Katrin Ludwig: Mehr als Eisbein und Bulette

Anmeldelse. Katrin Ludwig skriver om det berlinske køkken i bogen ”Mehr als Eisbein und Bulette”. En kogebog, som både byder på anekdoter, historiefortælling, berlinervisdom og opskrifter om madvanerne i Berlin.

zillestube

Billede: Heinrich Zille tegning af en beværtning "Die Destille" med druk og armod. Zille tog berlinerne på kornet ved sidste århundredeskifte.

Lieba wat Jutet, aber dafür een bisken mehr - helst noget godt og gerne lidt mere. Berliner sætter pris på både kvalitet og kvantitet. Man går ikke sulten fra en berlinsk restaurant.

Berlin er en indvandrer by. Der bor hele tiden nye mennesker, og hver især putter de lidt i gryden. Nogle retter bliver med tiden så berlinske, at de bare hører til der. Eisbein, bulette, currywurst – og selv döneren. Inspirationerne er tyske, franske, jødiske, hollandske, tyrkiske – nogen retter er blevet til af overflod og andre nød. Berlin-guide har beskæftiget sig en del med det berlinske køkken, og det er der kommet et ret omfangsrigt menukort ud af. Tjek selv berlinernes menukort.

Katrin Ludwig har set det samme. Mad er ikke bare det, der ligger på tallerkenen foran os. Det er historie og kultur og finurligheder og anekdoter. Fortællingen er det ekstra krydderi, der kan få os til at smage noget, vi måske ikke ellers havde sat tænderne i. Bogen er på tysk og der bliver brugt en del berlinerslang, der er charmerende, men ikke så tilgængeligt. Mange af de samme historier finder du blandt andet på berlin-guide.dk’s menukort.

Kneiperne

Katrin Ludwig beskæftiger sig også med kneiperne, de små brune værtshuse, hvor sproget har sin egen dans. Fx grundreglen:

”Vorn Schnaps ’n Schnaps un nach ’n Schnaps ‘n Schnaps”. Tag den: før snapsen en snaps og efter snapsen en snaps. Tæl lige op, hvor mange man så har fået? Eller:

”Wenn ick ’n Schnaps jetrunken, bin icke en andere Mensch un der andere Mensch will ooch ’n Schnaps ham. Ægte berlinerisch – på dansk i klartekst: ”Når jeg har drukket en snaps bliver jeg et andet menneske, og det andet menneske vil også have en snaps”. Der kan være fordele ved personlighedsspaltning.

Katrin Ludwig advarer mod at bestille internationale retter på kneiperne – for Soljanka overhovedet ikke minder om den Soljanka man kender fra Ukraine (Katrin Ludwig mener, at en gummistøvle og en vase har lige så meget til fælles) – det samme gælder ungarsk Gullasch.

Helt almindeligt i Berlin er en bulette med brød, og den uimponerede berliner kan mene, at det berlinske køkken har det hele: Hvad er en hamburger, hvis det ikke bare en bulette mit brot, en hot dog en brötschen mit bockwurst. Sku det nu være noget?

Fordrukne jomfruer

Og fra Kneiperne går Katrin Ludwig så hele det berlinske bord rundt: kartofler, supper, kødet, fisken, sovsen, æg, søde sag og kager – med historier og opskrifter. En lille smagsprøve her på retten ”Versoffne jungfern” – Fordrukne jomfruer: Pisk 2-3 æg med ½ liter rødvin og to spiseskefulde sukker og lidt vaniliesukker i en skål og rør stykker af 6-8 daggamle rundstykker i. Rør sammen med Zwiebackbrösel – knuste tvebakker. Klap sammen til et brød og steg på panden i 100 gram smør. Drys med kanelsukker – og du har en ”versoffen Jungfern” – næsten det samme som ”arme riddere”. Nogle sprinkler med gløgg.

Berlinerkarikatur

Katrin Ludwigs kogebog kommer vidt omkring, og er nærmest fabulerende over emnet – med undtagelse af de kortfattede og praktiske opskrifter. Hun citerer fx forfatteren Kurt Tucholsky om berlinerens karakter:

Berlinerne er mest fra Posen og Breslau og har aldrig tid…Berlinere taler ikke sammen – nogle gange ser man nogen tale med hinanden, men det er ikke samtaler, det er monologer vendt mod hinanden. Der er kun 2 slags berlinere: ”ham se keen Jrössern?” ("Har De ingen større?"). Og ”Na – fabelhaft”-berlineren. "Fedt nok" - berlineren.

Det er en grov karakteristik, men min egen datter har påpeget, at hun i Berlin kun har brug for at kende to sætninger på tysk: ”Hvad koster den?” og ”Hvor er prøverummet?”. Ingen grund til at gøre det med tysk sprog mere vanskeligt end højst nødvendigt. 

Katrin Ludwig bidrager selv med en lille god sætning: "Diät is det, wat nach dem Essen kommt"" - Dieten skal vi have efter maden. Nu skal det gøre godt med et stykke med mad.

Berlinermadsnak for nørder

Mehr als Eisbein und Bulette – Berliner Rezepte und Küchengeschichten er en lidt nørdet berlinerbog. Og jeg har haft masser af fornøjelse af at bladre i den. Den er nok mest for dem, der meget ofte kommer til Berlin og gerne vil have røverhistorierne med. Tre berlinerbamsbjørne til Katrin Ludwig for dette lille værk.Bogen finder du på Amazon eller i Berlin.

Katrin Ludwig er født i 1936, bor i Schöneiche nær Berlin. Hun er dramaturg og har skrevet børnebøger.


eisbeinogbuletteKatrin Ludwig
Mehr als Eisbein und Bulette – Berliner Rezepte und Küchengeschichten
HeRas Verlag
2017

175 sider

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Dessau – her blev Bauhaus født

Bauhausentusiaster kender med garanti Dessau, som ligger syd for Berlin og nord for Leipzig. Bauhaus er en kunst, arkitekt, design tænkning, som opstod omkring 1920. Andre vil kende Dessau for slaget ved Dessau den 25. april 1626, hvor danske styrker blev slået tilbage. Dessau husede Junkers flyfabrikker i 2. verdenskrig, og det kostede [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Carl-Henning Wijkmark: Jægerne på Karinhall

Anmeldelse. Den svenske forfatter Carl-Henning Wijkmark debuterede i 1972 med bogen ”Jægerne på Karinhall”. Den foregår i 1936 på Hermann Görings jagtgods nord for Berlin. En forunderlig blanding af spionroman med forviklinger, historisk dokumentarisme og pornografi. Den blev genudgivet i Danmark i 2018 af B [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Oldtimer Museum – til motorentusiaster

Entusiaster og samlere åbner med mellemrum deres egne museer, og lige syd for Potsdam har Herbert Schmidt åbnet sit eget ”Oldtimer Museum” med masser af gamle motorcykler fra før japanerne overtog markedet. Indimellem også en gammel bil eller imponerende motor.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
Zuchthaus Brandenburg-Görden

I Brandenburg-Görden havde nazisterne et fængsel for politiske fanger og omkring 2.000 mennesker blev henrettet her. Det yngste offer var blot 15 år, franskmanden Henri Delst. Det gik både udover tyskere og mennesker fra andre europæiske lande, dog så vidt vides ingen danskere. 60 procent var politiske fanger. Man [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring BerlinLæs mere
Sprogforbistringer

"Bitte, ich möchte gern ein bier kaufen", "Sure, that will be 3,70 Euro", "Vielen dank". Sprogene blander sig i Berlin og som turist kan man klare sig på engelsk. Så meget, at selv når man prøver på skoletysk, så får man svar på engelsk. Tysk er hovedsproget, men du hører også engel [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
UNESCO verdensarv som rejsefører

UNESCOs Verdensarv er steder som f.eks. skove, bjergkæder, søområder, ørkener, koralrev, gletsjere, bygninger, kvarterer eller hele byer, som er blevet erklæret bevaringsværdige som verdensarv. Det er FN organisationen UNESCO, som styrer fredningerne. Fredet i verdensklasse.

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Rüdiger Barth & Hauke Friederichs: Banemændene

Anmeldelse. ”Banemændene” er fortællingen om Weimarrepublikkens fald og Hitlers vej til magten i 1933. Weimarrepublikken bliver en turbulent og kaotisk tid. I et Tyskland, der skal på fode igen efter Første Verdenskrigs nederlag, opstår et inferno af politiske kampe og fraktioner. Fra kejsertro til konserv [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere