Königs Wusterhausen

kvtarnet

Foto: Fra højderne af det gigantiske radiotårn, som i 1926 rejste sig 243 meter lige lukt op i himlen. Det væltede i 1972.

Königs Wusterhausen er en lille by lige sydøst for Berlin i Brandenburg. Flyver du til lufthavnen i Schönefeld er det Königs Wusterhausen lige under dig – eller KV [ˈkaː ˈveː]), som den også kaldes i daglig tale. Kan du huske de gamle langbølgeradioer, så var KW kendebogstaverne for radiosenderen i Königs Wusterhausen.


Königs Wusterhausen er med god grund lidt overset af berlinrejsende, for der er ikke meget at komme efter i den lille by for turister. Fra gammel tid – i hvert fald siden 1320, hvor stedet nævnes første gang i bøgerne – lå her et lille gods og et slot. Stedet kom til at hedde Wusterhausen, og da Frederik den Stores far, Soldaterkongen, overtog slottet og lavede det til en jagthytte, ja så blev byen kongelig. Så skulle den hedde konge til fornavn, og dermed: Königs Wusterhausen. Det har den heddet siden 1718.

I 1920 blev Tysklands første radiostation opført her, og der blev sendt radio fra radiobjerget (Funkerberg) og det har sin egen selvstændige historie. Læs mere her.

I 1938 lavede nazisterne en KZ-lejr ved banegården. Efter 2. verdenskrig blev Königs Wusterhausen en del af DDR.

Den 14. august 1972 faldt et stort Ilyushin Il-62 passagerfly ned i byen og slog 156 mennesker ihjel. Den største flyulykke i Tysklands historie. En stor mindesten markerer tragedien. Og i november orkanen Quimburga i 1972 væltede den store sendemast oppe på Funkerberg på 243 meter. Det var begyndelsen til enden for radioen.

I dag bor der 37.000 mennesker i KW. I år 2000 var der 17.000 indbyggere. Hvor mange tyske byer er blevet mindre, så har KW haft vokseværk. Nærheden til Berlin og god infrastruktur med både jernbane og motorvej har sikkert betydning. Religionerne trives og der er både en evangelisk, en katolsk og en jødisk menighed i KW.

Vandtårnet fra 1910 er i dag omdannet til Cafe og Biergarten.

Seværdigheder og aktiviteter

  • Radiomuseet på Funkerberg
  • Dahmelandsmuseum – lille fin lokalsamling. Dahmeland er landskabet sydøst for Berlin omkring floden Dahme.
  • Slottet i Königs Wusterhausen. Her flyttede den sovjetiske kommandantur ind i 1945. Der er udstillinger i dag i bygningen, hvoraf det meste er fra 1600-tallet. Men har du fest eller skal have rammerne om det perfekte event, så kan stedet også lejes. Lidt kongelig har man vel lov at være.
  • Kiebitzpark har både minigolf og små biler til ungerne. Det er garanteret populært.

Ellers er rammerne til udendørs aktiviteter, fx kanoudlejning hos Königsboot eller kør med Draisine af den gamle jernbane til Motzerner See eller ned og bade i ved søen i Krummensee. . Eller overnat i en ægte jernbanevogn ved banegården ved Bahnhof Töpchin.

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Sex og prostitution i BerlinSex og prostitution i Berlin

Bordel, 15. århundrede af Meist mit den Bandrollen. Se wikipedia. Verdens ældste erhverv, prostitution, findes overalt og også i Tyskland og Berlin. I det 13 århundrede var det i nogle byer en offentlig opgave at sikre, at der var Frauenhauser til rådighed. Prostituerede blev set som et nødvendigt onde, som e [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Berliner Planetarium Wilhelm-FoersterBerliner Planetarium Wilhelm-Foerster

I 1896 blev Archenhold Observatoriet bygget i Treptow og medvirkedet til et levende astronomisk miljø i Berlin. Det stoppede i vestberlin med Krigens afslutning, for Archenhold Observatoriet lå i Østberlin. Amatørastronomerne Hans Rechlin og Hans Muehle grundlagde istedet Wilhelm-Foerster-Institute i Vestberlin. Observa [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere
Te guide - små pauser på turen

En god kop eftermiddagste er en udemærket måde at slappe af på efter en lang gå tur eller et langt museumsbesøg. Og Berlin byder på te og te traditioner fra hele verden. Tehusene er ofte en sen eftermiddagsfornøjelse - så tjek åbningstiderne og bestil gerne et bord.

SpiseguidenLæs mere
Bøger og antikvariater - for læseheste og bibliofileBøger og antikvariater - for læseheste og bibliofi...

Foto: Fra Marga Schollers buchstube. Stig Yding Sørensen. Kan du læse bøger på tysk kan i den grad betale sig at gå på bogjagt i Berlin.  Priserne er rimelige og udbudet af nye og brugte bøger er enormt. Du finder også et fremragende udvalg af engelske bøger - både faglitteratur  [ ... ]

Loppemarkeder og antikLæs mere
1850 - Landwehrkanal - byens vandmotorvej 1850 - Landwehrkanal - byens vandmotorvej

Landwehrkanalen blev bygget mellem 1845 og 1850 for at aflaste Spree som transportvej. Det var i den periode, hvor Berlin var en af verdens hurtigste voksende byer. Landwehrkanal løber gennem Kreuzberg, Neukölln, Tiergarten og Charlottenborg. Landwehr betyder egentlig "beskyttelse af land" eller "voldgrav". Før 1700 tallet l&os [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Regitze Christensen: På studieophold i BerlinRegitze Christensen: På studieophold i Berlin

Interview. Mange studerende hiver et halvt år af studietiden i Danmark og læser i udlandet. Der er muligheder over hele verden, og også i Berlin. Regitze Christensen og hendes veninde Leah brugte et halvt år i Berlin på at læse og studere - og på at være berlinere for en stund.

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Riehmers Hofgarten - Luksusboliger til borgerskabetRiehmers Hofgarten - Luksusboliger til borgerskabe...

Riehmers Hofgarten er en samling fornemme etageboliger fra slutningen af 1800 tallet til det bedre borgerskab. Der er ikke så meget samlet af den slags. Særligt ikke i Kreuzberg, der er et udpræget arbejderkvarter. Men Riehmers Hofgarten er en undtagelse. Gå på opdagelse i gårdene, der om aftenen er smukt oplys [ ... ]

Det gamle BerlinLæs mere