Asparges - forårslykke i stænger

Forår er aspargestid i Tyskland. De ligger alle steder og gør sig til - gør de. Altså asparges. Enhver restaurant med respekt for sig selv har asparges på menukortet. Der er mange meninger om, hvad der er bedst - asparges med jordbær? Der er vist kun en udvej - at drage til Berlin i foråret og smage selv. I Berlin spiser man asparges fra Beelitz Det er nogen ordentlige, hvide raketter. 

 spargel


På restaurant Borchardt, Französische strasse 47 ved Gendarmenmarkt skulle der være rigtig gode sparser at få - hvis man har pengepungen i orden. Et sted for diplomater og kostbart. Og helt ærligt - i forårstiden serverer næsten alle restauranter i Berlin asparges. Aspargestiden er fra slut april til sankt hans. Det er der berlinerne går op i asparges. Det er en sæsonvare. Men er du der i maj eller juni, så er asparges udsigten mere end god.

Klassikeren er dampede eller gratinerede asparges med tyk, tyk hollandaisesauce. Dertil nye kartofler - selvom de tyske kartofler sjældent smager nye. Det er faktisk et mysterium. Skal det piftes yderligere op er der skinke til eller en Wienersnitzel. Det er klassikerne. Du kan får en stor portion asparges som hovedret - eller som tilbehør til Wienersnitzel. Aspargessupper, salater med asparges (og krebs!). Du kan drikke øl, kølig hvidvin elle koldt vand til.
 
Har du tid til en udflugt fra Berlin kan berlin-guide klart anbefale en udflugt til Beelitz, hvor alle de gode aspargser kommer fra: Aspargesforlystelsespark, aspargespark, aspargesmuseum, postmuseum, spøgelseshospital, middelalderby og først i juni en aspargesfest.

På aspargesgårdene rundt om Beellitz serveres der også gode aspargesretter og her er vi stødt på asparges-snaps. Det smager som det lyder, og kræver mere tilvænning end Berlin-guide lige har tid til.

Aspargserne dyrkes rundt om Beelitz, og kun aspargser herfra må hedde Beelitz aspargser. Om foråret er planterne dækket til af plast med en hvid og en sort side. Alt efter om det er vigtigt at holde på varmen eller undgå den bliver plaststykkerne vendt om. Aspargserne bliver stukket tidligt om morgenen. Aspargser er de ny skud på roden fra aspargesplanten og så længe den vokser under jorden holder den sig hvid.

Det er vigtigt, at den ikke stikker toppen op for så bliver den lilla. Det spiser man ikke. I sådan en grad, at berlin-guide ikke har kunne finde nogen, som kan fortælle, hvordan den lilla del smager.

Et skarpt jern (det ligner en stor skruetrækker) stikkes ind fra siden i jordvolden og skærer - stikker - roden over. På aspargesmuseet hænger der fine billeder af de kvinder, som stikker aspargserne. De kaldes også Spargelsteckerinnnen. Men når man kører forbi markerne i dag er det store flokke af østeuropæiske landarbejdere, som henter aspargserne frem. Aspargnes sorteres og bliver som oftest solgt samme dag i det aspargesumættelige Berlin.

Under krigen svandt produktionen ind, for det var nødvendigt at producere fødevarer med mere gods i til befolkning og soldater. Under DDR skete der heller ikke meget, for de få asparges der blev lavet solgte styret til vesten. Der var dog nogengange "bückwaren" at få. "Bückwaren" kommer af de varer, som købmanden gemte under disken og derfor bukkede sig efter. Men produktionen var lav og da muren faldt kom velhavende bønder fra vest og købte store dele af jorden - og nu er aspargesproduktionen i top.

Vender man sig først til at hvide aspargser og forår hænger sammen. Så kommer man sig aldrig over det. Det er forårslykke.

Læs mere om aspargserne på siden om Beelitz.


 aspargsmedkrebs


Læs mere på


 

 

 

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

James Hawes: Den korte historie om Tyskland

Anmeldelse. Der findes en del historiebøger om Tysklands historie. Og en bog er ikke nok, for eftersom man kan blive i tvivl om, hvad Tyskland er eller hvor Tyskland er afhængig af tidspunktet – så skal der flere til. Britten James Hawes er ph.d i Tysk, og han har skrevet ”Den korte historie om Tyskland”. Og kor [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1864 - sporene efter krigen med Danmark

I 1864 var der krig mellem Danmark og Preussen, der fik støtte af Østrig. Den kaldes også den 2. Schleswigske krig, for vi var også oppe at toppes i 1848. Krigen varede knapt et halvt år fra 1. februar – 20. juli 1864. Danmark tabte og måtte afstå hertugdømmerne Holsten, Lauenborg og Slesvig. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Liv Collatz: Berlin er

Anmeldelse. Berlin er en roman af Liv Collatz udgivet på Forlaget Nimbo. Det står med store bogstaver på indbindingen af romanen ”Berlin er” af journalist og nu forfatter, Liv Collatz. Bogen handler om at give det regelmæssige, hverdagsaktive, rutineprægede, almindelige liv fingeren – og i stedet ops& [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Olling & Havsteen: Kongerækken

Anmeldelse. Kongerækken. Lindhardt og Ringhof har taget hul på en serie af små bøger om den danske kongerække af Anders Olling og Hans Erik Havsteen. De har interesse for Berlin-guide for de danske konger var en overgang også konger over Nordtyskland - og der var forbindelser til Berlin.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Jens Peder Østergaard og Jakob Thorup Thomsen: Mei...

Anmeldelse. Mein lieber Kristian fortæller historien om flere skæbner, der er bundet til de danske flygtninge lejre ved Karup under og efter Anden Verdenskrig.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Søren Nørby: Sænk Skibene!

Anmeldelse. Danmark var bagud på point under 2. verdenskrig. Vi forsvarede os dårligt nok, da Tyskland angreb, vi solgte landbrugsvarer til Tyskland i stor stil, leverede arbejdskraft til bunkerbyggeri og samarbejdede med besætterne. I august 1943 skiftede billedet, da tyskerne ville overtage det danske forsvar. Søren N&osl [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Funkhaus Berlin – besøg DDRs gamle radiostudier

Funkhaus Berlin ligger i Rummelsburg – en lille bydel langs Spree i den sydlige ende af Lichtenberg – lige på grænsen til bydelen Köpenick. Her arbejdede engang 3.000 radiomedarbejdere. Du kan ovenikøbet tage en pause i en original 1970’er Milchbar med DDR stemning. Huset i Bauhaus stil er bestemt et bes&os [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere