Asparges - forårslykke i stænger

Forår er aspargestid i Tyskland. De ligger alle steder og gør sig til - gør de. Altså asparges. Enhver restaurant med respekt for sig selv har asparges på menukortet. Der er mange meninger om, hvad der er bedst - asparges med jordbær? Der er vist kun en udvej - at drage til Berlin i foråret og smage selv. I Berlin spiser man asparges fra Beelitz Det er nogen ordentlige, hvide raketter. 

 spargel


På restaurant Borchardt, Französische strasse 47 ved Gendarmenmarkt skulle der være rigtig gode sparser at få - hvis man har pengepungen i orden. Et sted for diplomater og kostbart. Og helt ærligt - i forårstiden serverer næsten alle restauranter i Berlin asparges. Aspargestiden er fra slut april til sankt hans. Det er der berlinerne går op i asparges. Det er en sæsonvare. Men er du der i maj eller juni, så er asparges udsigten mere end god.

Klassikeren er dampede eller gratinerede asparges med tyk, tyk hollandaisesauce. Dertil nye kartofler - selvom de tyske kartofler sjældent smager nye. Det er faktisk et mysterium. Skal det piftes yderligere op er der skinke til eller en Wienersnitzel. Det er klassikerne. Du kan får en stor portion asparges som hovedret - eller som tilbehør til Wienersnitzel. Aspargessupper, salater med asparges (og krebs!). Du kan drikke øl, kølig hvidvin elle koldt vand til.
 
Har du tid til en udflugt fra Berlin kan berlin-guide klart anbefale en udflugt til Beelitz, hvor alle de gode aspargser kommer fra: Aspargesforlystelsespark, aspargespark, aspargesmuseum, postmuseum, spøgelseshospital, middelalderby og først i juni en aspargesfest.

På aspargesgårdene rundt om Beellitz serveres der også gode aspargesretter og her er vi stødt på asparges-snaps. Det smager som det lyder, og kræver mere tilvænning end Berlin-guide lige har tid til.

Aspargserne dyrkes rundt om Beelitz, og kun aspargser herfra må hedde Beelitz aspargser. Om foråret er planterne dækket til af plast med en hvid og en sort side. Alt efter om det er vigtigt at holde på varmen eller undgå den bliver plaststykkerne vendt om. Aspargserne bliver stukket tidligt om morgenen. Aspargser er de ny skud på roden fra aspargesplanten og så længe den vokser under jorden holder den sig hvid.

Det er vigtigt, at den ikke stikker toppen op for så bliver den lilla. Det spiser man ikke. I sådan en grad, at berlin-guide ikke har kunne finde nogen, som kan fortælle, hvordan den lilla del smager.

Et skarpt jern (det ligner en stor skruetrækker) stikkes ind fra siden i jordvolden og skærer - stikker - roden over. På aspargesmuseet hænger der fine billeder af de kvinder, som stikker aspargserne. De kaldes også Spargelsteckerinnnen. Men når man kører forbi markerne i dag er det store flokke af østeuropæiske landarbejdere, som henter aspargserne frem. Aspargnes sorteres og bliver som oftest solgt samme dag i det aspargesumættelige Berlin.

Under krigen svandt produktionen ind, for det var nødvendigt at producere fødevarer med mere gods i til befolkning og soldater. Under DDR skete der heller ikke meget, for de få asparges der blev lavet solgte styret til vesten. Der var dog nogengange "bückwaren" at få. "Bückwaren" kommer af de varer, som købmanden gemte under disken og derfor bukkede sig efter. Men produktionen var lav og da muren faldt kom velhavende bønder fra vest og købte store dele af jorden - og nu er aspargesproduktionen i top.

Vender man sig først til at hvide aspargser og forår hænger sammen. Så kommer man sig aldrig over det. Det er forårslykke.

Læs mere om aspargserne på siden om Beelitz.


 aspargsmedkrebs


Læs mere på


 

 

 

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Mindestedet Rummelsburg

Rummelsburg er den del af Lichtenberg, der ligger tættest på Spree, og en lille sidegren af Spree kaldes ovenikøbet for Rummelsburger See. Tæt på Berlins centrum, og alligevel et virvar af industri, byggetomter, nybyggeri og og forfald. Rummelsburg er måske mest kendt for sit fængsel, hvor der i dag er et  [ ... ]

Mindesmærker og bygningerLæs mere
Werner Grossmann: Den sidste spionchef

Anmeldelse. Werner Grossmann var spion. Han gjorde en lang karriere fra 1952 i en af verdens mest berygtede efterretningstjenester HVA – Hauptverwaltung Aufklärung. I 1986 nåede han toppen, da han afløste den legendariske og gådefulde Markus Wolf – kendt fra Le Carré trillerne som ”Karla”. I 20 [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Inspiration fra berlin-guides læsere

Informationen og inspirationen på berlin-guide.dk kommer mest fra berlin-guide.dk selv. Men heldigvis har læserne også masser af historier. I forbindelse med lanceringen af Tove Fleischers bog: ”Kærlighed i Kommunismens tid” blev læserne inviteret til at skrive om deres bedste oplevelse i Berlin. To var hel [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Oldtimer Museum – til motorentusiaster

Entusiaster og samlere åbner med mellemrum deres egne museer, og lige syd for Potsdam har Herbert Schmidt åbnet sit eget ”Oldtimer Museum” med masser af gamle motorcykler fra før japanerne overtog markedet. Indimellem også en gammel bil eller imponerende motor.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
Culinaria Deutschland - tænderne i det tyske køkke...

Anmeldelse. Culinaria Deutschland - Deutsche Specialitäten er en tysk kogebog med alt det bedste fra det tyske køkken. 377 proppede sider med historier om tysk mad, masser af opskrifter og fotos. En guldgruppe fundet på udsalg til 4,99 Euro i Kreuzberg.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Christopher Isherwood: Berlin Stories og Cabaret

Anmeldelse. Christopher Isherwood (1904-1986) var forfatter og mest kendt for de to bøger om Berlin ”Mr Norris Changes Trains” og ”Goodbye to Berlin”, som han skrev efter et ophold i Berlin i 1929-1933. Her oplevede han den strålende og fri bys undergang og overtagelse af nazisterne. De to romaner er forlæ [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Voksne på forlænget forårsweekend i Berlin

Vi skal på LANG forårsweekend i Berlin. Tre voksne par og 2 singler med hang til god mad, kultur, historie og nok ikke natklubber. Snak, hygge og god øl er vigtigt. De heldige flyver allerede onsdag aften og kan tage en dag på arbejde via internet og skype. De sidste kommer sent torsdag – og fredag morgen. Hjemrejsen  [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere