Galleri Nierendorf - et særligt souvenir fra Berlin

Galleri Nierendorf i Hardenbergstraße 19 ligger i en stor lejlighed på første sal. Alene der er den ikke som andre gallerier, hvor man ofte træder ind fra gaden og øjeblikkelig er en smule i tvivl om man er velkommen eller måske lidt til ulejlighed. Hos Galleri Nierendorf ringer man på døren og bliver ”buzzed” op. Og der står Ergün og tager imod. Du er bestemt velkommen her. Og man bliver næsten overvældet.

Nierendorf har mere end 100 år på bagen som Galleri Et Galleri en kunstbutik. Uden gallerierne kunne kunstnere ikke slippe af med deres kunst. Ligesom boghandlerne, der sælger bøger uden selv at skrive dem. For mange er det en lidt speciel verden. Måske fordi mange af os ikke køber kunst så ofte som vi køber en bog.

Nirerendorf har tegninger og malerier af mange moderne kunstnere; Barlach, Dix, Nolde, Grosz, Chagall, Kirchner, Liebermann og mange du ikke har hørt om, men som er solide tyske navne. Der er priser for en hver smag. Du kan godt få en lille signeret tegning med for 50 Euro, men du kan også finde noget til 700.000 Euro.

Men man bliver næsten måløs over udvalget. Det er ikke som den lokale plakatbutik eller IKEA billederne. Skal du finde et originalt souvenir eller lidt mere, så et det et godt sted at gå hen.

Går du ikke på mange gallerier, så gør undtagelsen med Nierendorf: Stemningen er hyggelig, der er til enhver penge pung, udvalget er stort og du er en oplevelse rigere.

100 års kunsthandler historie

Brødrene Karl og Josef Nierendorf lagde ud i Kölln med kunsthandel og udstillinger. De overtog også Det Grafiske Kabinett af J.B. Neumann i Berlin, og i en tid hed de „Galerie Neumann-Nierendorf GmbH“ og handlede fra Berlin.

Men Neumann var jøde og i 1933 måtte han opgive at forsætte, så nu hed det i stedet in „Galerie Nierendorf GmbH“. Broderen Karl flyttede til USA i 1937 og Josef fortsatte med kunsthandlen. Men det blev umuligt at føre det videre i Tyskland. Karl fortsatte i New York til sin død. Guggenheim købte det hele inklusiv 150 værker af Paul Klee.

I Tyskland tog Josef Nierendorf’s stedsøn, Florian Karsch, over sammen med sin kone, Inge Loewe. De fortsatte under navnet Nierendorf, og i 1963 kunne de åbne galleriet i Hardenbergstrasse 19, hvor det ligger den dag i dag. Florian og Inges adoptivsøn, Ergün Özdemir-Karsch, overtog galleriet. Og i dag er det Ergün, som tager i mod.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Volker Kutscher: Moabit

Anmeldelse. Hvis du har læst Volker Kutschers fremragende bøger om politimanden Gereon Rath, så kender du også Charlotte Ritter. Hun er biperson i bogen - men hovedperson for Gereon, som forelsker sig i hende. Volker Kutscher har skrevet en bog kun om frøken Ritter.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Bo Morell – ud i Berlins kringelkroge

Interview. Berlin-guide har en prik med Berlin, som måske kan drive venner og kollegaer til vanvid, når der hele tiden er nye og originale måder at dreje en samtale på, så – hov – det hele handler pludselig om Berlin. Det var en eksplosion af berlinnørderier, da berlin-guide skulle interviewe Bo More [ ... ]

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Lonely Planet: Germany

Anmeldelse: Lonely Planets Guidebøger er legendariske blandt rygsæksrejsende over hele verden. De findes i mindre omfang på dansk, men har du mod på en engelsksproget guidebog, så er du som regel godt tjent med Lonely Planets bøger. ”Germany” er en to-håndsbog på næsten 900 sider.  [ ... ]

GuidebøgerLæs mere
Erlebnis-Dorf Elstal - Rutchebaner og vilde opleve...

Berlin mangler et godt Tivoli. Luna-park henstår som spøgelsesby og i løbet kommer omrejsende tivolier forbi. I kanten af Berlin – vest for Spandau i landsbyen Elstal er der nu et lille tivoli: Karls Erlebnis-Dorf Elstal.

Børne tipsLæs mere
Rüdiger Barth & Hauke Friederichs: Banemændene

Anmeldelse. ”Banemændene” er fortællingen om Weimarrepublikkens fald og Hitlers vej til magten i 1933. Weimarrepublikken bliver en turbulent og kaotisk tid. I et Tyskland, der skal på fode igen efter Første Verdenskrigs nederlag, opstår et inferno af politiske kampe og fraktioner. Fra kejsertro til konserv [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Lars-Martin Sørensen: Sidste nyt fra Berlin

Anmeldelse. Lars-Martin Sørensen har læst berlinkorrespondenternes reportager og artikler fra Berlin fra 1933 til 1940. Det har han skrevet om i borgen ”Sidste nyt fra Berlin”. Hovedspørgsmålet er: Hvordan skriver man om historiske begivenheder, mens de finder sted? Det var ikke let at skrive hjem fra en diktat [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Usedom: Strand, Peenemünde og Świnoujście

Har du lyst til en strandtur, så er tysklands længste sandstrand på øen Usedom et godt rejsemål.  Øen ligger ved Østersøen i Tysklands absolut nordøstligste hjørne. 200 kilometer nord for Berlin - og 160 kilometer øst for Rostock. Badebyerne ligger på [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere