Knödel - et lynkursus

Knödel eller Klösse er en spise de fleste danskere har en vis distance til. Retfærdigt eller uretfærdigt, så har denne fortræffelige, sovseopsamlende kogte bolleklump af kartoffel, gammel brød i den grad indtaget det centraleuropæiske køkken: tyskere, østrigere, ungarer, serbere, slovenere, tjekker og ukrainere spiser alle glade knödel. Nogle så meget, at de også snupper dem til dessert. Nedenfor viser den bayerske kok både semmelknödel og kartoffelknödel.


Hvor den geografiske "knödelgrænse" går er lidt usikkert. Det er syd for Padborg (helt sikkert) og det er syd for Berlin - men dog så tæt på Berlin, at du nu og da kan løbe ind i knödel. I Ungarn hedder de gombóc eller knédl, i Slovenien knedlji eller cmoki, i Tjekkiet er knedle eller knedliky, i Luxembourg Kniddel, I Bosnien, Kroatien eller Serbien skal du bestille knedle - og i Italien er det Canederli eller Gnocchi. Ordet kloss er i familie med klump, knold og kugle. Plattysk siger Klüten - i Nordfriesland klump.

Især i Østrig, Tyskland og Tjekkiet spiller knödlen en stor rolle. I Tjekkiet er man lige frem usikker på om en tjekkisk pige er giftefærdig, hvis hun ikke kan lave knödel. En knödel er typisk kogt og på størrelse med en stor bolle. Serveres måske i skiver. I Danmark spiller melbollen ingen rolle. Vi kender den vist kun i dem frosne "kød og melbolle" blanding til den hurtige aftensmad og selv der er melbollen milevidt fra en knödel. Vil du opleve knödel må du tættere på knödelland.

Knödelvariationer


Men hvad pokker er det? Knödel dækker over mange varianter, så at sige at man ikke kan lide "knödel" er nok lidt hastigt. Giv knödel en chance:

  • Buchweizenklösse er kartoffelklösse med boghvede og bacon. Faktisk en nordtysk specialitet. I Holstein kan du fx få Holsteiner Buchweizenklöße.
  • Böhmische Knödel af hvedemel og smager som dampet brød. Lokalt også kaldet Wuchten.
  • Griessklössen er lavet af groft hvedemel, semolina - ligesom pasta - samt æg og mælk.
  • Klösse / Knödel kan være lavet af en dej med enten reven kartoffel eller kartoffelmos blandet æg og mel. Det er den rene vare. Kartoffelknödel kan du fx må som tilbehør til flæskesteg og god sovs. I Italien vil de også hedde Gnocchi di patate.
  • Knedliky fra Tjekkiet er dampet brød skåret i skiver. Du har måske fået dem på restauranten U Fleku i Prag.
  • Königsberger Klopse er ikke knödel - men store kogte kødboller.
  • Leberknödel er en slags store kød-melboller, som spises i suppe.
  • Semmelknödel er brød knödel med tørt, hvidt brød, mælk og æggeblommer. Nogle gange er de kogt i et klæde og hedder så Serviettenknödel. Andre varianter med brød er käseknödel med ost, tyrolsk spinatknödel med spinat (og ikke tyrolere) samt Speckknödel med bacon.
  • Speckknödel er med bacon
  • Thuringer Klösse er lavet af kartoffel og måske også fyldt med croutoner eller skinke stykker. De
  • Wickelklösse er en blanding af kartofler og semmelmel fra Erzgebirgen (ved Dresden). Degen rulles ud, smøres med brød, drysses med krummer, rullet sammen og skåret i skiver, som så koges.

Rejser du til Brasillien har de tyske immigranter taget knödel med, men laver dem her med ris, hvedemel og æg.

Desserterne


  • Marillenknödel er med abrikos. Marillenknödel mit Zimt, Zucker und Semmelbrösel er med kanel, sukker og rasp.
  • Topfenknödel er med quark ost, kanelsukker og serveret med æblesovs og streusel (en blanding af sukker, smør og krummer, som giver en sprødoverflade, når det bliver bagt.
  • Zwetschkenknödel er en dessert. Lavet af mel og kartoffeldej omkring hele blommer (svedsker) eller abrikoser og der efter rullet i varme, brunede (med smør og sukker) brødkrummer.

Restauranter i Berlin


I Berlin kan du ofte finde knödel på spisekortet - måske du skulle prøve specialister som:

  • Restaurant Spätzle & Knödel, Wühlischstraße 20, Friedrichshain 
  • Restaurant Knödelwirtschaftswunder, Fuldastr.33, Neukölln
  • Knödel-Restaurant "häppies", Dunckerstraße 85 i Prenzlauer Berg

Kilde: Selvstudier, kogebøger, Wikipedia


 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Arne Jysch: Babylon

Anmeldelse. De fleste kender den tyske Tv-serie ”Babylon”, som er bygget over Volker Kutschers formidable romanserie om politimanden Gereon Rath i Berlin fra 1929 og i årene frem. Tegneren Arne Jysch har tegnet romanen ”Den Våde Fisk” og det er der kommet en fantastisk tegnet roman udaf.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Baedeker’s Berlin und Umgebungen [1887]

Anmeldelse. Baedeker’s Berlin und Umgebungen er en af verdens første moderne rejseguides til storbyferier. Mit eksemplar er fra 1887. Det er en gammel svend, så det er på tide med en anmeldelse på Berlin-guide.dk

GuidebøgerLæs mere
1961: Peter Leibing: Springet ind i friheden1961: Peter Leibing: Springet ind i friheden

Hans Conrad Schumann (1942 - 1998) blev verdensberømt for at stikke af fra DDR, da han sprang over pigtråden mellem øst og vest.

Billeder fra BerlinLæs mere
Malchow - byen på øen

Inselstadt Malchow ligger midt ude i Malchowersee en halvtimes tid syd for Rostock. Fordi den gamle del af byen ligger på en ø har byen det officielle tilnavn ”Inselstadt”. Den er en kurby og bryster sig af sin rene luft og kalder sig også ”Luftkurort”. Mange tilnavne, men her bor dog kun lidt over 6.500 M [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
1721 - Brandenburg koncerterne af J.S. Bach

Komponisten Johan Sebastian Bach (1685-1750) besøgte i 1718/19 Berlin og han dedikerede seks koncerter til Prins Christian Ludwig zu Brandenburg-Schwedt i 1721. Der gik næsten 130 år før noderne blev spillet første gang – og så var de nær forsvundet i 2. verdenskrigs kaos. Markgreven Christian L [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Multikulti – supermarkeder i Berlin

Der bor mennesker fra hele verden i Berlin. Men selv om de holder af Berlin holder de også fast på deres kultur, religion og vaner. Når Kreuzberg kaldes en kulturel smeltedigel er det ikke helt rigtigt. Støberier bruger smeltedigler. De forskellige metaller, der hældes i, blandes og bliver til et. Selv i Kreuzberg er  [ ... ]

ShoppestederLæs mere
Siegfried Lenz: Fyrskibet

Anmeldelse. Den tyske forfatter Siegfried Lenz udkom første gang på dansk i 1960 med bogen Fyrskibet. Nu har Bechs forlag genudgivet bogen i serien ”Klassiske Perler”.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere