Siegfried Lenz: Fyrskibet

Anmeldelse. Den tyske forfatter Siegfried Lenz udkom første gang på dansk i 1960 med bogen Fyrskibet. Nu har Bechs forlag genudgivet bogen i serien ”Klassiske Perler”.

fyrskibetbillede

Fyrskibet er en lille roman – eller lang novelle – som næsten har form som et kammerspil, et psykologisk drama. Hele handlingen udspiller sig ombord på et fyrskib i Østersøen, som får ubudne gæster.

En mørk aften redder fyrskibets besætning tre mand i havsnød om bord lidet vidende, at de tre mænd i virkeligheden er forbrydere på flugt fra politiet. De tre vil ikke sættes i land i Tyskland. De vil videre over Østersøen til Danmark. Til Faaborg.

Historien tilspidses af, at Kaptajn Freytag, for ikke at udsætte sin besætning for unødige overgreb fra forbryderne, ikke griber ind over for dem. Det er bevæbnede og grove forbrydere, så risikoen er overhængende. Kaptajn Freytag har før været nødt til at lade mænd i stikken, under 2. verdenskrig. Det var der måske gode grunde til, men i besætningens øjne er han upålidelig.

Så Kaptajn Freytag bliver fanget i at skulle vælge at handle med risiko for dem alle, eller at føje gangsterne og håbe, at de alle klarer den. Han holder ved det sidste som kaptajn og forsøger at optræde så kaptajnskorrekt som muligt ved fx at føre logbog. Det med til syneladende at være en kujon kræver jo faktisk et mandfolk, men for Freytag er presset større endnu, for hans søn er også om bord. Skal han tage hensyn til sønnens liv – eller sønnens billede af sin far?

Og så er der hensynet til den store ansvarlighed, for Kaptajn Freytag risikerer at forbryderne kaprer skibet og sejler til Faaborg. Det truer de med, men et fyrskib, der ikke er på sin plads, kan få uoverskuelige følger for de skibe, der stoler på at deres position er rigtig. Så Kaptajn Freytag nægter at flytte fyrskibet.

Og rundt om dem duver stadig enkelte løsrevne miner, som kan true både forbrydere og besætning. Fyrskibet markerer ellers en mineryddet sejlrende, men der er altid de miner, der alligevel bliver overset. Hvem ved – efter 20 år kan de måske stadig springe i luften?

Det er en fortælling om magt og afmagt, om at turde stå alene i sin overbevisning mod flertallet. Om moral, ansvarlighed og ordentlighed.

Det er en maritim fortælling og det myldrer med sø udtryk som spanter, kabys, kortrum, skot, logbog, messe – og vejret rusker, hyler, suser og river og båden gynger.

Video: Fra filmatisering af fyrskibet.

”Fyrskibet” er en fin lille bog med sus og storm og besindig action. Det er en bog man kan analysere længe på, så tidligere har den ofte været gymnasiepensum i både Tyskland og Danmark. Bechs forlag tilbyder bogen både som lydbog og på tryk. På Mofibo finder du begge dele. Jeg kan kun ønske god læselyst, for det er en lille perle af en bog.

Læs mere af og om Siegfred Lenz her.

fyrskibetlenzbogSiegfred Lenz
Fyrskibet
Bech’s forlag
2007

Første gang udgivet som ”Das Feuerschiff” i 1960.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Jørgen Møller: Hvorfor blev Europa ikke et imperiu...

Anmeldelse. Hvorfor blev Europa ikke et imperium? USA er verdens stærkeste imperium. Kina har været samlet i tusinder af år. Men Europa er ikke samlet. Det er suveræne stater der samarbejder. "Siden romerrigets fald har ingen magthaver været i stand til at underlægge sig kontinentet. Der har ganske vist vær [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1961: Peter Leibing: Springet ind i friheden1961: Peter Leibing: Springet ind i friheden

Hans Conrad Schumann (1942 - 1998) blev verdensberømt for at stikke af fra DDR, da han sprang over pigtråden mellem øst og vest.

Billeder fra BerlinLæs mere
Harald Sandner: Myter og sandheder om Adolf Hitler...

Interview. Berlin-guide.dk har mødt forfatteren Harald Sandner i Berlin. Harald Sandner er historiker og har specialiseret sig i at skrive om og dokumentere Adolf Hitler’s liv og levned. Hans bøger findes ikke på dansk, og derfor er han ikke så kendt i Danmark. Men han er måske den nulevende tysker, som ved all [ ... ]

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Søren Nørby: Sænk Skibene!

Anmeldelse. Danmark var bagud på point under 2. verdenskrig. Vi forsvarede os dårligt nok, da Tyskland angreb, vi solgte landbrugsvarer til Tyskland i stor stil, leverede arbejdskraft til bunkerbyggeri og samarbejdede med besætterne. I august 1943 skiftede billedet, da tyskerne ville overtage det danske forsvar. Søren N&osl [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Erlebnis-Dorf Elstal - Rutchebaner og vilde opleve...

Berlin mangler et godt Tivoli. Luna-park henstår som spøgelsesby og i løbet kommer omrejsende tivolier forbi. I kanten af Berlin – vest for Spandau i landsbyen Elstal er der nu et lille tivoli: Karls Erlebnis-Dorf Elstal.

Børne tipsLæs mere
David Bowie, Heroes og Berlin

Du skal ikke have været længe i Berlin før berlinerne referer til David Bowie. David Bowie boede i Berlin i 1976-79 i den måske mest kreative periode som kunstner. Her boede han sammen med Iggy Pop.

Guide til musikken i BerlinLæs mere
Kirstine Kloster Andersen: Spurven

Anmeldelse. Journalist og forfatter Kirstine Kloster Andersen har skrevet "Spurven". Historien er en lille, dramatisk historie om den danske spion Vera Schalburg. Vera "Spurven" Schalburg var muligvis spion for både Sovjetunionen samt Nazi-Tyskland og Storbrittanien under den 2. verdenskrig. Efter krigen har der kun på rygte og konspira [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere