Stormagasiner i Berlin

Shopping. Berlinerne er til stormagasiner a la Magasin og Salling. Parfumer, tasker og dyre ure i stueetagen – og så ellers etage på etage med tøj til hende, til ham, møbler til stuen, gryder til køkkenet, ægte tæpper og legetøj til børnene, bøger, musik og elektronik. Lækre supermarkeder i kælderen eller øverst oppe – og i hvert fald kronet af et godt cafeteria. Vi kender modellen. Nogen elsker det. Andre hader det. Modsat indkøbscentrene, hvor der som regel er mange butikker under samme tag, så har stormagasinerne i princippet hele butikken.

Kongestormagasinet i Berlin fra 1912 er KaDeWe, Kaufhof des Westens ved Wittembergplatz. Følger fuldstændig modellen ovenfor og er især med sine fødevarer i særklasse. En turistattraktion i sig selv. Selv inkarnerede stormagasinshadere bløder lidt op, når supermarkedet næst øverste etage nås. 

Galeries Lafayette Berlin i Friedrichstraße 76-78 er også i luksusklassen, og selvom supermarkedet i kælderen er mindre end i KaDeWe, så står det ikke tilbage når det gælder lækker charcutteri, fois gras og oste. De franske rødder lader sig ikke fornægte, og Lafayette er et af de ældste varehuskæder i Frankrig. Du kan godt handle ind til en god frokost her.

Galeria Karstadt er mere hverdagsindkøb, og du finder Karstadt over hele Berlin: Kursfürstendam overfor Gedächtniskirche, i Müllerstrasse og på Hermannplatz i Neukölln, Schlosstrasse i Steglitz, Wilmersdorferstrasse i Charlottenburg, i Gropious passagen i Johannisthaler Chaussee 317, i Tempelhof på Tempelhofer Damm 191, og i Spandau – og naturligvis Galeria på Alexanderplatz, på Frankfurter Allee 115-117, og i Neu Hohenschönhausen i øst på Prerower Pl. 3.

Stormagasinernes storhedstid

Stormagasinerne har fulgt Berlins storhedstid fra 1880’erne til 1945, men bomber og kommunister har fjernet den helt store betydning. Før 2. Verdenskrig var det især købmændene Herman Tietz og Georg Wertheim, som var de dominerende. Men i berlin var der også Rudolph Hertzog, som byggede varehuset Herzog på 15.000 kvadratmeter i Brüderstraße. Andre steder i Tyskland havde brødrene Salman und Simon Schocken succes med deres Stormagasiner. Rudolph Karstadt var i gang i 1881 og åbnede også i Berlin. I dag er der stort set kun KaDeWe og flere filialer af Karstadt tilbage.

Karstadt

stormag Karstadt Hermannplatz

Foto: Karstadt på Hermannplatz før 2. verdenskrig.

Rudolf Karstadt begyndte beskedent i Wismar med ” Tuch-, Manufactur- und Confectionsgeschäft Karstadt”, men hans strategi med lave, faste priser var en succes. Folk var vandt til at prutte om priserne på markedet, og her kom der fast pris og lav pris. I 1931 var det blevet til 89 butikker fordelt over hele Tyskland.

I 1929 åbnede Karstadt i Berlin på Hermannplatz i Kreuzberg med 79.000 kvadratmeter butik, 4.000 kvadratmeter tagterrasse og to tårn i 56 meters højde (dobbelt af rundetårn ca.), 4000 medarbejdere og direkte adgang til undergrundsbanen på Hermannplatz.

Men 1929 var et skidt år for stormagasiner, så der blev hurtigt indskrænket. Men en fantastisk bygning, der blev sprængt af SS i 1945, så bygningen i dag kun er en skygge af sig selv. Til sammenligning har KaDeWe i dag 60.000 kvadratmeter og Europas næststørste varehus efter Harrods i London.

I 2009 tog finanskrisen livet af Karstadts 90 stormagasiner i Tyskland. De blev rekonstrueret under navnet Karstadt – Galeria. Der er slagsmål i Berlin om genopbygningen af Karstadt på Hermannplatz. I 2016 var der 114 Karstadt – Galeria stormagasiner i Tyskland – inklusive KaDeWe. Læs mere om Karstadt på Hermannplatz her.

Tietz og KaDeWe

Stormag Tietz Leipzigerstrasse

Foto: Tietz på Leipzigerstrasse før 2. verdenskrig

KaDeWe blev grundlagt af Adolf Jandorf og købt af familien Tietz i 1927. Tietz blev tvunget til at sælge igen i 1933 af nazisterne for de havde jødiske rødder.

Stormagasinimperiet og familieimperiet Tietz blev grundlagt af Herman Tietz (1837-1905). Tietz var den første i Tyskland til at lave stormagasiner og i 1927 var der 10 Tietz stormagasiner alene i Berlin. Tietz stod bag de største som KaDeWe, og Tietz på Leipziger Strasse og tæt på den store konkurrent Wertheim (lige der, hvor Mall of Berlin i dag ligger, samt på Alexanderplatz.

stormag Tietz Alexanderplatz

Foto: Tietz på Alexanderplatz. I forgrunden den enorme statue Berolina, som forsvandt under 2. verdenskrig.

Da Tietz stooormagasinet på Alexanderplatz stod færdig i 1911 var det verdens største stormagasin, og det havde verdens længste butiksfacade på 250 meter. På taget roterede den kæmpemæssige Tietz-Globus som vartegn - også på Alexanderplatz var der direkte konkurrence med Wertheim.

Senere fulgte Hertie centrene. som tog navn efter bogstaverne i Herman Tietz. I 1943 blev KaDeWe bygningen totalt ødelagt, da et amerikansk bombefly styrtede ned i bygningen.

Men KaDeWe genopstod igen i 1950 og i 1957 stod 7 etager shopping hus klar med gourmetafdelingen på toppen. KaDeWe er blevet udvidet flere gange og ejes nu af Karstadt Warenhaus Group, som har stormagasiner overalt i Tyskland.

Wertheim

Wertheim var en stor kæde af stormagasiner i tiden før 2. verdenskrig. Grundlagt af Georg Wertheim med fire butikker i Berlin samt i Rostock, Breslaus samt i Stralsund, der var Georg Wertheims første stormagasin.

Abraham Wertheim (1819–1896) havde i 1841-51 arbejdet i Storbritannien og lært om det seneste skrig i detailhandel. Erfaringerne kom med hjem, og sønneren Georg, Franz, Wilhelm og Wolf gik i gang med at lave stormagasiner. Fra den lille butik i Stralsund gik det slag i slag og i 1894 åbnede de deres første stormagasin i Oranienstrasse i Kreuzberg.

stormag Wertheim Hermannplatz

Foto: Wertheim på Moritzplatz, der hvor Prinssesinnengarten ligger i dag.

Dernæst på Moritzplatz og i Königsstrasse. Det var ikke skidt at begynde i Berlin for det var en by med et gigantisk vokseværk. Kronen på værket blev i 1897 Wertheim på Leipziger Strasse, som blev tegnet af arkitekten Alfred Messel. Europas største varehus med 106.000 kvadratmeter. I 1905 åbnede Wertheim på Rosenthaler Strasse 77.

Friedrichstraßenpassage fra 1907-1908 var en af Europas første indkøbsarkader på hjørnet af Oranienburgerstrasse og Friedrichstrasse, men det gik konkurs allerede i 1908 og blev overtaget af Wertheim, som indrettede det til stormagasin. Der var stormagasin indtil første verdenskrig. Senere blev det showroom for AEG og nazisterne brugte huset som hovedkvarter for SS. I DDR blev den bombede bygning brugt at lidt forskellige – blandt andet hæren (NVA). Ved genforeningen blev huset besat af Künstlerinitative Tacheles, som indrettede huset til et stort kunsterværksted. Tacheles blev opgivet af kunsterne i 2013.

Det tredje rige

Stormagasinerne trives indtil nazisterne kom på scenen.

Familierne Tietz, Wertheim, Herzog og Schocken var jøder og fra 1933 boykottede nazisterne dem og i 1937 blev deres stormagasiner nationaliseret. Herman Tietz’s stormagasiner kom til at hedde Hertie, Fætter Leonhard Tietz, kom til at hedde Kaufhof og Schokens kom til at hedde Merkur. Wertheims stormagasiner blev omdøbt til Allgemeine Warenhandelsgesellschaft A.G., alment varehandelsselskab - AWAG.

Efter 2. Verdenskrig

Efter 2. verdenskrig fortsatte Wertheim stormagasinerne under navnet Wertheim, men de var i virkeligheden nu ejet af Karstadt. Den største lå på Kurfürstendam, og den anden i Schlossstrasse i Steglitz. I Breslau hedder stormagasinet nu Renoma og Breslau hedder Wroclaw og ligger i Polen. Efter 1945 lå Leipzigerstrasse i Østberlin, og Wertheim der var ødelagt af bomber. I Stralsund overtog staten stormagasinet, som nu fik navnet Konsum.

Wertheim startede op igen i 1956 i Wilmersdorferstrasse og Schlossstrasse og senere Kurfürstendam. I 1980’erne blev Wertheim overtaget af Hertie-koncernen, som igen blev overtaget af Karstadt. Indtil 2009 var der to stormagasiner i Berlin med navnet Wertheim, men nu er navnet helt forsvundet fra bybilledet.

DDR

stormag CentrumDDRalexanderplatz

Foto: Centum Warenhaus på Alexanderplatz i DDR.

DDR borgerne havde også brug for store varehuse, også selv om der var udbredt varemangel. En vittighed er forbrugeren der spørger efter om varehuset har gardiner og får svaret, at næh – gardiner har de ikke på fjerde sal. En af de store kæder i DDR var Centrumvarehusene. Der lå fx et stort Centrum Warenhaus på Alexanderplatz i Berlin – og det største og mest moderne blev bygget ved Ostbahnhof (I Østberlin: Hauptbahnhof) i 1979. De fleste er ombygget i dag eller revet ned. Men i Magdeburg står den originale bygning stadig i centrum. Centrumvarehuset på Alexanderplatz blev tegnet af arkitekten Josef Kaiser i1967–1970 og er i dag ombygget til Galeria Kaufhof. Varehuset ved Ostbahnhof er revet ned og i dag parkeringsplads parat til nyt byggeri.

Den anden store kæde i DDR var Konsument, som i Berlin havde en enkelt filial på Anton-Saefkow-Platz, der åbnede i 1986 og blev overtaget af Karstadt. Butikken er siden flyttet til Ring-Center.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Extavium – kom og vær til videnskab – børnemuseum...

Kan man nedfryse sin egen skygge? I Potsdam inviterer videnskabsmuset Extavium børn ned til de allermindste og barnlige sjæle til at lege med naturvidenskaben. Det er en ”machmit” udstilling, så der må ses og røres og trykkes og rykkes og blandes og løftes. Leg og børnesind er vejen til vide [ ... ]

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
Rüdiger Barth & Hauke Friederichs: Banemændene

Anmeldelse. ”Banemændene” er fortællingen om Weimarrepublikkens fald og Hitlers vej til magten i 1933. Weimarrepublikken bliver en turbulent og kaotisk tid. I et Tyskland, der skal på fode igen efter Første Verdenskrigs nederlag, opstår et inferno af politiske kampe og fraktioner. Fra kejsertro til konserv [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Eventyr i Berlin

Berlin er barsk virkelighed, rå historie, brændpunkter. Men der er også store mængder af poesi og eventyr, der kommer fra Berlin. Har du lyst til eventyr af den eventyrelige slags med prinsesser og drager og mørke skove og hekse, så er du gået rigtigt. Og du kan også ...næsten... møde H. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Bodo Kirchhoff: Vederfarelse

Anmeldelse. Bodo Kirchhoff har skrevet romanen Vederfarelse. En vederfarelse er en hændelse, - noget der sker os. I Bodos roman vederfares det den tidligere forelægger Reither, at det en sen aften i 2015 ringer på døren. en fremmed kvinde inviterer ham med på en køretur – og før de ved af det, er d [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Daniel Kehlmann: Tyll

Anmeldelse. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet en historisk roman om narren Tyll Ulenspiegel, som rejser rundt midt i den store krig i Tyskland: Trediveårskrigen 1618-1648. Næst efter 2. verdenskrig og nazismen finder de fleste tyskere, at Trediveårskrigen er den værste katastrofe, der nogensinde er overgå [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Wittstock - en gammel slagmark

Wittstock er en lille, søvnig brandenburgsk provinsby 95 kilometer nordøst fra Berlin. Kommer du med Berlin til Berlin kender motorvejskrydset ved Wittstock/Dosse, hvor motorvejen deler sig til Rostock mod nord og Hamborg mod øst. Et lille stop værd. Arealmæssigt, Tysklands tredjestørste kommune. Her flyder f [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Museet på Robert Koch Instituttet

Heinrich Hermann Robert Koch (født 11. december 1843, død 27. maj 1910) var en tysk læge og bakteriolog. Han skabte afgørende gennembrud for medicin og han lagde grunden til udryddelsen af flere grusomme sygdomme. Han er især kendt for opdagelsen af den bakterielle årsag til miltbrand (Bacillus anthracis, 1877 [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere