FLIX: Splint og Co i Berlin

Anmeldelse. I Tyskland er tegneserien Splint og Co kendt som Spirou. ”Spirou in Berlin” er en fantasifuld og hæsblæsende grafisk novel eller tegneserie, som foregår i Berlin. Tegnet af den tyske tegneserieforfatter, FLIX.

Spirouillustration

Illustration fra tegneserien (Den engelske udgave).

Piccoloen fra Moustique Hotel, Spirou (I Danmark SPLINT) i rød uniform og hans ven, journalisten Fantasio (I Danmark KVIK), bliver viklet ind i et eventyr i sommeren 1989 nogle måneder før murens fald. Den onde Zantafio forsøger at kuppe Østtyskland og han kidnapper greven af Champignac, Graf Von Rummelsdorf (Grev Champignac i Danmark).

Grevens fulde navn er Pankratius Landislaus Adalbert von Rummelsdorf (På dansk: Greve Paulus Hégésippe Adélard Ladislas de Champignac) og han opfinder de særeste apparater og er professor i svampe. Spirou og Fantasio ræser til Østberlin for at redde greven ud af klørerne på STASI. Men STASI agenterne kommer efter dem, Fantasio bliver arresteret, så Spirou må klare trådende for alle.

Meget underholdende historie og virkeligt flotte tegninger og satire over det hedengangne DDR. Fx dialogen i et tomt supermarked: ”Undskyld, har De ingen æbler?”, ”Næh, ingen æbler har vi først i morgen. I dag har vi ingen bananer!”. Og så er der spionen, der stikker hovedet op fra kloakken og fotograferer spionen, der fra bag en mur holder øje med en mand, som i dækning fra sin avis bruger kikkert til at overvåge en eller anden.

Eller eftersnakkerne i den øverste top, som hver gang foreslår det samme som løsning på et problem: Den første siger ”Bananplantager på Usedom”, den sidste siger ”øhhh…”, den tredje siger: ”Schnaps!”, den fjerde siger ”Schnaps und Bananen”, og den sidste: ”Krig! Krig er altid godt”. Det er dem der åbner balladen efter at STASI chefen har konstateret: ”Liebe Genossinnen und Genossen – wir sind PLEITE!” – Kammerater og Kammeratinder – Vi er færdige!.

Løsningen er ifølge STASI at omdanne brunkul, som DDR har nok af og ingen er interesseret i, til diamanter. Det er det Grev Rummelsdorf har en løsning på. Spirou / Splints ven, Grev Rummelsdorf bliver kidnappet – og derfra ruller historien. Hæsblæsende action og med lidt hjælp fra magisk realisme, nogle aber og undergrundsmodstandere af regimet får Spirou for alvor udfordret STASI.

spiroui2

Spirou er en klassisk, belgisk tegneseriefigur, som belgierne har haft fornøjelsen af siden 1938 og fransksprogede har leet med Spirou lige siden. Stregerne der kom ud af Belgien er mangfoldige, og også i Danmark har vi læst om Asterix, Lucky Luke, Spirillen og TinTin (som i Tyskland er kendt som Tim og Struppi). På dansk er Spirou kendt som Splint & Co. Historierne om Spirou / Splint og Co er fortalt og tegnet af mange tegnere. Den tyske tegner, FLIX, er den første tysker, som har lavet en historie med Spirou.

Berlin-guide synes at Splint figuren, som en slags James Bond, fungerer rigtigt fint i Berlinerklæderne, og der er virkeligt fine tegninger af DDR. 

Tegneren FLIX hedder egentlig Felix Görmann og er født i 1976. Han blev inviteret af de belgiske ejere af brandet til at tegne historien i forbindelse med 80 års jubilæet for Spirou. Flix bor i Berlin og tegner dagligt for Frankfurter Allgemeine med striben: Glückskind. Læs mere om Flix på hans hjemmeside og se også der hans fremragende og humoristiske tegninger. Fem berlinerbamsebjørne til FLIX for præstationen. Den kan købes i alle boghandlere i Berlin og der findes både en tysk og en englsk version.

spirouiinberlinbogFLIX

Spirou in Berlin
Carlsen
2018

60 sider

Læs mere om Splint & Co her

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Sinclair McKay: Dresden 1945

Anmeldelse. Den 13. februar 1945 blev byen Dresden udslettet. Tusindvis af bomber blev kastet ned over byen, og omkring 25.000 mennesker blev dræbt. Den engelske bestsellerforfatter Sinclair McKay giver en levende beskrivelse af angrebet fra de allerførste bomber til de enorme brande, der bredte sig gennem byens kvarterer. Flammerne n& [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1756 – 1763 Syvårskrigen og de brandenburgske mira...

Syvårskrigen blev udkæmpet fra 1756 til 1763 og omfattede den Preussiske syvårskrig, samt den franske og den indianske krig. På den ene side stod England, Hannover og Preussen og på den anden stod Frankrig, Østrig, Rusland, Sverige og Sachsen. Spanien og Portugal blev også involveret og krigen blev ogs&ari [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Kirstine Kloster Andersen: Spurven

Anmeldelse. Journalist og forfatter Kirstine Kloster Andersen har skrevet "Spurven". Historien er en lille, dramatisk historie om den danske spion Vera Schalburg. Vera "Spurven" Schalburg var muligvis spion for både Sovjetunionen samt Nazi-Tyskland og Storbrittanien under den 2. verdenskrig. Efter krigen har der kun på rygte og konspira [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Guidede ture via "Get my guide" - 20 inspirationer...

Get my Guide er en online service, som events, museer, guider over hele verden bruger. Det gør let og hurtigt at booke plads på en oplevelse - og gør du det fra denne side får berlin-guide.dk en lille kommission. Det koster at drive sitet, så bliv endelig inspiret på forslagende nedenfor. Så har du hurtig [ ... ]

Guidede tureLæs mere
1635: Malle Babbe – den hollandske landsbytosse1635: Malle Babbe – den hollandske landsbytosse

Malle Babbe blev malet af den hollandske guldaldermaler Frans Hals i 1633/35. Maleriet har før haft titlen Hille Bobbe eller Heksen fra Haarlem. Det har været fortolket som et genre-maleri af en sagnomspundet heksefigur. Men det er i virkeligheden i portræt af en kvinde fra Haarlem i Holland, som var kendt som Malle Babbe.

Billeder fra BerlinLæs mere
På job i Berlin

Mange kommer til Berlin i forbindelse med deres arbejde - eller har et par dages arbejde med til Berlin. Overvej at finde dig en god kontor plads.

Bo i BerlinLæs mere
Horst Evers: Hvis jeg var dig, så ville jeg da els...

Anmeldelse. Hvis jeg var dig, så ville jeg da elske mig – Wäre ich du, würde ich mich lieben. Det hedder en af Horst Evers bøger. Horst Evers er født i 1967 og er berlinsk forfatter og ”kabaretist”. Horst Evers beskæftiger sig med hverdagens besynderlige sider. Her en anmeldelse mere af Horst Ev [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere