Kurt Vonnegut: Slagterhal 5

Anmeldelse. Kurt Vonneguts klassiker fra 1969: Slaughterhouse-Five, or The Children's Crusade: A Duty-Dance with Death er en science fiction-agtig anti-krigsroman. Bogen følger den amerikanske soldat Billy Pilgrim, som i 2. verdenskrig bliver holdt fanget af tyskerne og overlever bombningen af Dresden. En begivenhed som Kurt Vonnegut selv gennemlevede. På dansk hedder bogen Slagtehal 5.

slagterhus5DRESDEN 

So it goes

Billy Pilgrim er ikke meget af en soldat og han har ikke tænkt sig at gøre meget for at forsvare sig selv. Han hænger på indtil tyskerne fanger ham i ”Battle of the Bulge”, hvor tyskerne i 1944 havde held til at overraske de allierede med et modangreb gennem Ardennerne i Belgien. Han bliver fanget sammen med Roland Weary, der er en krigsliderlig og sadistisk soldat med høje tanker om sig selv. Weary dør af koldbrand i en fangetransport til Dresden, men inden når han at give Billy Pilgrim skylden for sin død– og Wearys kammerat, Paul Lazzaro, sværger at slå Billy Pilgrim ihjel. Bare fordi det at tage hævn er det skønneste i verden. Der er jo hvad der sker. So it goes.

Billy Pilgrim blev kidnappet af Trafolmadoranere fra en fjern planet og han er derfor i stand til rejse i tiden – frem til sin død og tilbage igen. Det er jo hvad der sker. Og i bogen følger vi Billy Pilgrim frem og tilbage i tiden og til hans besøg hos Trafolmadoranerne, hvor han bliver holdt fanget og udstillet i ZOO.

Værd at bemærke i parantes, at Trafolmadoranere har 6 køn, men de ses ikke af mennesker fordi alle kønsforskellene findes i den fjerde dimension – og vi mennesker ser jo kun tre. Vonnegut havde ikke kunne forudse at vi her 50 år efter han skrev sin roman er nået op på næsten 60 forskellige kønsidentiteter i menneskeheden – og de er så svære at se, at også de må høre til i en fjerde, trafalmodransk dimension. Trafalmadoranerne selv fik øje på syv køn hos menneskene.

Det er en skør bog og fyldt med sort humor. Historien er opbrudt som en mosaic af små billeder. Og der er en række gentagelser. Fx bliver sætningen ”so it goes” brugt hver gang nogen dør. Det er jo, hvad der sker. Sætningen bliver brugt mere end 100 gange: Apatisk, humoristik, sorgfuldt.

Hvad er meningen

Vonnegut har selv sagt om bogen, at bombningen af Dresden var så meningsløs, at det ikke er muligt at skrive meningsfuldt om begivenheden. Og måske eksisterer mening slet ikke. I begyndelsen af bogen har Billy Pilgrim tro på, at Jesus lever, at alting har en mening, at der er årsag og effekt, at der er fri vilje – men Trafolmadoranere tror ikke på tid, linearitet, mening. Ting sker, og alting sker samtidigt og altid – og sådan er det. Der er ikke en særlig mening med det.

Slagterhus 5, hvor Billy Pilgrim blev holdt fanget, eksisterer i Dresden. Her blev Kurt Vonnegut mishandlet og holdt fanget som krigsfange, og kun fordi de blev holdt fanget i kødkælderen under slagtehuset overlevede han (og Billy Pilgrim) bombningerne.

Besøg Slagtehal 5 i Dresden

Hvis du er I Dresden kan du den dag i dag besøge Slagterhal 5 på Messeområdet i Dresden. Der er udstillinger og rundvisninger med udgangspunkt i Kurt Vonnegut og bombningerne af Dresden. Læs mere om det her.


Slagterhus 5 filmtrailer.

Bombningen af Dresden i 1945

Bombningen af Dresden den 13.- 15. februar 1945 var intense. De blev gennemført af RAF og USAAF i fire bombninger. Det er uklart hvor mange omkomne der var, men tal fra 35.000 til 500.000 bliver nævnt. De intense bombninger skabte ild-storme og enorme temperaturer, hvor folk smeltede eller blev suget ind i flammerne eller kvalt i deres beskyttelsesrum, når ilstormen sugede alt ilt væk.

Angrebene blev beordret af den britiske øverstbefalende fra RAF, Arthur Harris, som også er kendt som Bomber Harris. Store dele af det gamle Dresden blev udslettet. Kulturikoniske bygninger som Semperoperaen, Zwinger museet, Frauenkirche og bygninger fra barokken, renæssancen og Gründerzeit. Dresden havde været kendt som ”Elbens Firenze”. Blandt de overlevende var mirakuløst den jødiske litteraturvidenskabsmand Victor Klemperer, der undslap Gestapo og Holocaust, da GESTAPO hovedkvarteret blev ramt.

En stor del af den gamle bydel er efterhånden genopbygget. Især siden genforeningen har der været fart på og Dresden er den dag i dag igen en kulturperle, der er besøg værd. Der er 200 kilometer fra Berlin, så det er for langt væk til en hurtig udflugt fra Berlin. Men ikke til et weekendbesøg eller flere dage. Dresden er sin egen rejse værd.

Det er stærkt omdiskuteret om terror-bombning havde nogen indflydelse på krigens gang i Tyskland. Det blev brugt af alle parter. Nazisterne bombede løs i London og andre storbyer, og RAF og USAAF bombede voldsomt tilbage i stort set alle tyske storbyer i en grad så byer som fx Berlin, Hamborg, Kølln var stort set jævnet med jorden ved krigens afslutning. Heidelberg undgik bombningerne og er i dag en illustration af de kulturelle værdier, der gik tabt i andre byer.

Især bombningen af Dresden har været omdiskuteret fordi den militære værdi på det sene tidspunkt i krigen næppe modsvarede voldsomheden i angrebet. ”So it goes”, med Kurt Vonneguts ord. Det er jo hvad der sker.

Dokumentar om bombningen af Dresden.

Ikonisk antikrigsroman

Slagterhal 5 er en ikonisk roman i amerikansk litteratur. Bogen gav Kurt Vonnegut en kultstatus i den kategori, hvor det næsten er umuligt at skrive en bog efterfølgende. Hans kultstatus er ikke blevet mindre af, at mange amerikanske biblioteker nægtede at have bogen på hylderne på grund af indhold og sprog. Bogen udkom midt i ungdomsoprør og Vietnamkrig.

Bogen har selvbiografiske elementer. Blandt andet møder Billy Kurt Vonneguts alter ego, som optræder i flere bøger: Forfatteren Kilgore Trout, som er en science fiction forfatter, som uden større succes skriver den ene mere underlige science fiction roman efter den anden, uden at blive solgt eller berømt, fordi han skriver så dårligt. Trout har fx skrevet bøger, der minder meget om Billys egen historie – der jo er skrevet af Kurt Vonnegut med afsæt i hans egen historie. Det er en vridemaskine.

Og i dag – 50 år efter udgivelsen – har den ikke mistet glød. For læsere med hang til symboler og analyse af skøn-litteratur er der beskæftigelse til mange vinteraftener. Brug google til at finde de mange kommentarer. Selv har jeg haft glæde af ”Cliffs Notes”, til at få overblik over bogen. Kurt Vonnegut døde i 2007.

Min version er amerikansk, men den er oversat til dansk med titlen ”Slagtehal 5” og det samme er en lang række af Kurt Vonneguts bøger. Men for tiden skal man være lidt heldig i antikvariaterne for at finde et eksemplar.

Der er fuldt hus i berlinerbamsebjørne til Slagtehal 5, for det er en nøgleroman om krig og elendighed, om bombningen af Dresden, og en sværvægter i amerikansk litteratur. Godt at have læst før du besøger Dresden, men ikke helt afgørende for et besøg i Berlin - trods alt.


slagtherhus5bogenSlaughterhouse-Five

50th anniversary edition
Kurt Vonnegut
Modern Library
2019

Først udgivet I 1969.

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Bayern i Berlin

Bayersk øl. Der er en grund til at den gode brygger Jakobsen tog til München for at finde gær til bayersk øl. Øl for bayern er godt og her ligger nogen af verdens ældste og største bryghuse. Traditioner. I Mitte ligger en god samling. Ind og få øl af de store krus. En liter hedder "Ein Mass" [ ... ]

Ølguiden til Berlin - øl er øl som Göthe sigerLæs mere
Fritz Scheel: Karup-Berlin over østfronten

Anmeldelse. Fritz Scheel Petersen (1924-1998) blev født ind i det tyske mindretal i Sønderjylland. Få år før Fritz blev født var Sønderjylland – eller Nordschleswig – tysk område. Selvom folkeafstemningen i 1920 havde gjort Sønderjylland dansk igen, så gjorde det ikke all [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Røde Kors museet i Friedenau

Røde Kors kender alle i hele verden. Den neutrale hjælpe organisation, som har fokus på mennesket og hjælper upartisk. I Berlin er der et lille museum for Røde Kors. Museet viser historien om Røde Kors fra 1863 og til i dag – og om, hvordan Røde Kors var delt under den kolde krig.

Historie- og kultur museer Læs mere
Siegfried Lenz: Overløberen

Anmeldelse. Siegfried Lenz’ roman overløberen blev udgivet i 2014 – med mere end 60 års forsinkelse. Romanen handler om det sidste år af krigen, hvor alting er i opløsning på østfronten. Ude i et sumpet skovområde ved de Masuriske søer står en lille deling værnemagtssoldate [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Jason Lutes: Berlin

Anmeldelse. Grafiske romaner kan noget helt særligt, og tegneren Jason Lutes har tegnet Weimar republikkens undergang i sit store værk, Berlin. Du kan få hele den samlede udgave på dansk i fremragende indpakning.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
På job i Berlin

Mange kommer til Berlin i forbindelse med deres arbejde - eller har et par dages arbejde med til Berlin. Overvej at finde dig en god kontor plads.

Bo i BerlinLæs mere
1864: Wilhelm Camphausen: Preussernes storm på Als1864: Wilhelm Camphausen: Preussernes storm på Als...

Die Erstürmung der Insel Alsen durch die Preußen am 29. Juni 1864 hedder Wilhelm Camphausen (1818-1885)'s billede af Preussernes sejrrige angreb på de danske bastioner på Als i 1864.

Billeder fra BerlinLæs mere