskiner og operette

Der bor knap 20.000 mennesker i Wittenberge, som gør den til en slags ”hovedstad” i Prignitz, der er den nordøstligste spids af delstaten Brandenburg. Historien rækker tilbage til 1200-tallet og gør Wittenberge og Prignitz til kernepreussisk land. Byens ældste bygning, Steintorturm, går tilbage til ca. 1300. Må ikke forveksles med Lutherbyen Wittenberg, som ligger i delstaten Saxen-Anhalt, sydvest for Berlin.

Wittenberge gennem krig, brand og oversvømmelser

At Wittenberge findes er næsten et mirakel for i midten af 1600-tallet betød trediveårskrigen, at byen blev fuldstændig forladt, senere i 1600-tallet brændte byen ned og to gange i 1700-tallet blev byen oversvømmet af digebrud på Elben. I 1800-tallet kom der mere fart på med en dampskibsfærge mellem Berling og Hamburg, hvor Wittenberge lå fint på ruten – og det samme gjaldt jernbanen, som forbandt Wittenberge med Berlin og Hamburg allerede i 1846.

I 1866 blev komponisten, dengang baby, Paul Lincke født i Wittenberge. Han blev uddannet musiker hos Wittenberge Stadtpfeiferei – byens hornorkester – men han kom til Berlin og er kendt for operetten om Frau Luna. Det er ham der har langt navn til den skønne Paul Lincke Ufer i Kreuzberg.

Wittenberge blev en industriby med olieproduktion, kemiproduktion og sæbeproduktion og den amerikanske symaskine fabrik, Singer, lagde en stor fabrik i byen i 1920. Fabrikken fik et tårnur på knap 50 meter, der er blevet byens vartegn. I 1929 var det det største, fritstående tårnur i både Tyskland og Europa.

Her blev der lavet symaskiner helt frem til 3. maj 1945. DDR overtog fabrikken under navnet Veritas og Naumann – og de maskiner er solgt over hele verden. I 1989 var forlod symaskine nr. 7.000.000 samlebåndet, men Veritas overlevede ikke genforeningen. Lukkede i 1991.

Under 2. verdenskrig var der 3.000 tvangsarbejdere udskrevet til Wittenberge fra KZ Neuengamme og flere hundrede overlevede ikke den behandling.

Oplevelser i Wittenberge

Efter genforeningen har mange borgere forladt byen, og indbygger tallet er faldet med en tredjedel. Det har ikke hjulpet, at byen også huser Tysklands største festival for operette musik: Elblandfestspiele Wittenberge.

Festivaller. Operettefestivalen er kronjuvelen men fra forår til efterår er der løbende arrangementer som fx vollyball turning, dixilandfest, country-musik festival og ikke mindst by- og havnefesten i august. Der adskiller Wittemberge sig ikke gevaldigt fra, hvad man kan opleve i løbet af året i en almindelig, dansk provinsby. Men øllerne er større og pølserne bedre.

Byvandring. Wittenberge er ikke til flere ugers ferie. Men fint til et lille stop i den preussiske provins, og de er smukke bygninger, som har lagt ryg eller facade til flere tyske film. Læg mærke til ”Haus der Vier Jahrzenten”, ”Märkische Ölmuhle”, Rådhuset med det høje tårn, urtårnet på den gamle singerfabrik, bymusset i Alte Burg, Steintor og ”jugendstil-kvarteret” (viertel) og et Bauhaus-kvarter.

Museer. Der er et par museer at se:

  • Bymuseet, som er indrettet i den gamle borg, byens ældste hus. Her er der naturligvis masser af symaskiner at beundre. Stadtmuseum »Alte Burg« und Steintor, Putlitzstraße 2, 19322 Wittenberge
  • Jernbanemuseet med de gamle remiser finder du i Am Bahnhof 6, 19322 Wittenberge. Det heder Historischer Lokschuppen Wittenberge

Og desuden stadsbiblioteket – alene fordi det er opkaldt efter Martin Andersen Nexø

Udflugter. Eller tag cyklerne med og cruise i det UNESCO beskyttede naturlandskab med enge langs Elben (Biosphärenreservat Flusslandschaft Elbe-Brandenburg). Eller til den europæiske storkeby Rühstädt, som kun ligger 20 km fra Wittenberge. En sejltur på floden er også en mulighed.

Sure Hansen

Kommer du til Wittenberge skal du spise ”Sure Hansen” (Sauer Hansen) eller Knieperkohl, som er surkål med hvidkål, rødkål og grønkål med vin- og kirsebærblade. Legenden fortæller, at det var trange tider i slutningen af trediveårskrigen. Så trangt, at det kneb med at have kål nok til den traditionelle vinterspise: Sauerkraut. Så man måtte bruge de forhåndenværende kål, og de gik typisk til dyrefoder, men i årenes løb opstod så Knieperkohl. Knieperkohl er tilbehør til fx kassler, eisbein eller Kohlwurst (kålpølser) eller Lungewurst - lungepølser. Kålen varmes i fedtet efter kødet og så får man lidt kartofler til. Solidt og sundt.

Turistkontoret: https://www.wittenberge.de/seite/159589/tourismus.html

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Hatch - Det minimale Klistermærke-museumHatch - Det minimale Klistermærke-museum

Klistermærkemuseet Hatch er så lille, at det næsten er ubemærket. Det består af Oliver Baudachs private samling. Ifølge hjemmesiden er Hatch verdens første, eneste museum for klistermærke kunst – og så har det jo helt overset, at det trods sin lidenhed jo faktisk er verdens stør [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Jørgen Grønvald Laustsen: HitlerJørgen Grønvald Laustsen: Hitler

Foto: Adolf Hitler. Portræt fra 1938 af Hitler foran sit skrivebord.
Bundesarchiv, Bild 183-H1216-0500-002 / CC-BY-SA 3.0. Wiki. Billedet beskåret af Berlin-guide.dk Anmeldelse. Adolf Hitler, født 20. April 1889 i Braunau am Inn, i det østrig-ungarske kejserrige var fra 1933 til 1945 Führer/Reichskanzler og diktator [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Einstürzende Neubauten – kakafonisk rock fra Berli...

Einstürzende Neubauten er et berlinsk rockorkester. Det mærkelige navn betyder noget i retning af nedstyrtende nybyggerier. Hvorfor ikke. Orkesteret blev grundlagt i 1980 i Vestberlin af musikerne Blixa Bargeld (forsanger), N.U. Unruh (hjemmelavede instrumenter, percussion, sang), Alexander Hacke samt Jochen Arbeit og Rolf Moser som kom  [ ... ]

Guide til musikken i BerlinLæs mere
Tränenpalast - afrejse fra DDRTränenpalast - afrejse fra DDR

Tränenpalast 1962 Wikipedia / bundesarchiv Fortvivelse, længsel, håb, afsked og møde. Banegårde skaber følelser. Da muren skar igennem Berlin kørte togene stadig på tværs og i 1962 blev der bygget en rejseterminal i DDR ved Friedrichstrasse station. Rejseterminalen blev brugt til græn [ ... ]

DDR og den kolde krigLæs mere
Bilen med til Berlin - om tysk trafikkulturBilen med til Berlin - om tysk trafikkultur

Foto: Tag bare bilen med til Berlin Det er let at køre bil i Berlin. Trafikken er rolig og man viser hensyn. Har du en GPS er der ikke noget, der slår bilen som effektivt transport middel. Men du går glip af folkeligheden ved at køre med tog og U-bahn - og nærheden ved at cykle. Og husk at der kan vanke bød [ ... ]

Miljøzonen i Berlin - kun for grønne bilerLæs mere
Wedding - the trist end of BerlinWedding - the trist end of Berlin

Foto: Andreas Lehner Wedding ligger nord for det centrale Berlin og er administrativt set en del af bydelen Mitte. Wedding hørte under den kolde krig til vestberlin.

Meiner Kiez - min bydelLæs mere
Pink Floyd: The Wall in BerlinPink Floyd: The Wall in Berlin

  Pink Floyd havde i 1979 succes med deres musikalbum "The Wall". Og hvad var mere naturligt end at give en kæmpemæssig "The Wall" koncert da muren var faldet. For de heldige i Berlin den 21. juli 1990 samledes 350.000 mennesker foran Brandenburger Tor for at opleve Pink Floyd og opførelsen - og nedrivningen - af The Wall [ ... ]

StemningerLæs mere