Königs Wusterhausen

Königs Wusterhausen er en lille by lige sydøst for Berlin i Brandenburg. Flyver du til lufthavnen i Schönefeld er det Königs Wusterhausen lige under dig – eller KV [ˈkaː ˈveː]), som den også kaldes i daglig tale. Kan du huske de gamle langbølgeradioer, så var KW kendebogstaverne for radiosenderen i Königs Wusterhausen.

kvtarnet

Foto: Fra højderne af det gigantiske radiotårn, som i 1926 rejste sig 243 meter lige lukt op i himlen. Det væltede i 1972.


Königs Wusterhausen er med god grund lidt overset af berlinrejsende, for der er ikke meget at komme efter i den lille by for turister. Fra gammel tid – i hvert fald siden 1320, hvor stedet nævnes første gang i bøgerne – lå her et lille gods og et slot. Stedet kom til at hedde Wusterhausen, og da Frederik den Stores far, Soldaterkongen, overtog slottet og lavede det til en jagthytte, ja så blev byen kongelig. Så skulle den hedde konge til fornavn, og dermed: Königs Wusterhausen. Det har den heddet siden 1718.

I 1920 blev Tysklands første radiostation opført her, og der blev sendt radio fra radiobjerget (Funkerberg) og det har sin egen selvstændige historie. Læs mere her.

I 1938 lavede nazisterne en KZ-lejr ved banegården. Efter 2. verdenskrig blev Königs Wusterhausen en del af DDR.

Den 14. august 1972 faldt et stort Ilyushin Il-62 passagerfly ned i byen og slog 156 mennesker ihjel. Den største flyulykke i Tysklands historie. En stor mindesten markerer tragedien. Og i november orkanen Quimburga i 1972 væltede den store sendemast oppe på Funkerberg på 243 meter. Det var begyndelsen til enden for radioen.

I dag bor der 37.000 mennesker i KW. I år 2000 var der 17.000 indbyggere. Hvor mange tyske byer er blevet mindre, så har KW haft vokseværk. Nærheden til Berlin og god infrastruktur med både jernbane og motorvej har sikkert betydning. Religionerne trives og der er både en evangelisk, en katolsk og en jødisk menighed i KW.

Vandtårnet fra 1910 er i dag omdannet til Cafe og Biergarten.

Seværdigheder og aktiviteter

  • Radiomuseet på Funkerberg
  • Dahmelandsmuseum – lille fin lokalsamling. Dahmeland er landskabet sydøst for Berlin omkring floden Dahme.
  • Slottet i Königs Wusterhausen. Her flyttede den sovjetiske kommandantur ind i 1945. Der er udstillinger i dag i bygningen, hvoraf det meste er fra 1600-tallet. Men har du fest eller skal have rammerne om det perfekte event, så kan stedet også lejes. Lidt kongelig har man vel lov at være.
  • Kiebitzpark har både minigolf og små biler til ungerne. Det er garanteret populært.

Ellers er rammerne til udendørs aktiviteter, fx kanoudlejning hos Königsboot eller kør med Draisine af den gamle jernbane til Motzerner See eller ned og bade i ved søen i Krummensee. . Eller overnat i en ægte jernbanevogn ved banegården ved Bahnhof Töpchin.

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Peter Hertel Rasmussen: Den danske Tysklandsbrigad...

Anmeldelse. Efter krigen blev Tyskland delt og besat af de sejrende magter. En stor bid forsvandt helt og blev en del af Sovjetunionen og Polen – og det resterende Tyskland + Berlin blev opdelt i en sovjetisk, amerikansk, fransk og en britisk zone. Der var ingen dansk zone, og det er næsten gået i glemmebogen, at Danmark i 10 &ari [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Mikael Busch: LENZ – STASI agenten, der blev fange...

Anmeldelse. Berlin er spionernes by. DDR udspionerede sin egen befolkning ganske intensivt, men havde også spioner i andre lande. Da arkiverne blev åbnet i DDR efter murens fald, dukkede navnet ”Lenz” op som spion for DDR i Danmark. Det blev en kæmpe historie i Danmark. Mikael Busch har samlet trådene og skrevet  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1640 Den store kurfyrste lægger fundamentet for Preussen1640 Den store kurfyrste lægger fundamentet for Pr...

Preussen kom for alvor på Europakortet i 1700-tallet. En række af markante kurfyrster og konger af huset Hohenzollern lagde grunden for Preussen og det moderne Tyskland. De har alle øgenavne. Det hele begyndte med den store kurfürste i Brandenburg som lagde fundamentet. Frederik Wilhelm den Store. Den sto [ ... ]

Berlins historieLæs mere
James-Simon-Galerie

James-Simon Galeriet er ikke et rigtigt museum. Det er den centrale indgang fælles indgang til museerne på museumsøen. Det er en ordentlig entre på 4.600 kvadratmeter. Lige som pyramiden ved Louvre i Paris.

Historie- og kultur museer Læs mere
Hans Fallada: Mareridt i Berlin

Anmeldelse. I maj 1945 sluttede krigen. Men i Tyskland blev freden ikke et brag af lykke. Landet var smadret. Tyskerne var verdens meste forhadte folk. Tyskerene var spærret inde af skyld og skam. Der var sult og død og nød. Hans Fallada skrev i løbet af 1945 "Mareridt i Berlin" om livet i de første krigsmåne [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Centrum for flugt, fordrivelse og forsoning

Dokumentationszentrum der Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung ønsker at belyse flugt, fordrivelse og forsoning i Tyskland. Flugten til vesten, folkefordrivelsen efter 1945 da østpreussen blev opslugt af Sovjetunionen og Polen. Det gav sår og ar der ikke kan ændres - men man kan forsone sig med tanken. Dokumentati [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
Frederick Taylor: The Berlin Wall

Anmeldelse. Der Mauer. The Wall. Muren. Der er kun tale om en mur, når vi taler om Muren. Muren som brutalt delte Berlin i to halvdele fra 1961 – 1989. Muren er beskrevet i mange bøger, men ingen har gjort det bedre og mere grundigt end Frederick Tayler i ”The Berlin Wall”. Når du kun at læse en bog om Mur [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere