Pritzwalk - Søvnig, provinsromantik i Brandenburg

Pritzwalk er en lille, søvnig by i det nordlige Brandenburg med omkring 12.000 indbyggere. Der er ikke den store dramatik og det er ikke en by man kører efter, men hold ind hvis det passer. Du kan fx se parkanlægget eller det gamle rådhus. Er du på cykeltur i området, så er det et passende stop og et stille hvil. Og selvom det er fredeligt og tilbagelænet, så får du et kig ind i et hverdags Brandenburg, når der er ikke er store slotte og prangende seværdigheder. Ro på.

Rødderne går tilbage til 1256, hvor den første gang blev nævnt. Men historien går naturligvis endnu længere tilbage. Her har boet germanske og slaviske stammer i måske 5.000 år. Men Pritzwalk kender vi først fra dokumenterne fra 1256. På det tidspunkt allerede en del af tysk-romerske kejserige og under Markgreven af Brandenburg.

Som andre småbyer i Brandenburg har den oplevet ødelæggende brande, pest og krig. I det 18 århundrede blev ølproduktion og klædeproduktion til fx uniformer kendetegn for byen. Den 2. verdenskrig gjorde sig mest bemærket med et flyangreb på banegården og et ammunitionstog, der eksploderede. Da NKVD gik amok i varulve eftersøgninger blev 12 unge fra Pritzwalk sendt i KZ Sachsenhausen. En blev dømt til døden, og de øvriges skæbne er ukendt.

Landkreis Prignitz - på landet

Pritzwalk ligger i landkreis – amt – Pritnitz, der ligeledes er fredeligt. Så fredeligt, at Prignitz omtaler sig selv om Potenzialregion Prignitz. En potentiale region må være en region, hvor der ikke sker noget som helst for tiden, men man kan jo ikke udelukke at det kommer til at ske: Derfor potentialeregion. Berlin-guides fortolkning. Hos de lokale kan du være heldig at høre den østnedertyske variant af Plattysk. Plattdüütsch er tysk, der er stærkt påvirket af dansk. Så selvom det lyder besynderligt, så har du nok en chance for at forstå det. Se fx onlineordbogen. 

Prignitz er landlig Brandenburg idyl med skove, søer og marker og små byer. Egner sig fx til sommercykeltur, og mange små besøg. Der er anlagt en del cykelruter og vandreruter i Prignitz. Du kan fx cykle på gåsetur, eller biskopstur. Se mere på den lokale turistinformation.

Landlige Pritzwalk 

Pritzwalk er en fredelig by at besøge. Det gamle rådhus er fra 1840, og kirken hedder St. Nikolaikirke, ligesom i andre byer i Brandenburg, hvis den da ikke er opkaldt efter Maria. En smuk gotisk rødstenskirke med højt spir og smukke buer.

Der er lidt industrimindesmærker efter klædeproduktionen og ølproduktionen at finde i byen, lidt rester af bymuren og så naturligvis et Bismarckstårn. Bismarck blev et nationalt symbol i slutningen af 1800-tallet og til hans ære blev der bygget mange tårne. Rundt om den gamle bydel ligger et parkanlæg, som blev anlagt, hvor den gamle bymur forløb.

  • Herbert Quandt (1910-1982) blev født i 1910 i Pritzwalk. Quandterne er blandt de rigeste industrifyrster i Tyskland med milliardformuer, der er tjent i blandt andet bilindustrien – Daimler, BMW, Mercedes, KUKA, VARTA, AFA. Familien slog sig i 1700-tallet ned i Pritzwalk, men industriaktiviteterne var over hele riget. Det er mest i den vestligste og sydligste del af Tyskland, at Herbert Quandt har slået sine folder. Under 2. Verdenskrig sled slavearbejdere sig op i fabrikkerne.
  • Et andet bysbarn er Arne Elsholtz (1944-2016) som blev synkrontaler – altså en de skuespillere som sprogligt dublerer udenlandske skuespillere på film. Arne Elsholtz stemme blev i Tyskland kendt som stemme for Tom Hanks, Bill Murray, Kevin Kline, Jeff Goldblum og Eric Idle. Og da han nu er død, så har skuespillerne også fået ny stemme. Som dansker forstår man ikke helt, at tyskerne finder sig i det. Altså ikke at Arne Elzholtz ikke er mere, men synkronoversættelserne. Som skuespiller var han med i par forlængst glemte film.
  • Endelig skal nævnes Franz John (1872-1952), som blev født i 1872 i Pritzwalk. Han var med til at grundlægge FC Bayern München fodboldklubben og var klubbens første præsident fra 1900 til 1903. Han blev senere formand for VfB Pankow, hvor han boede til sin død. Pankow er en bydel i Berlin.

Der er lidt mindesmærker som for antifascisten Ernst Henkel, døde i 1944 efter at have været i KZ-lejr, et mindesmærke for ofrene for fascismen, på kirkegården i Perleberger Strasse er der et minde over polske tvangsarbejdere og ved den tidligere jødiske kirkegård et mindesmærke for Herman Calmon, som blev dræbt i KZ Buchenwald i 1938.

Har du kræfterne så kan du læse om 750 års historie i denne lille historiebog om Pritzwalk.Det ville ikke være pænt at skrive søvnigt provinshul om Pritzwalk, så får berlin-guide.dk jo 12.000 indbyggere på nakken. Så, det underlader jeg naturligvis og understreger istedet romantik. Selvom det er lidt skønmaleri.

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

1948: Bombeflyene kommer med rosiner1948: Bombeflyene kommer med rosiner

Rosinbomber. I sommeren 1948 lukkede Sowjetische Militäradministration in Deutschland (SMAD) pludseligt for al adgang til Vestberlin fra Vesttyskland. Det var dramatisk, for Vestberlin var i realiteten som en ø midt i den sovjetiske sektor, der var afhængig af energi og fødevarer for Vesten. Stalin forsøgte at kv&ae [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Feuerle Collection – tusindårskunst i en krigsbunk...

Feuerle Collection er et privat kunstmuseum i Kreuzberg, der er dedikeret til Désiré Feuerle’s samling af moderne kunst, som sættes i spil med møbler fra det kejserlige Kina og skulpturer fra Sydøstasien. Museet er indrettet i en telekommunikationsbunker fra 2. Verdenskrig med metertykke beton mure, som den b [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Smykker: På skattejagt i Berlin

Har du hang til juveler, ringe, diademer, brocher, kæder, piercinger til alle kropsdele og lejligheder, armringe som er unikke, så er der masser af muligheder i Berlin for at bytte sølle eurosedler til glimtende guld. Berlin er et mekka for både talentfulde og talentløse kunstnere, så du skal se dig godt for.  [ ... ]

Mode og designereLæs mere
Sigurd fortæller om Luther

Anmeldelse. 2017 er året, hvor kirken fejrer 500 året for Martin Luther's teser. Martin Luther har haft enorm betydning på vores kirke, vores samfund, vores kultur - og hvad vi tænker om os selv. Der er kommet flere store Luther udgivelser i 2017. Men også en lille introduktion fra Politikkens forlag: "Sigurd fort&aeli [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
2006: Europamesterskaberne i fodbold markerer et nyt Tyskland2006: Europamesterskaberne i fodbold markerer et n...

Sommeren 2016. Europamesterskaberne i fodbold spilles i Frankrig, men i Berlin følger alle kampene og deres nationalmannschaft tæt. På ”Fanmeile”, Strasse 17. juni, er der god plads til festen. Samler næsten en million mennesker til at følge med på storskærme. Det blev en magisk sommer, hvor T [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Jesper Vind: Det nye tyske højre

Anmeldelse. De fleste følger ikke med i tysk politik. I skrivende stund er der valg til forbundsdagen om kun en måned og danske medier rapporterer kun en gang i mellem. Det amerikanske præsidentvalg var væg til væg dækket i 1½ år. En af dem der følger med i Tyskland er Jesper Vind, der skrive [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Sissel-Jo Gazan: Blækhat

Anmeldelse. Graffiti eller gadekunst. Socialister eller Hitler. Kærlighed og kildevand. Sissel-Jo Gazan har skrevet romanen ”Blækhat” om Rosa, som vokser om i Århus i 1980’erne. ”Blækhat” handler om familiehemmeligheder, om venskab og kærlighed, som sættes på prøve af id [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere