Guide til klassisk musik - vær med på noderne i Berlin

Er du andet og til mere end rytmisk musik? Berlin er lig med klassisk musik. Ikke mindre end 7 symfoniorkestre og to store koncerthaller samt alle de mindre orkestre og spillesteder. Så vil du bruge din aften på klassisk vis er der gode muligheder. Især hvis du er tidligt ude og bestille billetter.

 


Sagnomspundet symfoniorkester. Det orkester vi alle sammen kender. Verdensklasse - hvis ikke verdens bedste orkester. De store dirigenters orkester: Fürtwangler, Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Simon Rattle. Det flotte koncerthus ligger lige ved Potsdamer-Platz. Nok det bedste sted i byen at høre klassiske koncerter. Billetter skal købes i god tid, især hvis du vil sidde på en af de akustisk fantastiske pladser lige foran orkestret.
Herbert-von-Karajan 1, Berlin-Tiergarten

Det tyske symphonie-orkester blev dannet i 1946 og blev betalt af USA indtil 1953. De kan opleves hos Berliner Philharmonikerne.

Kapellet blev dannet i 1570 af kurfürst Joachim II af Brandenburg og dermed er det byen ældste orkester. Orkesteret bor i Staatsoper på Unter den Linden. Staatsoper saneres indtil 2013 og indtil da bor orkestret i Schiller-Theater, Bismacrksstr. 110, Berlin

Radiosymfoniorkestret spiller ofte i den store sendesal i Haus des Rundfunks, hvor der kan være op til 900 tilskuere. Der er også en lille sal med 150 pladser. De første TV programmer blev iøvrigt sendt her fra i 1930'erne og under den kolde krig var den station for Sender Freies Berlin. Nu er det Rundfunk Berlin-Brandenburg, der holder til i radiohuset.
Haus des Rundfunks, Masurenallee 8-14, 14057 Berlin Charlottenburg, Tel.: 030 - 9799312497

Orkestret bor i koncerthaus på Gendarmenmarkt, som oprindeligt var bygget af arkitekten Friedrich Schinkel. Koncerthuset har to sale - den store til symfoniorkestret og en mindre sal til kammer koncerter. Her dirigerede Leonard Bernstein "Ode til friheden" fra Beethovens 9 symfoni i december 1989. Den store sal har plads til 1600 tilhører og har et orgel med 581 piber.
Gendarmenmarkt, Berlin-Mitte

Symphonikerne er et nyt orkester fra 1966, som ikke har sit eget koncerthus. De spiller forskellige steder - og ofte i Koncerthaus.

Berlins musikkonservatorium rummer flere orkestre, kor og et big band. De holder mere end 400 koncerter om året - gratis eller meget billigt.

Universitet har en fin koncertsal i Hardenbergstrasse og Bundesalle og andre steder rundt om i byen. Som regel gratis eller meget billigt.

Berlins fornemme piano fabrik afholder gratis koncerter i boligmodecentret StilWerk 17 i Kantstrasse flere gange om året. Som regel gode musikere, så hold øje.

Radialsystem V er et kulturhus for Friedrichhain, Kreuzberg og Mitte indrettet ved Spree i en gammel pumpestation for Berlin Wasserwerk. Tanken er, at ideerne skal stråle ud fra det kulturelle centre og tiltrække publikum og kunstere fra Berlin. Her bliver der spillet musik og danset.
Radialsystem V
Holzmarktstrasse 33, Berlin

Nikolaisaal Potsdam

Helt uhørt, nutidigt klassisk musk af nye komponister.
Unerhörte Musik
Mehringdam 34
Berlin-Kreuzberg

Akademie für Alte Musik

Akademiet er udsprunget af symfoniorkestrene i ØstBerlin. De spiller på historiske instrumenter og forsøger at genskabe den oprindeligeklang. Kammermusikken kan du høre i Adalbertstrasse 20 i Kreuzberg.

Ensemble er et kammerorkester fra 1987, der spiller musik fra 1600 tallet og frem til idag. Ensemble Oriol Berlin - følg dem på www.ensemble-oriol.de

Koncertkirker
Der er koncerter i mange af Berlins kirker, fx i

Billetter?
Et godt sted at følge med er http://www.classictic.com/


Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Sven Regener: Herr Lehmann

Anmeldelse. Herr Lehmann er titlen på forfatteren Sven Regeners romandebut fra 2001. Romanen foregår i Kreuzberg i sommer og efteråret 1989 – månederne op til Die Wende – murens fald. Kreuzberg var Vestberlins baggård og der er masser af klassisk Kreuzbergerstemning at hente i ”Herr Lehmann”.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
1875: Adolph Menzel, Stålvalseværket - Moderne kykloper1875: Adolph Menzel, Stålvalseværket - Moderne kyk...

I sidste halvdel af 1800 tallet var der gang i industrien, og mange af de nye industrifyrster ønskede udsmykning, som handlede om deres virksomheder. Bankieren Adolph von Lieberman købte maleriet Eisenwalzwerk af Adolph Menzel (1815-1905), men da maleriet blev leveret i 1875 gik bankmanden fallit og var nødt til at sælge [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Thomas Ubbesen: Vi var folket

Anmeldelse. Journalist Thomas Ubbesen og hans kone, journalist og østeuropakender Anne Haubek har rejst Østeuropa tyndt. Det er en generation siden at muren faldt – og hvad så? Er folk blevet lykkeligere med demokrati og kapitalisme? Eller var livet bedre under kommunisterne? Thomas og Anne taler med mænd og koner i  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Centrum for flugt, fordrivelse og forsoning

Dokumentationszentrum der Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung ønsker at belyse flugt, fordrivelse og forsoning i Tyskland. Flugten til vesten, folkefordrivelsen efter 1945 da østpreussen blev opslugt af Sovjetunionen og Polen. Det gav sår og ar der ikke kan ændres - men man kan forsone sig med tanken. Dokumentati [ ... ]

Historie- og kultur museer Læs mere
Stand-up Paddling

Aktiv inspiration. Jesus gik på Geneserat sø, og med Stand-up paddling kan du lære at spadsere over Wannsee eller gå på Spree.Stand-Up Paddling en ny motionsform, hvor man stående på et brædt padler sig over vandet. Det ser tosset ud, men er garanteret god motion. Hvis du ikke har prøvet f&osl [ ... ]

Aktiv i BerlinLæs mere
1945 30 April Hitler dør...eller hvor blev han af?...

Adolf Hitler og Eva Hitler (tidl. Braun), gjorde selvmord i førerbunkeren den 30. april 1945. Russerne stod bogstavligt for døren og krigen var udsigtsløs. Adolf og Eva Hitler blev båret op, hældt over med benzin og brændt. Men hvad der her efter skete har været et mysterium indtil for få år  [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Wittenberge - Symaskiner og operette

Der bor knap 20.000 mennesker i Wittenberge, som gør den til en slags ”hovedstad” i Prignitz, der er den nordøstligste spids af delstaten Brandenburg. Historien rækker tilbage til 1200-tallet og gør Wittenberge og Prignitz til kernepreussisk land. Byens ældste bygning, Steintorturm, går tilbage til [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere