Siegfried Lenz: Fyrskibet

Anmeldelse. Den tyske forfatter Siegfried Lenz udkom første gang på dansk i 1960 med bogen Fyrskibet. Nu har Bechs forlag genudgivet bogen i serien ”Klassiske Perler”.

fyrskibetbillede

Fyrskibet er en lille roman – eller lang novelle – som næsten har form som et kammerspil, et psykologisk drama. Hele handlingen udspiller sig ombord på et fyrskib i Østersøen, som får ubudne gæster.

En mørk aften redder fyrskibets besætning tre mand i havsnød om bord lidet vidende, at de tre mænd i virkeligheden er forbrydere på flugt fra politiet. De tre vil ikke sættes i land i Tyskland. De vil videre over Østersøen til Danmark. Til Faaborg.

Historien tilspidses af, at Kaptajn Freytag, for ikke at udsætte sin besætning for unødige overgreb fra forbryderne, ikke griber ind over for dem. Det er bevæbnede og grove forbrydere, så risikoen er overhængende. Kaptajn Freytag har før været nødt til at lade mænd i stikken, under 2. verdenskrig. Det var der måske gode grunde til, men i besætningens øjne er han upålidelig.

Så Kaptajn Freytag bliver fanget i at skulle vælge at handle med risiko for dem alle, eller at føje gangsterne og håbe, at de alle klarer den. Han holder ved det sidste som kaptajn og forsøger at optræde så kaptajnskorrekt som muligt ved fx at føre logbog. Det med til syneladende at være en kujon kræver jo faktisk et mandfolk, men for Freytag er presset større endnu, for hans søn er også om bord. Skal han tage hensyn til sønnens liv – eller sønnens billede af sin far?

Og så er der hensynet til den store ansvarlighed, for Kaptajn Freytag risikerer at forbryderne kaprer skibet og sejler til Faaborg. Det truer de med, men et fyrskib, der ikke er på sin plads, kan få uoverskuelige følger for de skibe, der stoler på at deres position er rigtig. Så Kaptajn Freytag nægter at flytte fyrskibet.

Og rundt om dem duver stadig enkelte løsrevne miner, som kan true både forbrydere og besætning. Fyrskibet markerer ellers en mineryddet sejlrende, men der er altid de miner, der alligevel bliver overset. Hvem ved – efter 20 år kan de måske stadig springe i luften?

Det er en fortælling om magt og afmagt, om at turde stå alene i sin overbevisning mod flertallet. Om moral, ansvarlighed og ordentlighed.

Det er en maritim fortælling og det myldrer med sø udtryk som spanter, kabys, kortrum, skot, logbog, messe – og vejret rusker, hyler, suser og river og båden gynger.

Video: Fra filmatisering af fyrskibet.

”Fyrskibet” er en fin lille bog med sus og storm og besindig action. Det er en bog man kan analysere længe på, så tidligere har den ofte været gymnasiepensum i både Tyskland og Danmark. Bechs forlag tilbyder bogen både som lydbog og på tryk. På Mofibo finder du begge dele. Jeg kan kun ønske god læselyst, for det er en lille perle af en bog.

Læs mere af og om Siegfred Lenz her.

fyrskibetlenzbogSiegfred Lenz
Fyrskibet
Bech’s forlag
2007

Første gang udgivet som ”Das Feuerschiff” i 1960.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Wolgast og den danske ulykke

Wolgast er en by i Tysklands fjerneste, nordøstligst hjørne i Mecklenburg-Vorpommern. En lille by, men egentlig er det byen, som markerede Danmarks skifte fra nordeuropæisk stormagt til nedturen som småstat i Europas udkant. Wolgast er en lille hyggelig by, som er et stop værd på vej til ferieøen Usedom. [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Luke Daly-Groves: Hitlers død

Anmeldelse. Hitlers død har i mange år været omgæret af mystik og konspirationer. For modsat Mussolini, der blev hængt op med hovedet nedad, så hele verden kunne se, at nu var diktatoren død – så hang Adolf Hitler ikke nogen steder. Han var bare væk. Puf. Adolf Hitler blev set i Argentin [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Club-Mate – moderigtig koffeinskud i Berlin

Mate er en koffeinrig, te-lignende drik, som stammer fra Latinamerika. Den er populær i Argentina, Urugay, Paraguay – men er også til at få i Berlin. Fast inventar i din Späti faktisk. Hvis du ikke har en "späti", så er det bare slang for den lokale kiosk, der har åbent til sent. I sydamerika serveres&n [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
Oranienburg - i skyggen af KZ lejren

Oranienburg er en lille by nord for Berlin. Havde det ikke været for perioden 1933-45 ville byen være kendt som en idyllisk flække nord for Berlin. Men i byens udkant lå KZ-lejren Sachsenhausen - og det ændrede alt for Oranienburg.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
1896: Robert Müller: Kongen over det hele1896: Robert Müller: Kongen over det hele

König Friedrich der Große (1712-1786) inspiserer kartoffeldyrkerne. Maleriet er kendt i Tyskland og hedder: Der König überall. Kongen over det hele. Frederik den Store var den helt store preussiske konge, og maleren Robert Müller har her forestillet sig en situation, hvor kong Frederik den Store stiger ud af sit oph&oslas [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
1958: Gustav Seitz' skulptur af Käthe Kollwitz1958: Gustav Seitz' skulptur af Käthe Kollwitz

På Kollwitz-platz står en skulptur af kunsteren Gustav Seitz, som forestiller kunsteren Käthe Kollwitz. Käthe var vidne til proletariats urimelige levevilkår, til 1. Verdenskrigs lidelser og sulten og armoden i Tyskland bagefter. Det fortalte hun om i sin kunst, og Gustav Seitz har skabt en stærk skulptur som mind [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Meissen og det fine porcelæn

Meissen er en lille by 25 kilometer fra Dresden i Sachsen og et par timers kørsel syd for Berlin. Meissen ligger idylisk ved floden Elben og er kendt for sit porcelæn, for Albrectsburg og de to kirker – domkirken og Vorfruekirke (Frauenkirche). Meissen har 30.000 indbyggere og en historie, der går 1.000 år tilbage i t [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere