Ole Steen Hansen: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR

Anmeldelse: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR er en samling af fortællinger om tilværelsen bag muren i DDR. Forfatteren Ole Steen Hansen besøgte DDR flere gange i slutningen af 1970’erne og 1980’erne, hvor han fik venner og indblik det almindelige DDR.

syngeklubbenfoto

Der var forskel på at være ung i Danmark og ung i DDR. Men de færreste af os, der var unge dengang var lige så nysgerrige som Ole Steen Hansen. Han skaffede sig kontakter og fik venner. Berlin-guide var blot en smuttur i Berlin og tomlede rundt nogle måneder i Polen, Tjekkoslovakiet og Ungarn. Men fik ikke venner, der har kunnet opspores. Det gjorde Ole Steen Hansen og han tog også billeder på sine rejser, som han viser i bogen.

Ole Steen Hansen er en dygtig fortæller, så bogen hæver sig langt over ”nu skal I bare høre mine rejseminder” – du ved, det lange foredrag med 600 dias med almindeligheder, hvor man høfligt prøver at holde sig vågen. Men det er netop almindeligheden ved almindelighederne, som gjorde Ole Steen Hansen nysgerrig og som gør bogen værd at læse. Det var ikke bare sådan at rejse til DDR og Ole viser den dobbeltsidet i passet der skulle til for at rejse helt almindeligt til Leipzig med toget.

I øvrigt skulle man ikke blot have alle stemplerne i passet, man skulle også signere den obligatoriske, statslige gæstebog i huset ”Hausbuch”, så STASI kunne kontrollere, at man faktisk havde boet der.

Det var et paranoidt land, og det kunne sagtens være sådan at man ikke talte helt åbent i vennekredsen, hvis nogen måske var ører for STASI. Ole Steen Hansen prøver også at skaffe sig venskaber med en DDR syngeklub, som kommer forbi Ribe seminarium. Det lykkes også at komme på genbesøg i Güstrow og spille sammen med de unge der. Men det er ikke muligt at skaffe personlige kontakter. Det gør Ole Steen Hansen mange år efter, hvor det viser sig, at kontakter med udlændinge kunne besøge at man ikke blev udpeget til næste udenlandsrejse – og da det var en helt unik mulighed holdt man sig naturligvis på afstand af danskerne.

Ole Steen Hansen har skrevet en interessant og personlig bog med masser af egne fine, fotos. Røde øjne er det dog ok at photoshoppe en smule. Jeg genkender nysgerrigheden og lysten til at se, hvad der gemmer sig bag den næste bugt på vejen. En dejlig læsefornøjelse for dem der er nysgerrige på DDR.

syngeklubbenOle Steen Hansen
Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR
Turbine Forlaget
2019

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Huskeliste til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Oldtimer Museum – til motorentusiaster

Entusiaster og samlere åbner med mellemrum deres egne museer, og lige syd for Potsdam har Herbert Schmidt åbnet sit eget ”Oldtimer Museum” med masser af gamle motorcykler fra før japanerne overtog markedet. Indimellem også en gammel bil eller imponerende motor.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
1885: Anton von Werner: Kejserkroningen1885: Anton von Werner: Kejserkroningen

Kejserkroningen i Paris 18. Januar 1871 i Versailles ved Paris blev fødselsdagen for det andet tyske rige. Billedet med kejseren der lader sig krone mens Bismarck stolt ser til er vidt berømt i Tyskland.

Billeder fra BerlinLæs mere
Volker Weidermann: Drømmere

Anmeldelse. Den tyske forfatter Volker Weidermann har skrevet bogen ”Drømmere – da forfattere tog magten i Tyskland i 1918”. Da kejserriget brød sammen i randen af 1. verdenskrig, brød drømmerne ud. Mange steder var det søfolk, soldater og arbejdere, som tog magten og dannede sovjetter efter russ [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Søren Kams erindringer: Et liv uden fædreland

Anmeldelse. SS-soldaten Søren Kam var hele sit voksne liv eftersøgt i Danmark for mordet på den danske journalist og avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Han skjulte sig i Tyskland og det lykkes ikke de danske myndigheder at få ham udleveret. Han døde i marts 2015 og her blev hans erindringer offentliggjort a [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Regitze Christensen: På studieophold i Berlin

Interview. Mange studerende hiver et halvt år af studietiden i Danmark og læser i udlandet. Der er muligheder over hele verden, og også i Berlin. Regitze Christensen og hendes veninde Leah brugte et halvt år i Berlin på at læse og studere - og på at være berlinere for en stund.

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Thomas Ubbesen: Vi var folket

Anmeldelse. Journalist Thomas Ubbesen og hans kone, journalist og østeuropakender Anne Haubek har rejst Østeuropa tyndt. Det er en generation siden at muren faldt – og hvad så? Er folk blevet lykkeligere med demokrati og kapitalisme? Eller var livet bedre under kommunisterne? Thomas og Anne taler med mænd og koner i  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Bernau bei Berlin

Bernau bei Berlin er en lille by på kanten til Berlin mod nordøst. Her har boet mennesker i næsten 9.000 år og som ægte tysk by er den grundlagt på øl. Panke å leverer vandet og markgreven Albert den 1. af Brandenburg (Albrecht der Bär) blev ifølge myten så begejstret for &osl [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere