Niel MacGregor: Tyskland - Erindringer om en nation

Anmeldelse. Tyskland? Hvor ligger det? / Jeg ved ikke hvor man kan finde sådan et land, skrev Goethe og Schiller i 1796. Tyskland gennem historien er vanskelig at få hold på. Et puslespil af småstater, som er samlet, spredt og flyttet rundt gennem historien. Tidligere direktør for british Museum, Niel MacGregor, har skrevet bogen ”Tyskland – Erindringer om en nation”, som er udgivet i Danmark i sammenhæng med Nationalmuseets udstilling ”Tyskland” i København – som Nationalmuseet har lånt af British Museum. I bogen tager MacGregor læseren med på en rejse gennem den tyske historie fra Karl den Store og frem.

Tysklandflag

Hvor ligger Tyskland?

Det er ikke en traditionel historiebog, som MacGregor har skrevet. Sådan en, der begynder med Karl den Store og så ellers kører frem efter kongerækken og dvæler ved de store fortællinger vi kender godt. Og måske er det også næsten umuligt med Tyskland, som nærmest kan defineres som, ”der hvor der tales tysk”. Hvis du har været på ferie i Tyskland har du sikkert mødt kongelige slotte, pladser og samlinger – men det er forskellige kongedømmer – eller kurfürstendømmer – som på den ene side har været forenet af sprog og kultur, men også været indbyrdes i krig og med skiftende alliancer gennem tiderne. I den sammenhæng kan Østrig og Schweiz og Sydtirol også regnes til ”Tyskland”.

Det Tyskland vi kender i dag er ikke mere end en generation gammel – det opstod i 1990, da DDR og Vesttyskland forenede sig til Tyskland. Kortet var ellers tegnet om i 1945, da store dele af det østlige Tyskland blev opslugt af Sovjetunionen, Polen og Tjekkoslovakiet. I årene op til havde Adolf Hitler erobret det meste af Europa fra Atlanterhavet til Ural. Fra Nordkap til Afrika. Før ham fandtes det Tyskland, der opstod i 1918-20, da grænserne efter 1. Verdenskrig blev tegnet om. Fx fik Danmark lidt af Slesvig tilbage. Før da var der kejserriget, som ikke var ældre end 1871. 150 år, og alene i det tidsrum overvældende ændringer. MacGregor indleder sin bog med intet mindre end 8 store farvekort over Tyskland fra år 1500 og frem. Så man forstår Goethe og Schillers spørgsmål for 200 år siden: Tyskland? Hvor ligger det?

Nationalmuseets udstilling om Tyskland

Niel MacGregor har ansvaret for bogen og for udstillingen på Nationalmuseet (2019-20). Derfor også lige en lille anmeldelse af Nationalmuseets udstilling, som jeg har besøgt 2-3 gange.

Nationalmuseets udstilling om Tyskland (2019-2020) er en lidt tam forestilling. Der er ikke et væld af genstande. Men læser man MacGregors bog fanger man sammenhængen og den dybere mening i de genstande, der er udvalgt. Bogen tager udgangspunkt i de genstande, der er i udstillingen. Sammen med MacGregor får vi forståelse for Tyskland og tyskerne gennem de 123 objekter, der er på udstillingen. Når man bare lige ved det er der masser af fortælling knyttet på de enkelte objekter.

Man kan også betragte udstillingen som unødigt elitær. Hvorfor pokker skal man læse 600 sider før man forstår, hvorfor netop det objekt er udvalgt med pincet. Fx er der enormt mange drikkeglas og krus på udstillingen, og selvom øl og Tyskland hænger sammen sammen fluer og fluesmækkere, så er der vel andre genstande, som kunne være repræsenative for udviklingen i Tyskland. Udstillingens sidste stop er fx et foto af en kvinde, som ser væk mod et mørkt rum. Fint billede, men det kræver nogen fortolkningskraft at sætte det i ramme med udstillingen - også selvom MacGregor ser det. Jeg tror de fleste, som ikke har læst bogen først, går fra udstillingen uden at have fået nogen videre indsigt i tysk historie og kultur. Desværre.

Selvom det ikke er mange genstande i lange montre, er der genstande i montre og meget tekst at læse. Som på tyske "dokumentationszentrum", hvor man ofte besøger en bog hængt op på væggene frem for en levende udstilling. Her er det så en beskåret udgave af MacGregors bog, der er hængt op. Moderne museumsteknologi har meget mere interaktivitet at byde på og i den forstand er udstillingen også sørgeligt traditionel

Det er faktisk lettere at læse bogen og springe udstillingen over end omvendt.

Nationalmuseet har i tilknytning til udstillingen et meget spændende program med musik, film, forfatterbesøg, debatter, som undersøger Tyskland, Tysklands rolle i Europa og Danmarks forhold til Tyskland. Det livlige program med bierstube skal tilgengæld have masser af ros, for der er gang i synagogen. Det er godt tænkt at få pustet liv i et museumsbesøg og gøre museet til et kulturelt mødested med det levende ord. Udstillingen slutter jo på et tidspunkt, men bogen bliver, og den er værd at læse. Besøg udstillingen en dag, hvor der er program. Udstillingen varer frem til marts 2020.

Forstå Tyskland

Tilbage til Niel MacGregors bog, som cirkler om kulturen og historien. En af de vigtige er strømningerne om demokrati og kommunisme.

I 1848 gik en bølge af demokratiske revolutioner over Europa. I Danmark skiftede vi fra enevælde til demokrati fra den ene dag til den anden. Det skete også i Tyskland, sådan da, for der blev kæmpet, men enevælden løb fra løfterne, så i Tyskland blev 1848 et vendepunkt, der ikke vendte. MacGregor bemærker, at det kommunistiske manifest også udkom i 1848.

Demokrati og Kommunisme har fulgtes ad i kamp. Næste gang de mødtes var i 1918, da både Weimarrepublikken og Sovjettyskland blev udråbt med få timers mellemrum. Weimar vandt. Men det holdt kun til 1933, da både kommunister og demokrater gik under igen. I 1945 fik de begge plads: Vesttyskerne blev demokrater og Østtyskerne blev kommunister. I 1989 fik demokratiet igen overtaget. Det med vendepunktet i 1848, der ikke vendte stammer fra historikeren A.J.P Taylor.

En anden strømning er bevægelsen mod et samlet Tyskland. Det lykkes først rigtig i 1871, da Bismarck skabte det tyske kejserdømme. Når tyskerne synger ”Deutschland, Deutschland über Alles” er det ikke en sang, der handler om at Tyskland skal bestemme alt – men at man i de tyske lande skulle sætte regionale særinteresser til side til fordel for en fælles, overordnet tysk interesse. Efter nazisternes angreb på hele Europa har ordene skiftet klang, i hvert fald for tyskernes naboer, og i dag ligger vægten i nationalsangen et andet sted – nemlig på enighed, retfærdighed og frihed som farverne i flaget, rød, gul og sort, symboliserer.

Nazisterne og den 2. verdenskrig berøres ikke direkte, men det kan ikke undgås, at emnet alligevel berøres i hele bogen. Katastrofen var så omfattende, gennemgribende og definerende for Tyskland, at der vil gå generationer med at bearbejde det og bogens sidste del har da også det overordnede tema: ”At leve med historien”: Myrderiet under 2. verdenskrig, de millioner af fordrevne øst-tyskere, genopbygningen og forsoningen.

En flot og fremragende bog

Indbindingen og illustreringen af bogen er et kapitel for sig. Det er en virkelig flot bog, med fremragende billeder og illustrationer. Man bladrer og får med det samme lyst til at læse. Der er mere end 600 sider i bogen, så det er nødvendigt med lidt lyst. Men sproget flyder, der er anekdoter og meget at blive klogere på. Fx folkevognen, som Adolf Hitler godt nok bestilte, men den kom ikke i produktion i Tyskland før krigen, og efter krigen var den første produktion i Storbritannien. Alligevel blev folkevogn en gigantisk succes for VW og et ikon for Wirtschaftswunder.

Det er klart, at med så omfattende en historie er der væsentlige dele, som ikke er velbelyst i bogen – fx Adolf Hitler, Kejserdømmet, Nazismen, Trediveårskrigen eller DDR. Men MacGregor tager os med bagom, og vi bliver klogere på Goethe, Schiller, Luther, Bismarck, Kollwitz, Karl den Store, Guttenberg, Albert Dürer, Hansestæderne, Mesterlære, Grimms Eventyr, øl og pølser, jern, porcelæn, inflation, Jedem das Seine og Barlachs Engel.

Og måske er det det, der er nødvendigt. At lade det vi altid taler om træde lidt i baggrunden, ikke lade det skygge for meget, og til gengæld give en mere nuanceret præsentation. Det magter MacGregor uden at tabe den store fortælling helt af syne.

Det er en ganske fremragende bog, og måske den bedste samlede fremstilling af den tyske historie jeg har læst. MacGregor giver Tyskland og tyskerne flere farver, dimensioner og nuancer. Måske vi er kommet så langt fra 2. Verdenskrig og DDR, at vi kan lade de flere dimensioner få plads. Der er en hel håndfuld berlinerbamsebjørne + 1 til Niel MacGregor for denne præsentation. Skal du kun læse en bog om Tyskland i år er denne et godt bud. Og så få udstillingen om Tyskland med.

Niel MacGregor er ikke hvilken som helst britte. Han har været direktør for National Gallery i London, direktør for brittisk museum og er nu direktør for Humboldt Forum i Berlin. Humboldt er det nye slot, hvor Berlins store etnografiske samlinger bliver placeret. Hans bog Germany: "Memories of a Nation" udkom først på engelsk i 2014.


TysklandbogenNiel MacGregor
Tyskland – erindringer om en Nation
Gads Forlag – i samarbejde med Nationalmuseet
2019

Oversat af Anders Nygaard

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Museum der Moderne

Spaderne er sat i jorden i december 2019 til Berlins dyreste museumsprojekt: Das Museum der Moderne. Museet er en udvidelse af Neues Nationalgallerie, som har langt flere værker end de har plads til at vise. Og så er Neues Nationalgallerie iøvrigt lukket for restaurering siden 2015. Så i de nærmeste år har  [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Greifswald – helt ad Pommern til.

Hansestad Greifswald ligger ad Pommern til i Tysklands nordøstligste hjørne, Forpommern. Delstaten hedder Mecklenburg-Vorpommern og er du på de kanter sætter de 57.000 indbyggere pris på dit besøg. På universitet fra 1456 kan du på institut for Fennistik und Skandinavistik lære at tale dansk. [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Funkhaus Berlin – besøg DDRs gamle radiostudier

Funkhaus Berlin ligger i Rummelsburg – en lille bydel langs Spree i den sydlige ende af Lichtenberg – lige på grænsen til bydelen Köpenick. Her arbejdede engang 3.000 radiomedarbejdere. Du kan ovenikøbet tage en pause i en original 1970’er Milchbar med DDR stemning. Huset i Bauhaus stil er bestemt et bes&os [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere
Jørgen Møller: Hvorfor blev Europa ikke et imperiu...

Anmeldelse. Hvorfor blev Europa ikke et imperium? USA er verdens stærkeste imperium. Kina har været samlet i tusinder af år. Men Europa er ikke samlet. Det er suveræne stater der samarbejder. "Siden romerrigets fald har ingen magthaver været i stand til at underlægge sig kontinentet. Der har ganske vist vær [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Jugend KZ Uckermark (90 km NORD) - KZ lejr for pig...

Ungdoms KZ lejren i for piger og unge kvinder i Uckermark blev indrettet i foråret 1942 for de yngste, der sad i KZ kvindelejren Ravensbrück. Her sad omkring 1.000 piger og unge kvinder fanget i 1945. Det var primært kvinder, som var arresteret som følge af en lovgivning fra 1937 om forebyggende forbryderbekæmpelse (Vo [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring BerlinLæs mere
Anders Rydell: Bogtyvene

Anmeldelse. Nazisterne plyndrede tusinder af biblioteker og stjal millioner af bøger over hele Europa i løbet af Anden Verdenskrig. SS-lederen Heinrich Himmler og nazi-ideologen Alfred Rosenberg konkurrerede om at underlægge sig Europas litterære arv. Historien er beskrevet i bogen Bogtyvene af svenskeren Anders Rydell.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Illuseum - Illusionernes museum

Illuseum er et ”museum” for alle, der er fascineret af snyd, bidrag, trylleri eller kort sagt: Illusioner. Museet gør sit yderste for at snyde dine sanser, og for øjnene af dig bliver dine venner enten større eller mindre – eller du kan tage en tur i ”alting på hovedet rummet”. Der er ogs&ari [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere