Ole Steen Hansen: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR

Anmeldelse: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR er en samling af fortællinger om tilværelsen bag muren i DDR. Forfatteren Ole Steen Hansen besøgte DDR flere gange i slutningen af 1970’erne og 1980’erne, hvor han fik venner og indblik det almindelige DDR.

syngeklubbenfoto

Der var forskel på at være ung i Danmark og ung i DDR. Men de færreste af os, der var unge dengang var lige så nysgerrige som Ole Steen Hansen. Han skaffede sig kontakter og fik venner. Berlin-guide var blot en smuttur i Berlin og tomlede rundt nogle måneder i Polen, Tjekkoslovakiet og Ungarn. Men fik ikke venner, der har kunnet opspores. Det gjorde Ole Steen Hansen og han tog også billeder på sine rejser, som han viser i bogen.

Ole Steen Hansen er en dygtig fortæller, så bogen hæver sig langt over ”nu skal I bare høre mine rejseminder” – du ved, det lange foredrag med 600 dias med almindeligheder, hvor man høfligt prøver at holde sig vågen. Men det er netop almindeligheden ved almindelighederne, som gjorde Ole Steen Hansen nysgerrig og som gør bogen værd at læse. Det var ikke bare sådan at rejse til DDR og Ole viser den dobbeltsidet i passet der skulle til for at rejse helt almindeligt til Leipzig med toget.

I øvrigt skulle man ikke blot have alle stemplerne i passet, man skulle også signere den obligatoriske, statslige gæstebog i huset ”Hausbuch”, så STASI kunne kontrollere, at man faktisk havde boet der.

Det var et paranoidt land, og det kunne sagtens være sådan at man ikke talte helt åbent i vennekredsen, hvis nogen måske var ører for STASI. Ole Steen Hansen prøver også at skaffe sig venskaber med en DDR syngeklub, som kommer forbi Ribe seminarium. Det lykkes også at komme på genbesøg i Güstrow og spille sammen med de unge der. Men det er ikke muligt at skaffe personlige kontakter. Det gør Ole Steen Hansen mange år efter, hvor det viser sig, at kontakter med udlændinge kunne besøge at man ikke blev udpeget til næste udenlandsrejse – og da det var en helt unik mulighed holdt man sig naturligvis på afstand af danskerne.

Ole Steen Hansen har skrevet en interessant og personlig bog med masser af egne fine, fotos. Røde øjne er det dog ok at photoshoppe en smule. Jeg genkender nysgerrigheden og lysten til at se, hvad der gemmer sig bag den næste bugt på vejen. En dejlig læsefornøjelse for dem der er nysgerrige på DDR.

syngeklubbenOle Steen Hansen
Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR
Turbine Forlaget
2019

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Harald Sandner: Hitler - Das Letzte Jahr

Anmeldelse. Den tyske historiker Harald Sandner har skrevet ”Hitler – das letzte Jahr” om Adolf Hitler og krigens sidste år. Meget detaljeret henover 675 sider. Andre forfattere og bøger beskæftiger sig også med den nazistiske diktator sidste år. Men selv i Ian Kershaws gigantværk ”Hitler [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Mikael Busch: LENZ – STASI agenten, der blev fange...

Anmeldelse. Berlin er spionernes by. DDR udspionerede sin egen befolkning ganske intensivt, men havde også spioner i andre lande. Da arkiverne blev åbnet i DDR efter murens fald, dukkede navnet ”Lenz” op som spion for DDR i Danmark. Det blev en kæmpe historie i Danmark. Mikael Busch har samlet trådene og skrevet  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Feuerle Collection – tusindårskunst i en krigsbunk...

Feuerle Collection er et privat kunstmuseum i Kreuzberg, der er dedikeret til Désiré Feuerle’s samling af moderne kunst, som sættes i spil med møbler fra det kejserlige Kina og skulpturer fra Sydøstasien. Museet er indrettet i en telekommunikationsbunker fra 2. Verdenskrig med metertykke beton mure, som den b [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Hurtigt omkring med smarte cyklerHurtigt omkring med smarte cykler

Det vælter frem med alternativer til offentlig transport og taxa. Aldrig har det været så nemt at gribe en cykel, en elcykel, en scooter eller en bil på gaden og suse afsted. Priserne er overkommelige og du sparer fødderne. Det billigste er stadig offentlig transport – ubahn, s-bahn, sporvogne og busser og et pa [ ... ]

Transport til og rundt i BerlinLæs mere
1756 – 1763 Syvårskrigen og de brandenburgske mira...

Syvårskrigen blev udkæmpet fra 1756 til 1763 og omfattede den Preussiske syvårskrig, samt den franske og den indianske krig. På den ene side stod England, Hannover og Preussen og på den anden stod Frankrig, Østrig, Rusland, Sverige og Sachsen. Spanien og Portugal blev også involveret og krigen blev ogs&ari [ ... ]

Berlins historieLæs mere
1990: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren1990: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren

Det ømme kys mellem Leonid Brezhnev og Erich Honecker er det mest kendte billede på East Side Gallery i Berlin. Men hvorfor kysser de egentlig?

Billeder fra BerlinLæs mere
På tømmerflåde gennem Berlin

Floß und Los i Köpernick har de særreste flåder, som du kan leje til en tur op ad Spree. Stærkt afslappende på en varm sommerdag. En lidt anden måde at se berlin på.

Aktiv i BerlinLæs mere