Culinaria Deutschland - tænderne i det tyske køkken

Anmeldelse. Culinaria Deutschland - Deutsche Specialitäten er en tysk kogebog med alt det bedste fra det tyske køkken. 377 proppede sider med historier om tysk mad, masser af opskrifter og fotos. En guldgruppe fundet på udsalg til 4,99 Euro i Kreuzberg.

culinarialeber

Leber berliner art: Stegt kalvelever med kartoffelmos, bløde løg og ristede æbler. En herreret. Foto fra Wikipedia [Beskåret].


Det tyske køkken er ikke velkendt i Danmark. Rygmarvsreaktionen "Noget med pølser, knödel og sauerkraut - og nej tak - jeg skal ikke nyde noget. Det er for tungt".

Italiensk, fransk og kinesiske køkkener er fantastiske. Men egentlig ligger det tyske køkken tættere på det danske og de råvarer vi har i Danmark.

Men Tyskland har i den grad været gået af mode, og det er måske forklaringen på afstanden til køkkenet. Det samme er mad fra østeuropa i øvrigt: russisk, ukrainske, polske, tjekkiske, ungarske retter (med undtagelse af Gullasch) er stort set ukendte. 2. verdenskrig og den kolde krig kan direkte aflæses af vores politiske alliancer og ferievaner: Amerikanske burgere, italienske pizzaer, lasagne og pasta med kødsovs ligger højt på det daglige madprogram.

I samme åndedrag skal det også medgives, at det tyske og de østeuropæiske mad er fra køkkener, som er meget traditionsbundne og næsten ikke udvikler sig. Der er stor stolthed ved at annoncere, at her serverer vi "gammeldavs". I Berlin er der få fornyere, men "gammeldaws" er klart i overtal.

Knödel, pølser og sauerkraut

Knödel, som forekommer i et utal af varianter i hele centraleuropa og østeuropa, er kun kendt i Danmark som forsigtige melboller i hønsekødsuppe. Pølserne er sluppet til Danmark, men vi lever med en langt ringere kvalitet og variation end i Tyskland i tryg forvisning om dansk kvalitet. Det hedder ikke pølse-tysker uden grund. I udlandet er vi ikke kendt som pølse-danskere, selvom vi producerer millioner af svin og kilometervis af pølser. Sauerkraut er i ringe omfang nået til Danmark, selvom det er moderne at tale om fermentering og kimchi.

Men bortset fra de tre stereotyper, så kender vi ikke meget til tysk mad. Hvornår har du sidst serveret sauerbraten, königsberger klopse, hoppelpoppel, kasseler eller berliner leber for dine gæster eller din familie?

I danske hjem eksperimenterer vi lystigt med græske lam, avancerede pastaretter, franske salater, tyrkisk hummous og nogen ruller sig ud i at lave sushi hjemme. Men det tyske køkken bliver helt ignoreret. I Danmark er der ikke status i en god knödel. I Tjekkiet kan unge kvinder ikke gifte sig, hvis de ikke kan præsterere en hæderlig knödel.

Berlin-guide har lavet et leksikon over tyske madord, og den er under konstant udvikling. Prøv som selskabsleg at gætte, hvad de enkelte retter går ud på - fx tote oma eller muckafuck.

Verden har så meget spændende mad at byde på, så vær nysgerrig på det hele. Min tyrkiske underbo i Kreuzberg spiser kun tyrkisk. Det er helt fint at dyrke sit lands og regions traditioner og specialiteter. Naturligvis skal man det. Men hvorfor nøjes med det? Udvid din horisont, læg alen til dine fade, være nysgerrig. Køb en bog som culinaria næste gang i Berlin og lad næste gæstemiddag være knödelvariationer og en god haxe, som du har købt hos din slagter.

Berlin-guide har i nogen tid søgt gode tyske kogebøger om regionale køkkener og har kogebøger for de fleste. Men en dag dukkede den beskedne Culinaria Deutschland op i tilbudsbunkerne hos en boghandler i Kreuzberg. Og det var lige den jeg søgte efter.

Bogen præsenterer regionale specialiteter, delstat for delstat, med gode introducerende tekster, overskuelige opskrifter og masser af flotte billeder. Der er ikke tale om alle kogebøgers moder, men Culinaria er et rigtigt godt sted at begynde for nysgerrige og sultne sjæle.

Zum wohl


culinariaCulinaria Deutschland
Deutsche Spezialiteten
tandem.verlag
2015

Culinaria er en del af en kogebogsserie, som præsenterer køkkener rundt om i verden. Der findes ikke en Culinaria Dänemark. Uforståligt at tyskerne lever et liv uden brændende kærlighed, dyrlægens natmad eller stegt flæsk og persillesovs. Rødgrød med fløde og guleærter har vi dog til fælles.

 

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Krigsgrave i Brandenburg og Berlin

Krig er død. Og overalt i Brandenburgs små byer er der krigergrave fra flere generationer af krige - især Napoleonskrigene, "befrielseskrigene" i 1864 (mod Danmark), 1866 (mod Østrig), 1870/71 (mod Frankrig), 1. Verdenskrig og 2. verdenskrig. Krigergravene er en håndgribelig og sørgelig dokumentation af krigen [ ... ]

Krigens spor omkring BerlinLæs mere
"Am Grundstein der Demokratie" - Friedhof der März...

I 1848 blev de enevældige konger udfordret af borgere i hele Europa. Man var blevet oplyste og trætte af ... i virkeligheden diktaturer begået af konger og kurfyrster. Det var man også i Berlin, hvor man til sidst fik nok af vilkårligheden og i bogstavligste forstand gik på barrikaderne over hele Berlin [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
Hans Christian Post: Berlins Alexanderplatz

Anmeldelse. Alexanderplatz er en central plads for Berlin. Pladsen er hovedperson i Döblins formidable bog: Alexanderplatz. Det er næsten umuligt at besøge Berlin uden at passerere over eller under Alexanderplatz. Pladsen opstod i det 13. århundrede, hvor byens hovedåre krydsede vigtige handelsveje ved byens nordl&osla [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Rostock - porten til Danmark

Sejler du med færgen Gedser-Rostock til Tyskland er Rostock den første by i Tyskland du kommer til - og går det hjemover er det den sidste by. De fleste kører forbi. Ærgerligt, for Rostock er et lille besøg værd. Den ligger næsten på toppen af Mecklenburg-Vorpommeren ved udmundingen af f [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Rend og hop - Trampoliner i Berlin

Det begyndte med små have-trampoliner og nu har det udviklet sig til store hoppe-centre. Trænger du til at hoppe, så besøg en af Berlins hoppepaladser. Trampolin-hopperiet har udviklet sig til en mængde discipliner, der ihvertfald er nyt for berlin-guide.dk.Det er nok mest for store børn i alle aldre, som er i  [ ... ]

Aktiv i BerlinLæs mere
Zuchthaus Brandenburg-Görden

I Brandenburg-Görden havde nazisterne et fængsel for politiske fanger og omkring 2.000 mennesker blev henrettet her. Det yngste offer var blot 15 år, franskmanden Henri Delst. Det gik både udover tyskere og mennesker fra andre europæiske lande, dog så vidt vides ingen danskere. 60 procent var politiske fanger. Man [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring BerlinLæs mere
Røde Kors museet i Friedenau

Røde Kors kender alle i hele verden. Den neutrale hjælpe organisation, som har fokus på mennesket og hjælper upartisk. I Berlin er der et lille museum for Røde Kors. Museet viser historien om Røde Kors fra 1863 og til i dag – og om, hvordan Røde Kors var delt under den kolde krig.

Historie- og kultur museer Læs mere