Pritzwalk - Søvnig, provinsromantik i Brandenburg

Pritzwalk er en lille, søvnig by i det nordlige Brandenburg med omkring 12.000 indbyggere. Der er ikke den store dramatik og det er ikke en by man kører efter, men hold ind hvis det passer. Du kan fx se parkanlægget eller det gamle rådhus. Er du på cykeltur i området, så er det et passende stop og et stille hvil. Og selvom det er fredeligt og tilbagelænet, så får du et kig ind i et hverdags Brandenburg, når der er ikke er store slotte og prangende seværdigheder. Ro på.

Rødderne går tilbage til 1256, hvor den første gang blev nævnt. Men historien går naturligvis endnu længere tilbage. Her har boet germanske og slaviske stammer i måske 5.000 år. Men Pritzwalk kender vi først fra dokumenterne fra 1256. På det tidspunkt allerede en del af tysk-romerske kejserige og under Markgreven af Brandenburg.

Som andre småbyer i Brandenburg har den oplevet ødelæggende brande, pest og krig. I det 18 århundrede blev ølproduktion og klædeproduktion til fx uniformer kendetegn for byen. Den 2. verdenskrig gjorde sig mest bemærket med et flyangreb på banegården og et ammunitionstog, der eksploderede. Da NKVD gik amok i varulve eftersøgninger blev 12 unge fra Pritzwalk sendt i KZ Sachsenhausen. En blev dømt til døden, og de øvriges skæbne er ukendt.

Landkreis Prignitz - på landet

Pritzwalk ligger i landkreis – amt – Pritnitz, der ligeledes er fredeligt. Så fredeligt, at Prignitz omtaler sig selv om Potenzialregion Prignitz. En potentiale region må være en region, hvor der ikke sker noget som helst for tiden, men man kan jo ikke udelukke at det kommer til at ske: Derfor potentialeregion. Berlin-guides fortolkning. Hos de lokale kan du være heldig at høre den østnedertyske variant af Plattysk. Plattdüütsch er tysk, der er stærkt påvirket af dansk. Så selvom det lyder besynderligt, så har du nok en chance for at forstå det. Se fx onlineordbogen. 

Prignitz er landlig Brandenburg idyl med skove, søer og marker og små byer. Egner sig fx til sommercykeltur, og mange små besøg. Der er anlagt en del cykelruter og vandreruter i Prignitz. Du kan fx cykle på gåsetur, eller biskopstur. Se mere på den lokale turistinformation.

Landlige Pritzwalk 

Pritzwalk er en fredelig by at besøge. Det gamle rådhus er fra 1840, og kirken hedder St. Nikolaikirke, ligesom i andre byer i Brandenburg, hvis den da ikke er opkaldt efter Maria. En smuk gotisk rødstenskirke med højt spir og smukke buer.

Der er lidt industrimindesmærker efter klædeproduktionen og ølproduktionen at finde i byen, lidt rester af bymuren og så naturligvis et Bismarckstårn. Bismarck blev et nationalt symbol i slutningen af 1800-tallet og til hans ære blev der bygget mange tårne. Rundt om den gamle bydel ligger et parkanlæg, som blev anlagt, hvor den gamle bymur forløb.

  • Herbert Quandt (1910-1982) blev født i 1910 i Pritzwalk. Quandterne er blandt de rigeste industrifyrster i Tyskland med milliardformuer, der er tjent i blandt andet bilindustrien – Daimler, BMW, Mercedes, KUKA, VARTA, AFA. Familien slog sig i 1700-tallet ned i Pritzwalk, men industriaktiviteterne var over hele riget. Det er mest i den vestligste og sydligste del af Tyskland, at Herbert Quandt har slået sine folder. Under 2. Verdenskrig sled slavearbejdere sig op i fabrikkerne.
  • Et andet bysbarn er Arne Elsholtz (1944-2016) som blev synkrontaler – altså en de skuespillere som sprogligt dublerer udenlandske skuespillere på film. Arne Elsholtz stemme blev i Tyskland kendt som stemme for Tom Hanks, Bill Murray, Kevin Kline, Jeff Goldblum og Eric Idle. Og da han nu er død, så har skuespillerne også fået ny stemme. Som dansker forstår man ikke helt, at tyskerne finder sig i det. Altså ikke at Arne Elzholtz ikke er mere, men synkronoversættelserne. Som skuespiller var han med i par forlængst glemte film.
  • Endelig skal nævnes Franz John (1872-1952), som blev født i 1872 i Pritzwalk. Han var med til at grundlægge FC Bayern München fodboldklubben og var klubbens første præsident fra 1900 til 1903. Han blev senere formand for VfB Pankow, hvor han boede til sin død. Pankow er en bydel i Berlin.

Der er lidt mindesmærker som for antifascisten Ernst Henkel, døde i 1944 efter at have været i KZ-lejr, et mindesmærke for ofrene for fascismen, på kirkegården i Perleberger Strasse er der et minde over polske tvangsarbejdere og ved den tidligere jødiske kirkegård et mindesmærke for Herman Calmon, som blev dræbt i KZ Buchenwald i 1938.

Har du kræfterne så kan du læse om 750 års historie i denne lille historiebog om Pritzwalk.Det ville ikke være pænt at skrive søvnigt provinshul om Pritzwalk, så får berlin-guide.dk jo 12.000 indbyggere på nakken. Så, det underlader jeg naturligvis og understreger istedet romantik. Selvom det er lidt skønmaleri.

 

 

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Tilmann Lahme: Familien Mann - en biografi

Anmeldelse. Forfatteren Thomas Mann var en af det forrige århundredes mest beundrede forfattere. Historien om Husets Buddenbrook er stadig værd at læse. Thomas Mann fik Nobelprisen. Han var feteret og betydningsfuld tidligt i sit liv. Han var gift og havde seks børn. Det var farverige tyskere, som stod op imod Hitler. Tilma [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Hans Gregersen: Verden er ny – historier om de brø...

Anmeldelse. 1920-1929 har fået tilnavnet ”De brølende 20’ere”. Det er sikkert rigtigt, at de brølede. Men der er vist ingen nulevende danskere, der har en klar erindring om 1920’erne, hvor verden skulle finde sig selv igen efter 1. verdenskrig, og skejede ud og kastede det gamle væk. Den moderne ver [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Hansen & Wegener: Berlin og den kolde krig - set m...

Anmeldelse. Peer Henrik Hansen & Thomas Wegener Friis har skrevet bogen "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne". Berlin var centrum i den kolde krig og mange danskere oplevede Berlin i de år. Hansen & Friis har indsamlet øjenvidneskildringer og privatfotos som giver en ny vinkel på den kolde krig. Prorekto [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Anders Bager Eriksen: Berlin - en kulturrejse

Anmeldelse. Berlin tiltrækker guidebøger, som honningkrukker tiltrækker bier. Der er simpelthen så meget at fortælle. Forfatter, rejseleder, historiker og højskolelærer Anders Bager Eriksen arrangerer rejser til blandt andet Berlin. Han har boet i Berlin. Så derfor en guide.

GuidebøgerLæs mere
Guide til tysk whisky - en tur med procenter

Er du til whisky ved du, at der ikke findes andet end skotsk singlemalt. Eller er det nu også sandt? Amerikanere, canadiere, irer har altid lavet whisky og japanere, indere, svenskere, belgiere og altså danskere kan lave whisky. Så det er prutfisedumt at hævde, at man ikke kan drikke andet end skotsk whisky eller singlemalts [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
Kirstine Kloster Andersen: Spurven

Anmeldelse. Journalist og forfatter Kirstine Kloster Andersen har skrevet "Spurven". Historien er en lille, dramatisk historie om den danske spion Vera Schalburg. Vera "Spurven" Schalburg var muligvis spion for både Sovjetunionen samt Nazi-Tyskland og Storbrittanien under den 2. verdenskrig. Efter krigen har der kun på rygte og konspira [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1894: Anton von Werner: Im Etappenquartier vor Paris1894: Anton von Werner: Im Etappenquartier vor Par...

Et soldaterkvarter under den tysk-franske krig i 1870. Billedet er ikke Anton von Werners hovedværk - men en af berlin-guide's favoritter på Nationalgalleriet i Berlin.

Billeder fra BerlinLæs mere