Jens Peder Østergaard og Jakob Thorup Thomsen: Mein lieber Kristian

Anmeldelse. Mein lieber Kristian fortæller historien om flere skæbner, der er bundet til de danske flygtninge lejre ved Karup under og efter Anden Verdenskrig.

 

I slutningen af Anden Verdenskrig modtog Danmark omkring 250.000 flygtninge fra Preussen, det østligste Tyskland. Det var mennesker, som blev jaget ud af deres hjem med timers varsel i det de gik og stod i. Med trussel om død og voldtægt slæbte tusinder sig igennem snemasserne, overlevede på ingen ting, begravede gamle og børn undervejs i vejsiden, kom om bord på skibe under beskydning, tusindvis druknede…og de heldigste kom i land i Danmark. Den folkefordrivelse der var tale om gør man sig næsten ikke begreb om. Tyskerne havde ikke været mindre hårdhændede i Sovjetunionen, men det gjorde det ikke lettere at udholde.

Flygtningene kom til Danmark i den sidste af tid af krigen og lige efter. Børn døde i hobetal efter strabadserne og diare og generel mangel på lægehjælp. Korsene står endnu rundt omkring. Alene på Vester Kirkegård i København er der knap 10.000 kors over – primært – døde børn. De to forfatter peger på kolde vintre, dårlig og sparsom kost og utilstrækkelig lægehjælp som hovedårsagerne til de mange dødsfald, men i ligningen må nok også lægges udmattelse, sygdomme og strabasser fra flugten.

Da krigshandlingerne blev indstillet, kunne de ikke rejse hjem til Østpreussen. Russerne ville ikke have dem, og i den vestlige del af Tyskland var der kaos, mangel på mad, udbrændte byer. Der kunne man heller ikke rejse hen. Og så måtte de jo blive i Danmark, selvom Danmark langt fra var begejstret for at have fjenden boende i tusindtal. Danmark ville for alt i verden undgå, at de fik arbejde og blev og endte med at blive et belastende mindretal.

Løsningen var internering i lejre på de øde hede strækninger i Vestjylland. Omkring Karup hede blev der interneret omkring 20.000 flygtningen indtil 1949 før alle var sendt hjem igen. I dag er Sjælsmark Kaserne omdiskuteret som udrejse center, men den gang blev flygtningene hegnet ind med tråd og bevæbnede vagter med ordre til at skyde skulle sikre, at de ikke omgikkes den lokale befolkning.

Men over flere år lykkes det ikke ret godt at holde befolkningerne adskilt. Der var et stort overtal af kvinder blandt flygtningene, og for nogle af egnens mænd så stor en attraktion, at det udviklede sig til regulære bordeller. Men er opstod også sød musik, og nøglen i ”Mein Lieber Kristian” er den brevveksling som udviklede sig mellem vestjyden Kristian og østpreusseren Margarethe. Forholdet holdt efter hun kom hjem til Tyskland og Kristian bekæmpede modigt papirtigerne og fik sin Margarethe til døden dem skilte. En smuk historie.

Og måske også en lidt kontroversiel historie. For selvom historien om de danske flygtninge i Danmark ikke er ukendt, så er vi ikke gode til at huske på den. Eller beslutte os for, hvad vi kan lære af den. Den beslutsomme og hårdhændede behandling skal jo ses i lyset af, at det blot var 25 år siden Sønderjylland blev frigivet fra Preussen, at vi lige havde været besat at Tyskerne og havde været tvunget til at arbejde for dem, se vores landsmænd skudt – og samtidig kom holocaust for en dag. Der var ikke meget at holde af tyskere for på det tidspunkt. De fik mad og husly og sikkerhed. I mange andre lande blev tyskere skudt på stribe. Opgøret efter kapitulationen var ikke et kønt syn nogen steder.

Forfatterne er de to journalister Jens Peder Østergaard og Jakob Thorup Thomsen har researchet og interviewet til beretningen, som er ganske personlig med brevene. Men de to journalister er også gode til at fortælle den store fortælling og sætte beretningerne i perspektiv. Bogen er fint indbundet.

kristianbuchJens Peder Østergaard og Jakob Thorup Thomsen
Mein lieber Kristian
Turbine Forlaget
2019

 

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Pergamon – Das Panorama

Kunstneren Yadegar Asisi er kendt for at lave enorme 360 graders panoramaer. Ved siden af det verdensberømte Pergamon museum i Berlin har han lavet et kæmpemæssigt panorama af det antikke Grækenland.

Antikken - gamle ægyptere grækere mv.Læs mere
Urban Nation – Verdens største museum for street a...

Verdens største museum for street art ligger i Berlin i Schöneberg – ikke langt fra Nollendorfplatz. Street art er den kunst, som normalt bliver hængt på husmure, busser eller togvogne. Ikke altid lovligt og nogen gange både påtrængende og grimt. Nogle omtaler det blot som grafitti. Street art har nog [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Søren Nørby: Sænk Skibene!

Anmeldelse. Danmark var bagud på point under 2. verdenskrig. Vi forsvarede os dårligt nok, da Tyskland angreb, vi solgte landbrugsvarer til Tyskland i stor stil, leverede arbejdskraft til bunkerbyggeri og samarbejdede med besætterne. I august 1943 skiftede billedet, da tyskerne ville overtage det danske forsvar. Søren N&osl [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Thomas Haarder: Kryssing - Leder af Frikorps Danma...

Anmeldelse. Thomas Haarder har gennem breve og interview skrevet en biografi om C.P Kryssing. C.P. Kryssing var dansk artilleriofficer, som følte sig kaldet til at lede Frikorps Danmark. Frikorps Danmark blev oprettet 29. juni 1941. Det var et frilligt dansk militært korps, som skulle bekæmpe kommunismen på østfronte [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Billedrammer gennem 400 år

Langt de fleste går på kunstmuseum for at se malerier eller tegninger. Men faktisk er det ofte rammen, som holder fast på det hele. Skifter man rammen ud kan hele udtrykket skifte. I Schöneberg kan du se en stor samling af rammer.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Monstermuseet - gys og kunst midt i Berlin

Monstermuseet er en blanding af kunstmuseum og kolde gys. Mærkelige automater og bevægelige figurer. Monstermuseet ligger lidt gemt væk i 2. baggård og så trappen ned i kælderen. Mærkelige kreaturer fra en anden verden venter dig. En lille mærkværdighed at få med.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Meissen og det fine porcelæn

Meissen er en lille by 25 kilometer fra Dresden i Sachsen og et par timers kørsel syd for Berlin. Meissen ligger idylisk ved floden Elben og er kendt for sit porcelæn, for Albrectsburg og de to kirker – domkirken og Vorfruekirke (Frauenkirche). Meissen har 30.000 indbyggere og en historie, der går 1.000 år tilbage i t [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere