Culinaria Deutschland - tænderne i det tyske køkken

Anmeldelse. Culinaria Deutschland - Deutsche Specialitäten er en tysk kogebog med alt det bedste fra det tyske køkken. 377 proppede sider med historier om tysk mad, masser af opskrifter og fotos. En guldgruppe fundet på udsalg til 4,99 Euro i Kreuzberg.

culinarialeber

Leber berliner art: Stegt kalvelever med kartoffelmos, bløde løg og ristede æbler. En herreret. Foto fra Wikipedia [Beskåret].


Det tyske køkken er ikke velkendt i Danmark. Rygmarvsreaktionen "Noget med pølser, knödel og sauerkraut - og nej tak - jeg skal ikke nyde noget. Det er for tungt".

Italiensk, fransk og kinesiske køkkener er fantastiske. Men egentlig ligger det tyske køkken tættere på det danske og de råvarer vi har i Danmark.

Men Tyskland har i den grad været gået af mode, og det er måske forklaringen på afstanden til køkkenet. Det samme er mad fra østeuropa i øvrigt: russisk, ukrainske, polske, tjekkiske, ungarske retter (med undtagelse af Gullasch) er stort set ukendte. 2. verdenskrig og den kolde krig kan direkte aflæses af vores politiske alliancer og ferievaner: Amerikanske burgere, italienske pizzaer, lasagne og pasta med kødsovs ligger højt på det daglige madprogram.

I samme åndedrag skal det også medgives, at det tyske og de østeuropæiske mad er fra køkkener, som er meget traditionsbundne og næsten ikke udvikler sig. Der er stor stolthed ved at annoncere, at her serverer vi "gammeldavs". I Berlin er der få fornyere, men "gammeldaws" er klart i overtal.

Knödel, pølser og sauerkraut

Knödel, som forekommer i et utal af varianter i hele centraleuropa og østeuropa, er kun kendt i Danmark som forsigtige melboller i hønsekødsuppe. Pølserne er sluppet til Danmark, men vi lever med en langt ringere kvalitet og variation end i Tyskland i tryg forvisning om dansk kvalitet. Det hedder ikke pølse-tysker uden grund. I udlandet er vi ikke kendt som pølse-danskere, selvom vi producerer millioner af svin og kilometervis af pølser. Sauerkraut er i ringe omfang nået til Danmark, selvom det er moderne at tale om fermentering og kimchi.

Men bortset fra de tre stereotyper, så kender vi ikke meget til tysk mad. Hvornår har du sidst serveret sauerbraten, königsberger klopse, hoppelpoppel, kasseler eller berliner leber for dine gæster eller din familie?

I danske hjem eksperimenterer vi lystigt med græske lam, avancerede pastaretter, franske salater, tyrkisk hummous og nogen ruller sig ud i at lave sushi hjemme. Men det tyske køkken bliver helt ignoreret. I Danmark er der ikke status i en god knödel. I Tjekkiet kan unge kvinder ikke gifte sig, hvis de ikke kan præsterere en hæderlig knödel.

Berlin-guide har lavet et leksikon over tyske madord, og den er under konstant udvikling. Prøv som selskabsleg at gætte, hvad de enkelte retter går ud på - fx tote oma eller muckafuck.

Verden har så meget spændende mad at byde på, så vær nysgerrig på det hele. Min tyrkiske underbo i Kreuzberg spiser kun tyrkisk. Det er helt fint at dyrke sit lands og regions traditioner og specialiteter. Naturligvis skal man det. Men hvorfor nøjes med det? Udvid din horisont, læg alen til dine fade, være nysgerrig. Køb en bog som culinaria næste gang i Berlin og lad næste gæstemiddag være knödelvariationer og en god haxe, som du har købt hos din slagter.

Berlin-guide har i nogen tid søgt gode tyske kogebøger om regionale køkkener og har kogebøger for de fleste. Men en dag dukkede den beskedne Culinaria Deutschland op i tilbudsbunkerne hos en boghandler i Kreuzberg. Og det var lige den jeg søgte efter.

Bogen præsenterer regionale specialiteter, delstat for delstat, med gode introducerende tekster, overskuelige opskrifter og masser af flotte billeder. Der er ikke tale om alle kogebøgers moder, men Culinaria er et rigtigt godt sted at begynde for nysgerrige og sultne sjæle.

Zum wohl


culinariaCulinaria Deutschland
Deutsche Spezialiteten
tandem.verlag
2015

Culinaria er en del af en kogebogsserie, som præsenterer køkkener rundt om i verden. Der findes ikke en Culinaria Dänemark. Uforståligt at tyskerne lever et liv uden brændende kærlighed, dyrlægens natmad eller stegt flæsk og persillesovs. Rødgrød med fløde og guleærter har vi dog til fælles.

 

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

1945: Tyskerne overgiver sig og overgiver sig og o...

Den anden verdenskrig sluttede i Europa da tyskerne underskrev deres betingelsesløse overgivelse om aftenen den 9 maj 1945 kl. 00:16 sammen med repræsentanter for de "The Allied Expeditionary Force", den røde hær samt amerikanske og franske vidner. Krigen var slut. Men faktisk blev der skrevet under hele 4 gange i perioden [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Katrin Ludwig: Mehr als Eisbein und Bulette

Anmeldelse. Katrin Ludwig skriver om det berlinske køkken i bogen ”Mehr als Eisbein und Bulette”. En kogebog, som både byder på anekdoter, historiefortælling, berlinervisdom og opskrifter om madvanerne i Berlin.

GuidebøgerLæs mere
Thomas Haarder: Kryssing - Leder af Frikorps Danma...

Anmeldelse. Thomas Haarder har gennem breve og interview skrevet en biografi om C.P Kryssing. C.P. Kryssing var dansk artilleriofficer, som følte sig kaldet til at lede Frikorps Danmark. Frikorps Danmark blev oprettet 29. juni 1941. Det var et frilligt dansk militært korps, som skulle bekæmpe kommunismen på østfronte [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Sven Hazel: De fordømtes legion og andre historier...

Anmeldelse. Sven Hazel udgav i 1953 bogen ”De fordømtes legion” om sine oplevelser i det 27. panserstrafferegiment i kampene på Østfronten. I alt skrev ”Sven Hazel” 14 bøger om oplevelserne i 2. verdenskrig. Det er stærkt omdiskuteret om bøgerne er selvbiografiske og om de overhovedet  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
1914: Ernst Ludwig Kirchner - Potsdamer Platz1914: Ernst Ludwig Kirchner - Potsdamer Platz

Ernst Ludwig Kirchner (1880 – 1938) var en tysk ekspressionstiske maler, og han var med til at stifte den tyske kunstnergruppe Die Brücke. Nazisterne kunne ikke lide hans malerier, de blev fordømt som "entartet" og mere end 600 af Ernst Ludwig Kirchners værker forsvandt fra tyske museer under nazismen - de blev enten solgt e [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Få antik kunst med hjem til stuen

Berlin flyder over af klassiske skulpturer og på Gipsformerei kan du købe dig en gipsafstøbning med hjem. Drømmen om at have din egen statue af Michelangelo eller Auguste Rodin er ikke helt håbløs.

So f.....g specialbutikLæs mere
Bayern i Berlin

Bayersk øl. Der er en grund til at den gode brygger Jakobsen tog til München for at finde gær til bayersk øl. Øl for bayern er godt og her ligger nogen af verdens ældste og største bryghuse. Traditioner. I Mitte ligger en god samling. Ind og få øl af de store krus. En liter hedder "Ein Mass" [ ... ]

Ølguiden til Berlin - øl er øl som Göthe sigerLæs mere